Kaupunginhallitus, kokous 13.9.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 285 Osavuosikatsaus 1-6/2021

LAIDno-2021-527

Valmistelija

  • Marika Silvennoinen, Talousjohtaja, marika.silvennoinen@laitila.fi

Perustelut

Viranhaltijoiden on kuukausittain seurattava määrärahojensa toteutumista ja raportoitava siitä valiokuntaan tai lautakuntaan vähintään neljännesvuosittain. Raportointiaikataulun mukaiset raportit toimitetaan tiedoksi valiokunnille, lautakunnille ja kaupunginhallitukselle. Valtuustolle toimitetaan osavuosikatsaus neljännesvuosittain (31.3., 30.6, 30.9. ja 31.12. tilanteista). 

Vuoden 2021 toteutumaraportointi tapahtuu PowerBI -johdon raportointijärjestelmän avulla.

Alkuvuoden perusteella tulosennuste vuodelle 2021 on ylijäämäinen n. 3 milj. euroa (talousarviossa alijäämä 0,27 milj. euroa). Ennusteen toteutumiseen vaikuttavat talousarviota suuremmat verotulot ja valtionosuudet. Toisaalta epidemia on vaikuttanut myyntituottoja pienentävästi kaupungin järjestämän toiminnan vähentyessä tai ollessa tauolla. Tuet ja avustukset puolestaan ovat toteutuneet huomattavasti arvioitua ja alkuvuotta 2020 suurempina.

Toimintakulut ovat kokonaisuudessaan kasvaneet edellisvuoteen verrattuna. Etätyön tekeminen, matkustamisen vähentyminen sekä toiminnan supistuminen ovat vähentäneet kuluja. Toisaalta koronaan liittyvät suojavälinehankinnat, rokotukset, testaaminen sekä jäljitystyö ovat lisänneet kuluja sosiaali- ja terveyspalveluiden osalta. Myös tukiperheiden, lastensuojelun avohuollon tukitoimien sekä sijaishuollon tarve on kasvanut merkittävästi. Kuntouttavan työtoiminnan palvelujen ostot ovat ylittyneet talousarvioon nähden. Lisäksi työmarkkinatuen kuntaosuuden maksuosuus on työllisyyden parantumisesta huolimatta edelleen arvioitua suurempi. Tällä hetkellä on vielä epävarmaa, tulevatko korona-avustukset jatkossa kattamaan täysimääräisesti koronasta aiheutuneita kustannuksia.

Sairauspoissaolojen määrä kesäkuun 2021 loppuun mennessä on hiukan laskenut vuotta aiemmasta (49 päivää) ja on myös vuotta 2019 matalampi.

Tehtäväkohtaisesti 30.6.2021 tilanteessa merkittävimmät ylitykset ovat teknisissä palveluissa, mutta sielläkin toimintakulut ovat toteutuneet vain 0,4 % arvioitua suurempina. 

Investointien toteutumaprosentti kesäkuun lopun tilanteessa on 29,4 %.

Osavuosikatsaus 1-6/2021 on käsitelty teknisessä valiokunnassa 1.9.2021. Sosiaali- ja terveysvaliokunnassa käsittely on 8.9.2021 ja sivistysvaliokunnassa 9.9.2021. Teknisen valiokunnan käsittely löytyy viiteaineistona. 

Laitilan kaupungin osavuosikatsaus 1-6/2021 sekä strategisten tavoitteiden toteuma ovat liitteenä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kattelus, Kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus merkitsee osavuosikatsauksen tiedokseen ja lähettää sen edelleen tiedoksi kaupunginvaltuustolle.

Päätös

Merkittiin pöytäkirjaan, että asiantuntijoina läsnä tämän asian käsittelyn ajan olivat talousjohtaja Marika Silvennoinen, sivistysjohtaja Susanne Laaksonen, sosiaali- ja terveysjohtaja Johanna Ahokas sekä tekninen johtaja Mika Raula.

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa kuntalain 136 §:n mukaan tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.