Kaupunginhallitus, kokous 24.1.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 12 Lausunto kuntien ja yhteistoiminta-alueen vuokran määritysperusteista

LAIDno-2022-69

Valmistelija

  • Mika Raula, Tekninen johtaja, mika.raula@laitila.fi

Perustelut

Laitilan kaupunginhallitus toteaa lausuntonaan hyvinvointialueelle siirtyvien kiinteistöjen vuokran määrittelyä koskevasta asetusluonnoksesta seuraavaa:

On perusteltua, että vuokranmääräytymisen perusteista siirtymäkaudella tulee valtakunnallinen asetus, jolloin kaikilla alueilla tavoitellaan samansisältöisiä vuokrasopimuksia. Kuntia ei pidä asettaa eriarvoiseen asemaan.

Ylläpitovuokran määräytyminen laskennallisesti on esitetyllä tavalla ongelmallinen. Ylläpitokustannukset vaihtelevat saman rakennustyypin rakennuksissa eri tekijöistä johtuen merkittävästi. Lämmitys-, sähkö-, vesi- ja jätehuoltosopimukset tulisi siirtää vuokraan aina, kun se on mahdollista. Näin kunnalle ei jäisi riskiä niiden kustannusten äkillisistä nousuista. Tämä antaisi rakennuksen käyttäjälle syyn myös pyrkiä seuraamaan kulutusta sekä vaikuttamaan siihen ja sitä kautta kustannuksiin. Ylläpitovuokran tulisi joka tapauksessa seurata toteutuneita kustannuksia tarkoituksenmukaisella aikajänteellä.

Pääomavuokrien laskennassa tulisi  käyttää kunnilla jo olemassa olevia teknisiä arvoja, jos se on alalla olevien yleisesti hyväksyttyjen periaatteiden mukaan määritelty. Nyt työläs laskenta joudutaan tekemään osittain uudelleen. Myöskään kirjanpitoarvojen käyttö ei johda tasapuolisiin sopimuksiin, vaan niiden pohjana tulisi aina olla todennettua tietoa. Vuokran määräytymisessä tulisi asetukseen ottaa huomioon yhtenä osatekijänä maanvuokra, jota siinä ei ole huomioitu. Pääomavuokran tarkistukseen ei elinkustannusindeksi myöskään ole tarkoituksenmukaisin indeksi.

Vuokran tarkistuksessa tulisi ehdottomasti voida huomioida vuokrauksen aikana tehdyt investoinnit, joilla ylläpidetään ja parannetaan olemassaolevia tiloja.

Ylipäänsä kunnat on asetettu tilanteeseen, missä niiden verorahoituksella rakennettujen tilojen käyttö voi kunnasta riippumattomasta syystä siirtymäkauden jälkeen päättyä. Tällöin palvelujen päättymisen lisäksi kunta menettää vuokratulot etenkin alueilla, missä tiloille ei ole löydettävissä uusiokäyttöä. Pahimmassa tapauksessa omistaja joutuu alaskirjaamaan kiinteistön arvon ja purkamaan rakennuksen. Järjestämisvastuun siirtyessä pois kunnilta, tulisi kiinteistöjen omistus olla mahdollista siirtää hyvinvointialueille siten, että ne velvoitettaisiin ostamaan kuntien rakentamat toimitilat käypään arvoon kunnilta.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kattelus, Kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus antaa lausuntonaan hyvinvointialueelle siirtyvien kiinteistöjen vuokran määrittelyä koskevasta asetusluonnoksesta esittelyteksin mukaisen lausunnon.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Merkittiin pöytäkirjaan, että asiantuntijana läsnä tämän asian käsittelyn ajan oli tekninen johtaja Mika Raula.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa kuntalain 136 §:n mukaan tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.