Kaupunginhallitus, kokous 2.11.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 95 Vihreiden valtuustoryhmän valtuustoaloite Laitilan Meijerin tilojen kunnostamisesta yhteisö- ja kulttuurikeskukseksi

LAIDno-2020-230

Valmistelija

  • Mika Raula, Tekninen johtaja, mika.raula@laitila.fi

Perustelut

KV 19.3.2018 § 37

Kaupunginvaltuutettu Tuomi esitti Vihreiden valtuustoryhmän kirjallisen valtuustoaloitteen, joka kuuluu seuraavasti:

”Kokoomuksen valtuustoryhmän 6.6.2016 tekemässä valtuustoaloitteessa koskien meijerin kiinteistön kunnostamista ehdotettiin meijerin tilojen valjastamista päiväkotikäyttöön. Tämä idea ei kuitenkaan toteutunut, joten ehdotan, että meijeristä kunnostetaan yhteisö- ja kulttuurikeskus, joka mahdollistaa ja vaalii kaupunkilaisten osallisuutta sekä tukee monipuolisen kulttuurin tuottamista Laitilassa.

Laitilan meijerin peruskorjaukseen on talousarvion investointiosaan varattu määrärahoja lähes miljoonan euron verran vuosille 2019–2021. Näiden rahojen riittävyyteen en osaa ottaa kantaa, mutta ehdotan, että kaupunki hakee Euroopan sosiaalirahastolta hankerahoitusta yhteisö- ja kulttuurikeskustoiminnan käynnistämiseksi. Seuraava ESR-haku käynnistynee touko–kesäkuun tienoilla ja tuolloin luultavasti on myös toimintalinja 5:n haku avoinna.

Toimintalinja 5:n ESR-hankkeissa tavoitteina ovat sosiaalisen osallisuuden tukeminen sekä köyhyyden torjunta. Tällaisena hankkeena on esimerkiksi toteutettu Pälkäneen Kostiakeskus, joka toimii kansalaistalona ja kierrätyskeskuksena. Kostiakeskuksen palveluja ovat ohjaus- ja valmennuspalvelu, avoin sosiaalityö ja diakoniatyö, kierrätyskeskus, kuntalaisten yhteinen olohuone, ylijäämäruoan ja EU-ruoan jakopalvelu, kokoontumispaikka yhdistystoiminnalle, sähköiseen asiointiin liittyvä neuvonta sekä TE-hallinnon yhteispalvelupiste. Osittainhan edellä mainittuja palveluja löytyy jo Laitilasta, mutta nähdäkseni tällainen toiminta keskitettynä täydentäisi hyvin meijerin alueen muuta palvelutarjontaa.

Myös lähempää löytyy oiva esimerkki osallisuuden edistämisestä. Uudessakaupungissa sijaitsevan aktivointikeskus Puustin toiminta on kaupungin teknisen toimen sekä sosiaali- ja terveystoimen yhteistyön tulos. Samankaltaista monialaista, useiden toimijoiden osaamista yhdistävää yhteistyötä toivoisin myös Laitilan oman yhteisö- ja kulttuurikeskuksen toteuttamisessa. Aktiivisia toimijoita meiltä kyllä varmasti löytyy toteuttamaan palveluja. Kaupungin panosta kuitenkin tarvitaan hankerahoituksen hakemisessa sekä toiminnan käynnistämisessä ja koordinoimisessa, kuin myös hankkeen päättymisen jälkeisten ylläpitokustannusten kattamisessa.”

Päätös:       Kaupunginvaltuusto merkitsi em. valtuustoaloitteen tiedoksi lähettäen sen samalla kaupunginhallitukselle asianmukaista valmistelua varten.

                                                                                      

KH 26.3.2018 § 89

KJ        Ehdotus:    Kaupunginhallitus toteaa, että otsikossa mainitun valtuustoaloitteen valmisteluvastuu on tekninen johtaja Mika Raulalla ja käyttäjän lausunto pyydetään sivistysvaliokunnalta.

Kaupunginhallitus lähettää aloitteen kaupunginvaltuustolle ennen valmistelun aloittamista lähetekeskustelua varten.

Päätös:       Ehdotus hyväksyttiin.

                                                          

KV 18.3.2019 § 23

Päätös:       Asian käsittelyn aikana puheenvuoron käyttivät valtuutetut Tuomi, Laurila, Peltola ja Kinnala.

Kaupunginvaltuusto kävi lähetekeskustelun em. asiasta.

                                                         

Tekva 21.10.2020 § 10

Vihreiden valtuustoryhmä on tehnyt 19.3.2018 aloitteen, jossa meijerirakennus kunnostettaisiin yhteisö- ja kulttuurikeskukseksi. Vanhojen rakennusten tulevaa käyttöä pohtiva työryhmä esitti kaupunginhallitukselle, että kaupunki luopuu omistuksestaan meijerin osalta. Perusteena oli, ettei kaupungilla ollut mahdollisuuksia toteuttaa aloitteen mukaisia toimenpiteitä. Kaupunginhallitus päättikin asettaa rakennuksen myyntiin.

TJ Ehdotus:  Tekninen valiokunta esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen -valtuustolle vastauksenaan vihreiden valtuustoryhmän aloitteeseen, että kaupunki on päättänyt asettaa meijerirakennuksen myyntiin.

Päätös:  Ehdotus hyväksyttiin.

                                                          

Ehdotus

Esittelijä

  • Mika Raula, Tekninen johtaja, mika.raula@laitila.fi

Kaupunginhallitus esittää teknisen valiokunnan antaman vastineen edelleen kaupunginvaltuustolle otsikossa mainittuun valtuustoaloitteeseen.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Merkittiin pöytäkirjaan, että tekninen johtaja Raula oli kokouksessa asiantuntijana läsnä tämän asian käsittelyn ajan.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa kuntalain 136 §:n mukaan tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.