Kaupunginhallitus, kokous 28.11.2022

§ 317 Laitilan Terveyskoti Oy:n ja Kiinteistö Oy Laitilan Kuntokodin osakkeiden vaihto

LAIDno-2022-1238

Perustelut

Laitilan Terveyskoti Oy on jakautunut 31.12.2021 kahdeksi yhtiöksi, Laitilan Terveyskoti Oy:ksi (liiketoimintayhtiö) ja Kiinteistö Oy Laitilan Kuntokoti nimiseksi yhtiöksi (kiinteistöyhtiö). Jakautuminen on ollut osa järjestelyä, jolla valmistaudutaan sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistukseen. Uudistuksessa sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisvastuu ja tuottamisoikeus siirtyvät kunnilta hyvinvointialueille.

Kunnallisesti järjestettyjen palveluiden lisäksi hyvinvointialueille siirtyy korvauksetta kaikki kuntien sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottamiseen liittyvä irtain omaisuus (laki sosiaali- ja terveydenhuoltoa ja pelastustoimea koskevan uudistuksen toimeenpanosta ja sitä koskevan lainsäädännön voimaanpanosta (616/2021) 23 §). Tähän korvauksetta siirtyvään irtaimeen omaisuuteen kuuluvat myös kaikki sellaisten yhtiöiden osakkeet, joiden pääasiallinen toimiala on sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottaminen. Laitilan kaupungin omistamat Laitilan Terveyskoti Oy:n osakkeet siirtyvät näin ollen vuoden 2023 alusta lukien Varsinais-Suomen hyvinvointialueen omistukseen.

Sosiaali- ja terveyspalveluihin käytettävät kiinteistöt sekä sellaisten kiinteistöyhtiöiden osakkeet rajautuvat kuitenkin siirtyvän omaisuuden ulkopuolelle ja jäävät kuntien omistukseen. Edellä kuvatulla jakautumisella liiketoimintayhtiöksi ja kiinteistöyhtiöksi on jo saatu turvattua samassa yhtiössä aiemmin olleen kiinteistöomaisuuden säilyminen Laitilan kaupungin omistuksessa.

Kummankin yhtiön osakekanta koostuu tällä hetkellä 138 osakkeesta, joista Laitilan kaupunki omistaa kummastakin yhtiöstä 90 osaketta (noin 65,22 prosenttia) ja Laitilan Vanhaintuki ry 48 osaketta (noin 34,78 prosenttia)

Omistusjärjestelyjen tavoitteena on se, että Laitilan Vanhaintuki ry:stä tulisi enemmistöomistaja Laitilan Terveyskoti Oy:öön ja vastaavasti kasvattaa Laitilan kaupungin omistusosuutta Kiinteistö Oy Laitilan Kuntokoti –nimisessä yhtiössä. Järjestelyllä turvataan Laitilan Terveyskoti Oy:n enemmistöomistukseen perustuvan määräysvallan säilyminen Laitilan Vanhaintuki ry:llä ja siten Laitilassa sekä pyritään minimoimaan kaupungille sote-uudistuksesta aiheutuvat korvauksettomasta omaisuudensiirrosta aiheutuvat menetykset.

Järjestelyissä ei käytetä rahavaroja vaan omistusjärjestelymuutokset toteutetaan siten, että Laitilan kaupunki luovuttaa omistamiaan Laitilan Terveyskoti Oy:n osakkeita Laitilan Vanhaintuki ry:lle ja saa vastineeksi Laitilan Vanhaintuki ry:ltä Kiinteistö Oy Laitilan Kuntokoti -nimisen yhtiön osakkeita.

Osakkeita ehdotetaan vaihdettavan siten, että Laitilan Vanhaintuki ry luovuttaa Laitilan kaupungille 35 kappaletta Kiinteistö Oy Laitilan Kuntokodin osaketta ja vastavuoroisesti Laitilan kaupunki luovuttaa Laitilan Vanhaintuki ry:lle 22 kappaletta Laitilan Terveyskoti Oy:n osaketta.

Osakevaihdon jälkeen Laitilan kaupungin omistus Laitilan Terveyskoti Oy:stä (liiketoimintayhtiö) tippuu 49,3 prosenttiin ja Laitilan Vanhaintuki ry omistus nousee 50,7 prosenttiin. Vastaavasti osakevaihdon myötä Laitilan kaupungin omistus Kiinteistö Oy Laitilan Kuntokodista tulee nousemaan ja 90,5 prosenttiin ja Laitilan Vanhaintuki ry:n omistus laskemaan 9,5 prosenttiin.

Osakevaihdon valmistelussa Laitilan Terveyskoti Oy:n käyväksi arvoksi on määritelty sen substanssiarvo 1,4 miljoonaa euroa ja Kiinteistö Oy Laitilan Kuntokodin käyväksi arvoksi sen oman pääoman mukainen 884.000 euroa. Verottaja on ennakkoratkaisussaan hyväksynyt järjestelyn kyseisiä arvonmäärityksiä käyttäen.

Omistusosuudet ennen järjestelyä:

Kiinteistö Oy Laitilan Kuntokoti
Laitilan kaupunki 90 kpl (65,2%)
Laitilan Vanhaintuki ry 48 kpl (34,8%)

Laitilan Terveyskoti Oy
Laitilan kaupunki 90 kpl (65,2%)
Laitilan Vanhaintuki ry 48 kpl (34,8%)

Omistusosuudet järjestelyn jälkeen:

Kiinteistö Oy Laitilan Kuntokoti
Laitilan kaupunki 90+35=125 kpl (90,5%)
Laitilan Vanhaintuki ry 48-35=13 kpl (9,5%)
 

Laitilan Terveyskoti Oy
Laitilan kaupunki (1.1.2023 alkaen V-S hyvinvointialue) 68 kpl (49,3%)
Laitilan Vanhaintuki ry 70 kpl (50,7%)

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kattelus, Kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että se hyväksyy Laitilan Terveyskoti Oy:n ja Kiinteistö Oy Laitilan Kuntokoti Oy:n osakkeiden vaihdon siten, että Laitilan Vanhaintuki ry luovuttaa Laitilan kaupungille 35 kappaletta Kiinteistö Oy Laitilan Kuntokodin osaketta ja vastavuoroisesti Laitilan kaupunki luovuttaa Laitilan Vanhaintuki ry:lle 22 kappaletta Laitilan Terveyskoti Oy:n osaketta.

Lisäksi kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että se korjaa tältä osin Varsinais-Suomen hyvinvointialueelle ilmoitettavan siirtyvän omaisuuden listausta.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

 

 

Esteellisyys

  • Kaupunginhallituksen jäsenet Riikka Saarela, Heikki Peltola ja Hanna Lahtonen olivat Laitilan Terveyskoti Oy:n hallituksen jäseninä esteellisiä käsittelemään asiaa ja he poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.