Kaupunginhallitus, kokous 24.1.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 14 Lausunto Turun hallinto-oikeudelle Valtatien 8 pohjoispuoleisten alueiden asemakaavamuutosta koskevaan valitukseen

LAIDno-2021-321

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Mika Palmulaakso, Maankäyttöinsinööri, mika.palmulaakso@laitila.fi

Perustelut

D KAYLA 94/2019

Kh 10.2.2020 § 45

Valmistelija:

Mika Palmulaakso, maankäyttöinsinööri, mika.palmulaakso@laitila.fi  

Laitilan kaupungin keskustan alueella on käynnissä tiesuunnitelman laatiminen valtatien 8 parantamiseksi. Valtatie 8 tiesuunnitelman vaatimia asemakaavojen muutosten vireilletulosta on kuulutettu 8.2.2019 ja samalla on asetettu nähtäville asemakaavamuutoksen osallistumis- ja arviointisuunnitelma. Asemakaavamuutos on valtatie 8 parantamiseen liittyvä asemakaavan muutos, alue 2.

Asemakaavan muutoksen aloitusvaiheen viranomaisneuvottelu on pidetty 26.10.2019. Asemakaavan muutos koskee kortteleita 12, 19, 399, 422, 427 ja osaa kortteleista 11, 30, 36, 421 ja 429 sekä niihin liittyviä katualueita, virkistysaluetta, maantien liikennealuetta, autopaikkojen korttelialueita, erityisalueita ja maisemallisesti arvokasta peltoaluetta.

Asemakaavaluonnos pohjautuu valtatie 8:sta laadittuun tiesuunnitelman luonnokseen. Suunnittelussa tulee vuorovaikutteiseen suunnitteluun ja riittävään vaikutusten arviointiin perustuen edistää maankäyttö- ja rakennuslain 5 §:n mukaista alueiden käytön suunnittelun tavoitteiden toteutumista.

Liite 2:                          Asemakaavamuutoksen kaavaluonnosaineisto on esityslistan liitteenä.

Lisätietoja:                  

Maankäyttöinsinööri Mika Palmulaakso

050 5182071

mika.palmulaakso@laitila.fi

KJ              Ehdotus:    Kaupunginhallitus hyväksyy valtatien 8 pohjoispuoleisten alueiden asemakaavamuutoksen liitteen mukaisen kaavaluonnosaineiston ja päättää asettaa sen nähtäville.

Päätös:      Ehdotus hyväksyttiin.                                 

Merkittiin pöytäkirjaan, että tekninen johtaja Raula oli kokouksessa asiantuntijana läsnä tämän asian käsittelyn ajan.

_______________________

Valtatien 8 pohjoispuoleisten alueiden asemakaavamuutoksen asemakaavaluonnos on ollut nähtävillä 14.2.2020-​15.3.2020 välisen ajan kaupungintalon teknisellä osastolla sekä kaupungin verkkosivuilla osoitteessa https://www.laitila.fi/palvelut/kaavoitus/laadinnassa-​olevat-​kaavat/. Kaavaluonnoksesta on jätetty kaksi lausuntoa,​ jotka ovat antaneet Varsinais-​Suomen alueellinen vastuumuseo ja Varsinais-Suomen ELY-keskus. Kaavaluonnoksesta on jätetty lisäksi kaksi muistutusta, jotka on antanut Osuuskauppa Keula ja yksityinen taho.

Kaavaehdotusta on valmisteltu näiden luonnoksesta annettujen lausuntojen ja muistutusten pohjalta. Kaavaehdotus on ollut nähtävillä 3.6.2021-2.7.2021 välisen ajan Laitilan kaupungin teknisellä osastolla sekä kaupungin verkkosivuilla osoitteessa https://www.laitila.fi/palvelut/kaavoitus/laadinnassa-​olevat-​kaavat/. Kaavaehdotuksesta on jätetty viisi lausuntoa ja neljä muistutusta. Lausunnon ovat antaneet Varsinais-Suomen Liitto, Varsinais-Suomen ELY-keskus, Varsinais-Suomen alueellien vastuumuseo, Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) ja Laitilan Puhelin OSK. Muistuksen on jättänyt Burger-In Oy, St1 Oy, Osuuskauppa Keula sekä yksi yksityinen taho.

Kaavakarttaa on näiden lausuntojen ja muistutuksen pohjalta muutettu tarvittavilta osin.

 

Ehdotus

Esittelijä

Lauri Kattelus, Kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Laitilan kaupunginhallitus hyväksyy Valtatien 8 pohjoispuoleisten alueiden liitteen mukaisen asemakaavamuutoksen ja esittää sen hyväksyttämistä kaupunginvaltuustolle.

Päätös

Merkittiin pöytäkirjaan, että asiantuntijana läsnä tämän asian käsittelyn ajan oli tekninen johtaja Mika Raula.

Ehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

Mika Palmulaakso, Maankäyttöinsinööri, mika.palmulaakso@laitila.fi

Perustelut

-

Ehdotus

Kaupunginvaltuusto hyväksyy kaupunginhallituksen esityksestä Valtatien 8 pohjoispuoleisten alueiden liitteen mukaisen asemakaavamuutoksen.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Esteellisyys

Kaupunginvaltuutettu Pilppula oli kaavoitettavalla aluella maanomistajana esteellinen käsittelemään ko. asiaa ja hän poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Valmistelija

  • Mika Palmulaakso, Maankäyttöinsinööri, mika.palmulaakso@laitila.fi

Perustelut

Valtatien 8 pohjoispuolisten alueiden asemakaavanmuutoksen Laitilan kaupunginvaltuuston 20.9.2021 § 95 tehdystä hyväksymispäätöksestä on valitettu Turun hallinto-oikeuteen. Kaupunki on saanut valituksesta lausuntopyynnön Turun hallinto-oikeudelta 5.1.2022 ja sitä pyydetään palautettavaksi 4.2.2022 mennessä Laitilan kaupunginvaltuuston lausunnolla.

