Kaupunginhallitus, kokous 15.1.2024

§ 13 Lausunto Kalannin osayleiskaavaehdotuksesta

LAIDno-2024-19

Valmistelija

  • Satu Sarkoranta, Kaupunkisuunnittelija, satu.sarkoranta@laitila.fi

Perustelut

Uudenkaupungin kaupunki pyytää lausuntoa Kalannin alueen osayleiskaavan ehdotusvaiheesta 17.1.2024 mennessä. Ensimmäinen ehdotusvaihe oli nähtävillä 19.8.-20.9.2021. Ehdotusvaihe asetettiin uudelleen nähtäville 23.11.2023-5.1.2024 väliseksi ajaksi.

Osayleiskaavan yleisinä tavoitteina selostuksen mukaan on laatia Kalannille strateginen osayleiskaava, joka yhdistää valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet, maakuntakaavan määräykset sekä paikallisten asukkaiden tarpeet ja toiveet. Kaavalla pyritään turvaamaan nykyaikainen elinkeinonharjoittaminen ja tukemaan alueen kasvua ja kehitystä. Samanaikaisesti kaavassa otetaan huomioon ilmastotavoitteet, ympäristö sekä alueen rikas kulttuuriperintö ja luontoarvot.

Kaava on suunniteltu toimimaan maankäyttö- ja rakennuslain mukaisesti rakennuslupien myöntämisen perusteena rantavyöhykkeillä. Rantavyöhykkeelle enimmäisrakennusoikeus on osoitettu kiinteistökohtaisesti maanomistajille tasapuolisesti ja oikeudenmukaisesti. Rantarakennusoikeudet on suunniteltu yleisten rantojen maankäytön perusteiden mukaisesti, huomioiden muun muassa luonto, maasto, maisema, kiinteistöjako ja olemassa oleva rakentaminen.

Luontoarvojen suojelu ja kulttuurihistoriallisen rakennuskannan vaaliminen ovat keskeisiä tavoitteita. Kaavassa tutkitaan lisäksi alueen potentiaalia luontoretkeilyn ja -matkailun näkökulmasta. Ilmastotavoitteita pyritään edistämään ohjaamalla rakentamista kyläkeskuksiin ja nykyisen yhdyskuntarakenteen yhteyteen. Kaava-alueelle on myös suunnitteilla suurehko aurinkoenergian tuotantolaitos.

Lisäksi osayleiskaava pyrkii eheyttämään ja kehittämään Kalannin taajamaa keskuksena.

Osayleiskaava on MRL 42 §:n mukainen oikeusvaikutteinen yleiskaava. Asemakaavoitusta ja muuta alueidenkäytönsuunnittelua ohjataan yleiskaavan oikeusvaikutteisilla kartoilla 1-3.

 

Laitilan kaupunginhallitus on antanut osayleiskaavan luonnoksesta lausunnon 25.3.2019 § 90, jossa esitettiin Pitkäjärven rantaan sijoittuvan lomarakentamisen mitoitusperiaatteiden tarkentamista ja katsoi, että Lounais-Suomen ympäristökeskuksen 23.7.2004 antama suojelupäätös Pitkäjärven luonnonsuojelualueesta estää alueelle rantaan tukeutuvan lomarakentamisen. Luonnosvaiheen kaavakartalle, Pitkäjärven rantaan, oli osoitettu kolme uutta rantarakennuspaikkaa. 

Laitilan kaupunginhallitus on antanut osayleiskaavan ensimmäisestä kaavaehdotuksesta lausunnon 27.9.2021 § 307, jossa todettiin samat asiat kuin luonnosvaiheen lausunnossa.

Ensimmäisessä ehdotusvaiheen kaavakartassa ei rakennuspaikkamääriin Pitkäjärven rantaan ole tehty muutoksia. Toisessa ehdotusvaiheen kaavakartassa rakennuspaikkamäärät ovat edelleen samat kuin edellisissä vaiheissa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kattelus, kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Laitilan kaupunginhallitus toistaa lausuntonaan aiempien lausuntojen mukaisesti, että Pitkäjärven rantaan luonnonsuojelualueen välittömään läheisyyteen osoitetut uudet rantarakennuspaikat eivät tue osayleiskaavan tavoitteita suojella luonnonsuojelualueelle osoitettuja luontoarvoja. Lisäksi erilaisten mitoitusperusteiden käyttäminen lomarakennuspaikkoja määritettäessä asettaa Laitilan puolella olevat Pitkäjärven ranta-alueiden maanomistajat eri asemaan Uudenkaupungin alueella olevien maanomistajien kanssa.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Merkittiin pöytäkirjaan, että asiantuntijana läsnä asian käsittelyn ajan oli kaupunkisuunnittelija Satu Sarkoranta. 

Tiedoksi

kirjaamo@uusikaupunki.fi, markus.gerke@uusikaupunki.fi, saila.wilenius@uusikaupunki.fi