Kaupunginhallitus, kokous 13.9.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 291 Omavelkaisen takauksen myöntäminen Jääkukko Oy:n lainalle

LAIDno-2021-810

Valmistelija

  • Marika Silvennoinen, Talousjohtaja, marika.silvennoinen@laitila.fi

Perustelut

Jääkukko Oy:n hallitus on 31.8.2021 päättänyt ottaa 800 000 euron lainan jäähallin pukutilojen rakentamiseksi. Jääkukko Oy on Laitilan kaupungin tytäryhtiö.

Jääkukko Oy on pyytänyt jäähallin pukutilojen rakentamisen rahoittamiseksi rahalaitoksilta lainatarjouksia seuraavilla ehdoilla ja päättänyt valita lainanantajaksi kokonaistaloudellisesti edullisimman tarjouksen antanut Nordea Bank Oyj:

Lainamäärä 800.000 euroa; laina-aika: 15 vuotta; lyhennykset kerran vuodessa (vuosi 2023 lyhennys 20.000 euroa, 2024-2029 lyhennys 60.000 euroa ja vuodet 2030-2035 lyhennys 70.000 euroa, lyhennysajankohta 30.6., kiinteä korko 5 vuoden ajan 0,34 % pääomasta ja sen jälkeen 6 kk:n euribor. Lainalle tarvitaan vakuus. Jääkukko Oy:n hallitus on kokouksessaan 31.8.2021 päättänyt hakea Laitilan kaupungilta omavelkaista takausta edellä mainitulle 800.000 euron lainalle.

1.5.2015 voimaan tullut kuntalaki rajoittaa aiempaa tarkemmin kuntia takausten antamisessa. Kuntalain 129 §:n mukaan kunnan myöntämä takaus ei saa vaarantaa kunnan kykyä vastata sille säädetyistä tehtävistä. Kunta ei saa myöskään myöntää takausta, jos siihen sisältyy merkittävä taloudellinen riski. Kunnan edut tulee turvata riittävän kattavilla vastavakuuksilla. Kunta voi myöntää takauksen tai muun vakuuden kilpailutilanteessa markkinoilla toimivan yhteisön velasta tai muusta sitoumuksesta ainoastaan, jos yhteisö kuuluu kuntakonserniin tai se on kuntien tai kuntien ja valtion yhteisessä määräysvallassa. Jääkukko Oy on Laitilan kaupungin tytäryhtiö. Takaus ei aiheuta kaupungille merkittävää taloudellista riskiä, eikä vaaranna kaupungin kykyä vastata sille laissa säädetyistä tehtävistä.

Jääkukko Oy:n hallituksen pöytäkirja, lainatarjousten vertailu ja tarjouspyyntö ovat esityslistan liitteenä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kattelus, Kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että Jääkukko Oy:lle myönnetään kaupungin omavelkainen takaus 800 000 euron lainapääomalle.

Takauksen vastavakuudeksi yhtiön tulee luovuttaa kaupungille lainan pääoman (ml. korot ja mahdolliset perimiskulut) kattava yritystakaus.

Lisäksi yhtiön tulee maksaa takauksesta 0,3 %:n takausprovisio vuoden viimeisen päivän mukaiselle jäljellä olevalle lainamäärälle.

Samalla kaupunginhallitus esittää, että kaupunginvaltuusto oikeuttaa kaupunginhallituksen hyväksymään lainan tarkemmat ehdot sen jälkeen, kun ne ovat tiedossa.

Päätös

Merkittiin pöytäkirjaan, että asiantuntijana läsnä tämän asian käsittelyn alussa oli tekninen johtaja Mika Raula, joka kuitenkin esteellisenä poistui asiasta päätettäessä.

Ehdotus hyväksyttiin.

 

Esteellisyys

  • Esteellisiä asian käsittelyyn Jääkukko Oy:n hallituksen jäseninä olivat kaupunginhallituksen jäsen Tuomas Vuorio ja tekninen johtaja Mika Raula. Vuorio poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi ja Raula päätöksenteon ajaksi.

Tiedoksi

Jääkukko Oy

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa kuntalain 136 §:n mukaan tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.