Kaupunginhallitus, kokous 28.11.2022

§ 295 Tilusvaihdot/ Laessaaren asemakaava-alue

LAIDno-2022-1226

Valmistelija

  • Mika Raula, Tekninen johtaja, mika.raula@laitila.fi

Perustelut

Laessaaren asemakaavan muutos- ja laajennustyöt ovat käynnistyneet vuoden 2016 alussa. Kaavoitusprosessi on kestänyt pitkään. Kaavaprosessia ovat hidastaneet mm. valtatie-8 suunnittelu, arkeologiset kaivaukset, puukerrostalokaava ja LPO:n maston siirto. Nyt kaavaprosessi on saatu siihen vaiheeseen, että asemakaavaa ollaan esittämässä kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi. Kaavatyön rinnalla on ollut käynnissä myös kunnallistekniikan suunnittelu ja myös tämä työ on saatu valmiiksi.

Maanomistajan kanssa on käyty keskusteluja koko prosessin ajan ja tiiviisti viimeisten kuukausien aikana. Tavoitteena on ollut löytää sellainen ratkaisu, mikä olisi mahdollisimman hyvä ja oikeudenmukainen molemmille osapuolille. Eri vaihtoehtoja punnittaessa järkevimmäksi vaihtoehdoksi on valikoitunut tilusvaihtosopimus. Periaatteena siinä on maa-alueiden vaihto siten, että saman arvoiset maa-alueet vaihdetaan ilman välirahaa. Olennaista on myös se, että peltoalueiden ollessa kyseessä vaihdolla saadaan muodostettua järkevämpiä yhtenäisiä alueita. Vaihtoalueet on arvotettu siten, että asemakaavoitettava eli kaupungille tuleva alue on pinta-alaltaan pienempi ja arvoltaan suurempi kuin peltomaa, mikä siirtyy nykyiselle omistajalle. Tilusvaihdossa kaupunki saisi määräalan tilasta Isotupa RN:o 77:3 pinta-alaltaan n. 2,06 ha. Tämä alue on asemakaavassa varattu pientalorakentamiseen ja siinä on tontit 23:lle rakennuspaikalle. Kaupunki luovuttaisi vastaavasti peltomaata maatalouskäyttöön määräalat tiloista Jokihuhta RN:o 7:142 pinta-alaltaan n. 3,59 ha, Harmastenniitty RN:o 1:185 pinta-alaltaan 0,67 ha ja Toimela RN:o 1:222 pinta-alaltaan 2,82 ha. Luovutettavilla peltoalueilla ei ole rakennusoikeutta.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kattelus, Kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus hyväksyy liitteenä olevan tilusvaihtosopimuksen ja esittää sitä edelleen kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi.

Päätös

Asian käsittelyn aikana kaupunginhallituksen jäsen Heikki Peltola teki pöydällejättöehdotuksen, mikä raukesi kannattamattomana.

Ehdotus hyväksyttiin.

Merkittiin pöytäkirjaan, että asiantuntijana läsnä asian käsittelyn ajan oli tekninen johtaja Mika Raula.

Liitteet

Oheismateriaali