Kaupunginhallitus, kokous 13.9.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 287 Konserniyhtiöiden talouden toteuma 1-6/2021

LAIDno-2021-814

Valmistelija

  • Marika Silvennoinen, Talousjohtaja, marika.silvennoinen@laitila.fi

Perustelut

Kaupungin konserniohjeiden mukaan kaupunginhallitus vastaa mm. siitä, että konserniyhtiöt raportoivat toiminnastaan ja taloudestaan kaksi kertaa vuodessa. Tytäryhtiöt ovat vuosittain toimittaneet 30.6. tilanteen mukaiset taloustiedot kaupungille tiedoksi.

Kuluvan vuoden talousarviossa tytäryhtiöille on asetettu seuraavia tavoitteita:

Jääkukon osalta tavoite on jäähallitoiminnan asteittainen omavastuun lisääminen. Tämä tapahtuu vaiheittain, kun yhtiön lainat on hoidettu 2023 mennessä.

Koronapandemiasta johtuen Jääkukon toimintatuotot vuonna 2020 ja kuluvan vuoden alussa ovat jääneet huomattavasti odotettua pienemmiksi.

Laitilan Lämmön osalta tavoitteeksi on kirjattu: ”Laitilan Lämpö Oy toimittaa kaupungille ja muille asiakkailleen lämpöenergiaa enintään muiden paikkakunnalla käytössä olevien yleisten lämpöenergiamuotojen keskimääräiseen hintatasoon sekä enintään maan vastaavien lämpölaitosten keskimääräiseen hintatasoon. Yhtiö on jakanut viime vuosina osinkoa omistajilleen. Tätä tulee jatkaa tilinpäätöksen sen kulloinkin salliessa”.

Laitilan Lämmön hinnat ovat selvästi kaukolämmön Suomen keskihintoja edullisempia. Osinkoa yhtiö maksoi viime tilikaudelta 96 000 euroa, josta kaupungin osuus oli 48 960 euroa.

Laitilan Terveyskoti Oy:n osalta ei ole asetettu sijoitetun pääoman tuottovaatimusta. Kuluvan vuoden talousarviossa Terveyskodille on asetettu seuraavat tavoitteet: ”Kiinteistön korjauskustannusten ja kaluston hankintakulujen arvioidaan olevan vuonna 2021 n. 70 000 € ja vuonna 2022 n. 30 000 €. Huomattavia toiminnallisia muutoksia eikä myöskään suurempia investointeja ole lähivuosina suunnitteilla. Kiinteistöjen ylläpitoon kiinnitetään huomiota tulevina vuosina”.

Kiinteistölle suunniteltuja korjauksia ei v. 2021 kokonaisuudessaan toteuteta, v. 2020 toteutettiin käyttövesiputkiston saneerausta 87 000 eurolla. Työn alla oleva jakautumisprosessi kiinteistöyhtiöksi ja toiminnalliseksi yhtiöksi on suuri toiminnallinen muutos.

Kiinteistö- ja asuntoyhtiöiden osalta taloudelliseksi tavoitteeksi on asetettu 50 %:n omavaraisuusaste pitkällä aikavälillä ja 90 %:n käyttöaste.

Omavaraisuusaste on alle tavoitetason kolmessa kiinteistöyhtiössä. Omavaraisuusaste on parantunut edellisvuodesta, ollen kesäkuussa 2021 keskimäärin 53,8 %. Laitilan talojen osalta velkaantuminen johtuu uuden vuokratalon rakentamisesta. Alhaisimmat omavaraisuusasteet ovat Kiinteistö Oy Keskevaarilla 16 % ja Laitilan taloilla 2,2 %.

Asuntojen ja toimitilojen keskimääräinen vuokrausaste on koronapandemiasta johtuen heikentynyt edellisvuodesta ollen kesäkuun lopussa 88,6 prosenttia.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kattelus, Kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus merkitsee tiedoksi konserniyhtiöiden taloudellisen tilanteen.

Päätös

Merkittiin pöytäkirjaan, että asiantuntijana läsnä tämän asian käsittelyn ajan oli talousjohtaja Marika Silvennoinen.

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa kuntalain 136 §:n mukaan tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.