Kaupunginhallitus, kokous 28.11.2022

§ 309 Ennakkoäänestyspaikkojen ja vaalipäivän äänestyspaikkojen määrääminen vuoden 2023 eduskuntavaaleissa

LAIDno-2022-984

Valmistelija

  • Heli Kiertokari-Laitinen, hallintojohtaja, heli.kiertokari@laitila.fi

Perustelut

Eduskuntavaalit toimitetaan sunnuntaina 2.4.2023.

Kaupunginhallituksen on vaalilain 9 §:n mukaisesti päätettävä kotimaan yleisten ennakkoäänestyspaikkojen lukumäärästä ja sijainnista sekä määrättävä äänestysalueen vaalipäivän äänestyspaikat.

 Vaalilain mukaan ennakkoäänestyspaikkoja ovat:

  1. ne kotimaan yleiset ennakkoäänestyspaikat, joiden lukumäärästä ja sijainnista kunnanhallitus päättää ja joita on oltava, jollei erityisestä syystä muuta johdu, jokaisessa kunnassa vähintään yksi;
  2. valtioneuvoston asetuksella säädettävät Suomen edustustot ja niiden toimipaikat;
  3. sairaalat, ympärivuorokautista hoitoa antavat ja muut kunnanhallituksen päätöksellä määrätyt sosiaalihuollon toimintayksiköt sekä rangaistuslaitokset (laitos);
  4. suomalaiset laivat, jotka ovat ulkomailla, kun ennakkoäänestys kotimaan yleisissä ennakkoäänestyspaikoissa toimitetaan.

Lisäksi ennakkoäänestys voidaan järjestää äänestäjän kotona (kotiäänestys).

Vaalilain 47 §:n mukaan kotimaan yleinen ennakkoäänestyspaikka on avoinna seitsemänä päivänä (11.-5. päivä ennen vaalipäivää), jollei kunnanhallitus erityisestä syystä toisin määrää.

Vaalilain 48 §:n mukaan kunnanhallitus määrää myös ennakkoäänestyspaikan päivittäiset aukioloajat, kuitenkin niin, että ennakkoäänestyspaikka ei saa olla avoinna ennen klo 8:aa eikä klo 20:n jälkeen eikä viikonloppuisin ennen klo 9:ää eikä klo 18:n jälkeen. Kunnan tulee tiedottaa kuntalaisille tehokkaasti ja selkeästi kaikista kunnassa olevista yleisistä ennakkoäänestyspaikoista ja niiden aukioloajoista.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kattelus, Kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus päättää, että vuoden 2023 eduskuntavaaleissa Laitilan kaupungin yleisenä ennakkoäänestyspaikkana toimii Laitilan kaupunginvirasto.

Ennakkoäänestys tapahtuu kaupunginvirastossa seuraavasti:

  • 22.-24.3.2023 klo 11.00-17.00,
  • 25.-26.3.2023 klo 12.00-16.00 ja
  • 27.-28.3.2023 klo 11.00-20.00

 

Edelleen kaupunginhallitus toteaa, että vaalilain 9 §:n mukaan ennakkoäänestyspaikkoina toimivat ympärivuorokautista hoitoa antavat toimintayksiköt: Terveyskeskus, Koivukoto, Kaukolankoti, Laitilan Terveyskoti, Attendo Hoivalinna, Attendo Joenrinne ja Pajukujan asumisyksikkö.

Em. toimintayksiköissä tapahtuvasta vaalitoimituksesta vastaa kaupunginhallituksen nimeämä vaalitoimikunta.

Lisäksi kaupunginhallitus toteaa, että voimassa olevan äänestysaluejaotuksen mukaiset vaalipäivän äänestyspaikat ovat seuraavat:

  • äänestysalue nro 001 Laitilan kaupungintalo, Keskuskatu 30
  • äänestysalue nro 002 Varppeen koulun ruokala, Urheilutie 11

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.