Kaupunginhallitus, kokous 15.1.2024

§ 11 Lukujärven ranta-asemakaavan muutos; Rantalantie

LAIDno-2023-1100

Valmistelija

  • Satu Sarkoranta, Kaupunkisuunnittelija, satu.sarkoranta@laitila.fi

Perustelut

Hakemus

Ranta-asemakaavan muutosta on haettu kiinteistölle 400-413-7-0. Hakija hakee muutosta M-alueella olevaan maatilan kausimajoitusta ja maatilamatkailua palvelevien rakennusten rakennusalaan (mt) siten, että nykyisestä rakennusoikeudesta (240 k-m²) siirretään 120 k-m² kiinteistön AM-alueen läheisyyteen. Kohta, johon muutos kohdistuu, on osoitettu liitteenä olevassa kartassa.

Hakijan perustelut

Hakija perustelee kaavamuutosta seuraavasti:

Paikkaan jonne 120 m² rakennusoikeus siirrettäisiin, ei ollut luvanvaraista myöntää rakennusoikeutta rantakaavan myöntämisen aikaan. Paikka oli tuolloin Vakka-Suomen Voiman suurjännitelinjan läheisyydessä. Nykyisin tuo linja on purettu. 240 m² rakennusoikeus sijaitsee Särki- ja Lukujärven välisen laskuojan lähellä. Uusi paikka on n. 150 metrin päässä, ylempänä, pois laskuojan läheisyydestä. Täten uusi paikka olisi järkevämpi myös vesistöä ajatellen.

Tilalle myönnettyä rakennusoikeutta ei olla kasvattamassa, ainoastaan siirtämässä.

Kaavatilanne

Maakuntakaavassa alue sijoittuu maa- ja metsätalousvaltaiselle alueelle (M). Merkinnällä osoitetaan pääasiassa maa- ja metsätalouskäyttöön tarkoitettuja alueita. Alueita voidaan käyttää harkitusti myös haja-asutusluonteiseen pysyvään tai loma-asutukseen. Suunnittelumääräyksessä todetaan, että olemassa olevien alueiden täydennykseksi ja laajennukseksi voidaan yksityiskohtaisemmassa suunnittelussa osoittaa pääasiallista käyttötarkoitusta kohtuuttomasti haittaamatta, sekä maisema- ja ympäristönäkökohdat huomioon ottaen mm. uutta pysyvää asumista ja, erityislainsäädännön ohjaamana, myös muita toimintoja.

Alueella ei ole voimassa olevaa yleiskaavaa.

Rantakaava osille Kaarni-, Lammin-, Luku-, Musta-, Pitkä-, ja Särkijärviä on hyväksytty kaupunginvaltuustossa 22.3.1999 (§ 24) ja vahvistettu Lounais-Suomen ympäristökeskuksessa 4.5.2000. Rantakaavassa kiinteistölle on osoitettu maatilan talouskeskusten korttelialue (AM), jolle saa rakentaa maatalousrakennuksia, kaksi yksikerroksista asuinrakennusta ja niihin liittyviä talousrakennuksia. Rakennuspaikan kokonaiskerrosalasta saa käyttää enintään 400 neliömetriä asuinrakennusten kerrosalaksi. Kiinteistölle on osoitettu myös maa- ja metsätalousalue (M). Ei rakennusoikeutta.

Lisäksi kiinteistölle kohdistuvat asuinrakennuksen rakennusala (ao), talousrakennusten rakennusala, jolle ei saa rakentaa saunarakennusta (t), kasvihuoneiden rakennusala (ka), maatilan kausimajoitusta ja maatilamatkailua palvelevien rakennusten rakennusala (mt), jolle on osoitettu erikseen rakennusoikeutta 240 k-m², ajoyhteys (ajo) sekä alueen sisäinen ohjeellinen ajotie tai polku.

Päätöksen perustelut

Ranta-asemakaavan muutokseen on olemassa perusteet ja sen toteuttamista voidaan ryhtyä selvittämään. Rakennusoikeutta ei tulla kasvattamaan, vaan siirretään olemassa olevasta rakennuspaikasta toiseen paikkaan. Lisäksi ranta-asemakaavan muutoksen yhteydessä tullaan tarkistamaan olemassa olevien ohjeellisten ajoyhteyksien linjaukset.

Hakijan kanssa on keskusteltu kaavan laatijasta. Kunta laatii ranta-asemakaavan muutoksen tarvittavine asiakirjoineen ja hoitaa sen hallinnollisen käsittelyn. Ranta-asemakaavan muutoksen hyväksyy kaupunginvaltuusto.

Kunta veloittaa ranta-asemakaavan laatimiskorvauksena kaavoituksesta perittävän taksan (voimaantulo 1.8.2023, KH 19.6.2023 § 149) mukaan 3000 euroa (luokka 2: vähäistä merkittävämpi kaavamuutos). Lisäksi hakijalta laskutetaan kuulutuskustannukset toteutuneiden kustannusten sekä taksan mukaisesti.

Hakijan kanssa tullaan laatimaan erikseen kaavanlaatimissopimus, jossa sovitaan kaavan laadintaan liittyvästä tavoiteaikataulusta ja muista ehdoista.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kattelus, kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus päättää, että ranta-asemakaavan muutokseen kiinteistölle 400-413-7-0 ryhdytään. Kaavan laatijana toimii Laitilan kaupungin kaavoitustoimi ja ranta-asemakaavan muutoksen laatimiskorvausluokka on 2 (3000 euroa), minkä lisäksi laskutetaan toteutuneet kuulutuskustannukset voimassa olevan taksan mukaisesti.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Merkittiin pöytäkirjaan, että asiantuntijana läsnä asian käsittelyn ajan oli kaupunkisuunnittelija Satu Sarkoranta. 

Tiedoksi

Hakija