Valittaja selvittää valituksessaan päätöksenteon valitusajan alkamisajankohtaa ja toteaa, että valituksen päättymispäivä on 1.11.2021.

Valittaja toteaa valituksessaan, että kaupunginvaltuuston 20.9.2021 tekemä kaavan hyväksymispäätös on maankäyttö- ja rakennuslain vastaisena kumottava ja palautettava uudelleen valmisteltavaksi.

Valittaja soveltaa MRL 1 §:n yksi momenttia valitukseensa "Tämän lain tavoitteena on järjestää alueiden käyttö ja rakentaminen niin, että siinä luodaan edellytykset hyvälle elinympäristölle sekä edistetään ekologisesti, taloudellisesti, sosiaalisesti ja kulttuurisesti kestävää kehitystä."

Valittaja edellyttää, että asemakaavassa otetaan riittävällä tavalla huomioon sen vaikutus alueen valittajan omistamaan liikekiinteistön pysäköintialueeseen. Kaavaa tulee muuttaa niin, että se ei vaikeuta liiketoiminnan harjoittamista. Perusteluina todetaan, että asemakaavamuutos ei täytä nykyisessä muodossa MRL 54 §:n vaatimusta siitä, että asemakaavalla tulee luoda edellytykset palvelujen saatavuudelle ja liikenteen järjestämiselle. Valittaja katsoo lisäksi, että asemakaavamuutoksella aiheutetaan sellaista kohtuutonta rajoitusta ja haittaa liiketoiminnan harjoittamiselle, joka on paremmalla alueiden käytön suunnittelulla vältettävissä muita asemakaavalle asetettavia tavoitteita ja vaatimuksia syrjäyttämättä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kattelus, Kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Laitilan kaupunginhallitus lausuu valituksesta seuraavaa:

Kaupunginvaltuuston tekemän asemakaavan hyväksymistä koskevan päätöksen tiedoksianto asianosaiselle on tapahtunut MRL 188 §:n 3 momentin mukaisesti. Kaavan hyväksymistä koskevasta päätöksestä tehtyyn valitukseen antaa hallinto-oikeudelle lausunnon Laitilan kaupungin hallintosäännön 27 §:n mukaisesti kaupunginhallitus.

Asemakaavamuutos on yksi osa valtatien 8 tiesuunitelman mukaista perusparannuskokonaisuutta Laitilan keskustan alueella.

Valittajan kanssa on neuvoteltu asemakaavamuutoksesta kaavaprosessin edetessä tapaamisin ja etäyhteyksin. Kaavamuutoksessa on pyritty ottamaan valittajan näkemykset huomioon tekemällä tarvittavia muutoksia kaavamuutoksen luonnos- ja ehdotusvaiheen muistutusten pohjalta kaavamuutoksen kokonaistavoitteet huomioiden.

Valittajan näkemys pysäköintipaikkojen määrän merkittävästä vähenemisestä valittajan omistamalla kiinteistöllä asemakavamuutoksessa ei ole totuuden mukaista. Kaavaprosessin aikana on pysäköintialuetta kuvattu dronella ilmasta. Ilmasta otetusta kuvasta voidaan nähdä pysäköintialueella osoitetut pysäköintiruudut. Asemakaavamuutoksen myötä pysäköintiruutuja nykyisellä piha-aluesuunnitelmalla poistuu ainoastaan 12 kpl. Näistäkin poistuvista pysäköintiruuduista on tällä hetkellä muussa, kuin ajoneuvojen pysäköintikäytössä. Tämä poistuvien pysäköintiruutujen määrä ei vastaa lähelläkään sitä todellista pysäköintiruutujen määrää, mitä valittajan esittämällä ohjeistuksella tulisi jo nykyiselläänkin olla.

Tällaista esitettyä pysäköintipaikkojen kokonaismäärää ei voida olemassa oleva tilanne huomioiden osoittaa valittajan omistamalle kiinteistölle yhteen tasoon. Yksityiskohtaisella pysäköintialueen suunnitelmalla sekä kaavamuutoksen myötä tehtävällä MRA 41 §:n mukaisella katusuunnitelmalla voidaan pysäköintipaikkojen määrää lisätä nykyisestä.

Asemakaavamuutoksessa on uutta pysäköintialuetta osoitettu nykyisen pysäköintialueen lounaisosaan vt8 läheisyyteen kaavamuutoskartalla LPA-2 merkinnällä. Tämä alue ei ole valittajan omistuksessa olevaa maa-aluetta. Valittajan kanssa on lisäksi neuvoteltu alustavasti pysäköintialueen laajentamisesta kaupungin omistamalle maa-alueelle, uuden katuyhteyden pohjoispuolelta Siltakadun ja Kauppakadun kulmauksesta. Tällä alueella on asemakaavamuutos käynnissä.

Kaupunginhallitus katsoo, että asemakaavamuutos ei aiheuta valittajalle sellaista kohtuutonta haittaa tai rajoitusta, mikä olisi esitetyn mukaisesti lain vastaista. Kaupunginhallitus katsoo lisäksi, että edellä esitetyin perustein kaupunginvaltuuston päätöstä ei tule kumota.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Merkittiin pöytäkirjaan, että asiantuntijana läsnä tämän asian käsittelyn ajan oli tekninen johtaja Mika Raula.

Tiedoksi

Turun hallinto-oikeus

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa kuntalain 136 §:n mukaan tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.