Kaupunginhallitus, kokous 15.1.2024

§ 10 Kokoomuksen valtuustoryhmän valtuustoaloite koskien Rajattomasti liikuntaa Laitilassa -kortin käytön laajentamista kulttuuripuolen tapahtumiin

LAIDno-2023-132

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Kaupunginvaltuutettu Virve Aho esitti Kokoomuksen valtuustoryhmän kirjallisen valtuustoaloitteen, joka kuuluu seuraavasti:

"Hyvinvointialueet ovat aloittaneet toimintansa ja tämän myötä hyvinvointialue Varhan ja kaupungin välisen yhteistyön tekeminen kuntalaisten hyvinvoinnin hyväksi on saanut uudenlaisen merkityksen.

Meillä on Laitilassa käytössä Rajattomasti liikuntaa Laitilassa -kortti ja se on tarkoitettu eläkeläisille, vammaisille ja liikkumisesteisille laitilalaisille henkilöille. Kortilla pääsee uimaan Laitilan uimahalliin ja kuntosalille Kuntokukkoon vuosimaksun hinnalla. Liikunnalla on tärkeä merkitys meidän jokaisen hyvinvoinnille. Samalla meidän tulisi muistaa, että ihmisen hyvinvointi on aina kokonaisvaltainen asia, johon kuuluvat psyykkinen, fyysinen ja sosiaaliset osatekijät.

Laitilan Kokoomus esittää, että Rajattomasti liikuntaa Laitilassa -korttiin liitetään mahdollisuus käyttää korttia myös kulttuuripuolen tapahtumissa. Kulttuurilla on iso merkitys ihmisen kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille ja siksi kulttuuritapahtumien liittäminen kortin käyttömahdollisuuksiin tulisi nähdä perusteltuna ja tärkeänä asiana."

Ehdotus

-

Päätös

Kaupunginvaltuusto merkitsi valtuustoaloitteen tiedoksi lähettäen sen kaupunginhallitukselle asianmukaista valmistelua varten.

Perustelut

-

Ehdotus

Esittelijä

Lauri Kattelus, kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus toteaa,​ että otsikossa mainitun valtuustoaloitteen valmisteluvastuu on sivistysjohtajalla. 

Kaupunginhallitus lähettää aloitteen kaupunginvaltuustolle ennen valmistelun aloittamista lähetekeskustelua varten.

Päätös

Esitys hyväksyttiin.

Perustelut

-

Ehdotus

Kaupunginvaltuusto käy aloitteesta lähetekeskustelun.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

Piia Allen, kulttuuripäällikkö, piia.allen@laitila.fi

Perustelut

Valtuustoaloitteessa 6.2.2023 esitetään, että rajattomasti liikuntaa Laitilassa -korttiin liitetään mahdollisuus käyttää korttia myös kulttuuripuolen tapahtumissa. Kulttuurilla on iso merkitys ihmisen kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille ja siksi kulttuuritapahtumien liittäminen kortin käyttömahdollisuuksiin tulisi nähdä perusteltuna ja tärkeänä asiana. 

Laitilassa on vuonna 2018 otettu käyttöön Rajattomasti liikuntaa Laitilassa -liikuntakortti, ja se on tarkoitettu eläkeläisille, vammaisille ja liikkumisesteisille laitilalaisille henkilöille.  Rajattomasti liikuntaa Laitilassa -liikuntakortilla pääsee uimaan Laitilan uimahalliin ja kuntosali Kuntokukkoon. 

Kortin hinta on aikuiselle 70€/vuosi ja alle 18-vuotiaalle 35€/vuosi. Lisäksi ensimmäistä korttia hankkiessa asiakkaalta veloitetaan 15 € korttimaksu. Liikuntakortti hankitaan/uusitaan Laitilan uimahallilla, ja asiakas kuvataan ensimmäisen kortin oston yhteydessä. Liikuntakorttia lunastaessa henkilön tulee näyttää henkilöllisyystodistus sekä voimassa oleva eläkekortti, vammaiskortti tai invalidikortti. Jos liikuntakortin haltija on halukas hyödyntämään kuntosaliedun, on hänen lunastettava kuntosalille oma sähköinen avain, jonka pantti on 15€.

Laitilassa kulttuurin harrastaminen on edullista. Kaupungin moniin tapahtumiin on vapaa pääsy. Tällaisia ovat mm. uudenvuodenjuhla, itsenäisyyspäivän tilaisuudet, joulunavaus, iltatorin lavaohjelma ja munamarkkinoiden torilavanohjelma. Kaupungin omista tapahtumista maksullisia ja silloinkin edullisia on Kustaa Hiekan -kulttuuriviikolla. Esim. kirjaston tapahtumat ovat useimmiten ilmaisia. Kulttuuripuolella on lisäksi Kauppilan umpipiha -museon pääsymaksu, joka senkin on varsin huokea. Pääsymaksu on 4 euroa aikuisilta. 

Rajattomasti liikuntaa Laitilassa korttiin on mahdollista lisätä Rajattomasti kulttuuria Laitilassa -osia esimerkiksi niin, että lisämaksusta korttiin voi lisätä kulttuuriominaisuuden. Se on mahdollista toteuttaa korttiin lisättävällä tarralla. Kulttuurikortilla pääsisi Kustaa Hiekan -kulttuuriviikon maksullisiin tilaisuuksiin poislukien työpajat. Lisäksi kortilla voisi päästä Kauppilan umpipihamuseolle ilmaiseksi. Lisämaksuksi ehdotetaan 20 e/vuosi. Eli jatkossa olisi mahdollista hankkia Rajattomasti liikuntaa kortti tai Rajattomasti liikuntaa kortti kulttuuriominaisuudella, jolloin kortilla pääsee uimahallin ja kuntosalin lisäksi Kustaa Hiekan -kulttuuriviikon konsertteihin/tapahtumiin ja Kauppilan umpipiha - museoon.

Ehdotus

Esittelijä

Susanne Laaksonen, sivistysjohtaja, susanne.laaksonen@laitila.fi

Sivistysvaliokunta päättää, että 1.1.2024 alkaen Rajattomasti liikuntaa Laitilassa -korttiin lisätään mahdollisuus hankkia kulttuuriominaisuus 20 euron lisämaksusta. 

Sivistysvaliokunta antaa yllä olevan vastauksen kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle Kokoomuksen valtuustoryhmän valtuustoaloitteeseen koskien Rajattomasti liikuntaa Laitilassa -kortin käytön laajentamista kulttuuripuolen tapahtumiin.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Pöytäkirjaan merkittiin, että asian käsittelyn aikana asiantuntijana kuultiin kulttuuripäällikkö Piia Allénia.

Valmistelija

  • Susanne Laaksonen, sivistysjohtaja, susanne.laaksonen@laitila.fi

Perustelut

-

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kattelus, kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus antaa edelleen kaupunginvaltuustolle sivistysvaliokunnan vastineen Kokoomuksen valtuustoryhmän valtuustoaloitteeseen koskien Rajattomasti liikuntaa Laitilassa -kortin käytön laajentamista kulttuuripuolen tapahtumiin.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Merkittiin pöytäkirjaan, että asiantuntijana läsnä asian käsittelyn ajan oli sivistysjohtaja Susanne Laaksonen.