Kaupunginhallitus, kokous 28.11.2022

§ 311 Laitilan kaupungin työterveyshuollon toimintasuunnitelma vuodelle 2023

LAIDno-2022-1179

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Tarja Saarela, Tietopalvelu- ja työhyvinvointipäällikkö, tarja.saarela@laitila.fi

Perustelut

Työterveyshuolto tukee Laitilan kaupungin työntekijöiden työ- ja toimintakykyä, tunnistamalla, ehkäisemällä ja hallitsemalla työkykyyn liittyviä riskejä. Toiminta perustuu hyvään työterveyshuoltokäytäntöön ja työterveyslakiin. Työterveyshuoltoa toteutetaan moniammatillisesti.

Työterveyshuollon tavoitteena on terveellinen ja turvallinen työympäristö, toimiva työyhteisö sekä hyvässä fyysisessä kunnossa oleva henkilöstö.

Työterveyshuoltopalveluiden kustannuskatto asetetaan vuodenvaihteen 2022-2023 henkilöstömäärän perusteella suhteessa tänä vuonna asetettuun kustannuskattoon, joka on 320.000 €. Em. kustannusseurantaa toteutetaan neljännesvuosittain.

Laitilan työterveyden palveluja voivat käyttää kaikki Laitilan kaupunkiin työsuhteessa olevat henkilöt. Erikoislääkärikonsultaatiot käsittävät: ihotaudit, ortopedia, neurologia, psykiatria sekä korva-, nenä- ja kurkkutaudit. Vapaa-ajantarpaturmat on rajattu palveluiden ulkopuolelle. Sairaanhoito on jatkossa työterveyspainoitteinen; ei sisällä pitkäaikaissairauksien seurantaa.

Henkilön omasta aloitteesta anoman vapaan aikana (vuorottelu-, opinto-, hoito- tai muu palkaton työvapaa) aikana henkilöllä ei ole oikeutta käyttää työterveyshuollon palveluja.

Työterveyshuollon sisältö

* lakisääteinen työterveyshuolto

* ehkäisevä ja työkykyä ylläpitävä toiminta, työkykyarviot

* työterveyspainotteinen sairaanhoito

                                                                 * sairaanhoidon sisältö:

                                                                 - hoitajatasoinen ja työfysioterapeuttitasoinen sairaanhoitosopimus

                                                                 - yleislääkäritasoinen sairaanhoitosopimus

                                                                 - lääkärin erikoislääkärikonsultaatiomahdollisuus.

 

Työterveyshuollon kanssa tehtävän yhteistyön yleiset tavoitteet

1.  Työstä johtuvien terveys- ja turvallisuusriskien vähentäminen

Keinoina työjärjestelyihin ja työympäristöön liittyvät toimenpiteet, joilla vähennetään työn kielteisiä vaikutuksia terveyteen ja turvallisuuteen sekä ylläpidetään henkilöstön työ- ja toimintakykyä. Erityistä huomiota kiinnitetään väkivallan uhkatilanteiden ennaltaehkäisyyn työpaikkaselvitysten, koulutuksen ja työnantajan laatiman yksikkökohtaisen ohjeistuksen avulla.

2.  Sairauspoissaolojen hallinta

Keinoina toimenpiteet, joilla ehkäistään ja hoidetaan sairauksia sekä vähennetään niihin liittyvää sairauslomatarvetta ja sairauslomien pitkittymistä.

Erityistä huomiota kiinnitetään työtapaturmien ennaltaehkäisyyn, läheltä piti - tilanteiden selvittämiseen sekä tapahtuneiden työtapaturmien läpikäymiseen työyksiköissä.

Työnantaja seuraa Kevan Avaintietojen ja työterveyden raportoinnin avulla sairauspoissaoloja. Erityistä huomiota kiinnitetään kolmeen yksikköön, joissa sairausppoissaololja on ollut suhteessa henkilöstömäärään eniten. TOP 3 sairauspoissaolot-työryhmä kartoittaa uusia toimintatapoja sairauspoissaolojen ennaltaehkäisemiseksi. Työfysioterapeutti kartoittaa työergonomiaa ko. kolmessa yksikössä.

Mikäli työntekijällä on ilmennyt työperäinen mielenterveyteen liittyvä sairauspoissaolo, kutsutaan työterveysneuvottelu koolle mahdollisimman pian.

3.  Pysyvän työkyvyttömyyden ehkäisy

Keinoina toimenpiteet, joilla vähennetään työntekijän työkyvyn heiketessä tarvetta joutua työkyvyttömyyseläkkeelle ja eläkkeistä aiheutuvia kustannuksia.

Työntantaja ja työterveys pitävät verkostoneuvottelun ennen työkyvyttömyyseläkkeen hakemista.

4.  Työhyvinvoinnin ja tuottavuuden edistäminen

Keinoina esimiesten ja työntekijöiden valmentaminen, konsultointi ja yhteistyö terveyteen ja työn sujuvuuteen liittyvissä asioissa yksilö-, työyhteisö- ja työympäristötasolla.

5.  Myönteisen työnantaja- ja yrityskuvan ylläpito

Keinoina työterveyspalvelut, josta on saatavissa lisäarvoa sekä nykyisille että tuleville työntekijöille.

6.  Kehittämistoimenpiteet

Kehittämistoimenpiteet vuosittaisessa henkilöstökertomuksessa ja työhyvinvointikyselyssä esiin tulleiden epäkohtien perusteella.

  • Työterveys laatii työnantajalle yhteenvedon työnantajalle, jossa kerrotaan työterveyden näkökulmasta yleisiä näkemyksiä henkilöstön hyvinvointiin, työssä jaksamiseen ja työstä palautumiseen liittyen.
  • Työpaikkaselvityksissä ja raportoinnissa käytetään hyödyksi työnantajan TargetorgPro-ohjelmaa. Työpaikkaselvityksiin kirjataan toimenpiteet mahdollisten terveysvaarojen poistamiseksi ja nimetään vastuuhenkilöt, jotka seuraavat toimenpiteiden toteutumista.
  • Työterveyslääkäri ja työterveyspsykologi tekevät kaupungin intraan varhaisen tuen malliin liittyvän tietoiskun.
  • Erityistä huomiota kiinnitetään työntekijöiden kognitiiviseen ergonomiaan tietotyössä. Työfysioterapeutti arvioi kognitiivisia vaatimuksia havaitsemiseen sekä näkemiseen liittyen jatyöterveyspsykologi muita kognitiivisesti kuormittavia olosuhteita.

Kognitiivinen kuormitus näkyy erityisesti esihenkilötyössä, joka on paineista.

  • Tavoitteena on työympäristön kehittäminen siten, että palautuminen työpäivän aikana on mahdollista.

Työterveyshuollon toimintasuunnitelman 2023 liitteenä on Laitilan kaupungin aktiivisen tuen malli.

 

 

Ehdotus

Yhteistyötoimikunta esittää kaupunginhallitukselle hyväksyttäväksi liitteen mukaisen Laitilan kaupungin työterveyshuollon toimintasuunnitelman vuodelle 2023.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Tarja Saarela, Tietopalvelu- ja työhyvinvointipäällikkö, tarja.saarela@laitila.fi

Perustelut

-

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kattelus, Kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus hyväksyy yhteistyötoimikunnan ehdotuksen mukaisesti Laitilan kaupungin työterveyshuollon toimintasuunnitelman vuodelle 2023.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.