Kaupunginhallitus, kokous 24.1.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 13 Lausunto Turun hallinto-oikeudelle Meijerin alueen asemakaavamuutosta koskevaan valitukseen

LAIDno-2021-322

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Mika Palmulaakso, Maankäyttöinsinööri, mika.palmulaakso@laitila.fi

Perustelut

D KAYLA 96/2019

Kh 30.3.2020 § 104

Valmistelija:

Mika Palmulaakso, maankäyttöinsinööri, mika.palmulaakso@laitila.fi

Laitilan kaupungin keskustan alueella on käynnissä tiesuunnitelman laatiminen valtatien 8 parantamiseksi. Valtatie 8 tiesuunnitelman vaatimia asemakaavojen muutosten vireilletulosta on kuulutettu 8.2.2019 ja samalla on asetettu nähtäville asemakaavamuutoksen osallistumis- ja arviointisuunnitelma. Asemakaavamuutos on valtatie 8 parantamiseen liittyvä asemakaavan muutos, alue 3.

Asemakaavan muutoksen aloitusvaiheen viranomaisneuvottelu on pidetty 26.10.2019. Asemakaavan muutos koskee kortteleita tai osaa kortteleista 610 ja 614 ja kortteleita 615 - 617 sekä niihin liittyviä erityis-, virkistys- ja katualueita sekä maantien liikennealueita.

Asemakaavaluonnos pohjautuu valtatie 8:sta laadittuun tiesuunnitelmaluonnokseen. Suunnittelussa tulee vuorovaikutteiseen suunnitteluun ja riittävään vaikutusten arviointiin perustuen edistää maankäyttö- ja rakennuslain 5 §:n mukaista alueiden käytön suunnittelun tavoitteiden toteutumista.

Liite 2:                          Asemakaavamuutoksen kaavaluonnos on esityslistan liitteenä.

Lisätietoja:                    Maankäyttöinsinööri Mika Palmulaakso

050 518 2071

mika.palmulaakso@laitila.fi

KJ              Ehdotus:    Kaupunginhallitus hyväksyy Meijerin alueen asemakaavan muutoksen liitteen mukaisen kaavaluonnoksen ja päättää asettaa sen nähtäville.

Päätös:      Ehdotus hyväksyttiin.

Merkittiin pöytäkirjaan, että tekninen johtaja Raula oli kokouksessa asiantuntijana läsnä tämän asian käsittelyn ajan.

_________________________________

Meijerin alueen asemakaavamuutoksen asemakaavaluonnos on ollut nähtävillä 15.2.2020-​15.6.2020 välisen ajan kaupungintalon teknisellä osastolla sekä kaupungin verkkosivuilla osoitteessa https://www.laitila.fi/palvelut/kaavoitus/laadinnassa-​olevat-​kaavat/. Kaavaluonnoksesta on jätetty kolme lausuntoa ja yksi muistutus. Lausunnon ovat antaneet Varsinais-​Suomen alueellinen vastuumuseo, Varsinais-Suomen ELY-keskus ja Varsinais-Suomen Liitto.

Kaavaehdotusta on valmisteltu näiden luonnoksesta annettujen lausuntojen pohjalta. Kaavaehdotus on ollut nähtävillä 4.5.2021-3.6.2021 välisen ajan Laitilan kaupungin teknisellä osastolla sekä kaupungin verkkosivuilla osoitteessa https://www.laitila.fi/palvelut/kaavoitus/laadinnassa-​olevat-​kaavat/. Kaavaehdotuksesta on jätetty seitsemän lausuntoa ja yksi muistutus. Lausunnon ovat antaneet Varsinais-Suomen Liitto, Laitilan Lämpö, Varsinais-Suomen ELY-keskus, Varsinais-Suomen alueellinen vastuumuseo, Varsinais-Suomen Pelastuslaitos, Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) ja Laitilan Puhelin OSK. Muistuksen on jättänyt yksityinen taho.

Kaavakarttaa on näiden lausuntojen ja muistutuksen pohjalta muutettu tarvittavilta osin.

Ehdotus

Esittelijä

Lauri Kattelus, Kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Laitilan kaupunginhallitus hyväksyy liitteen mukaisen Meijerin alueen asemakaavan kaavamuutoksen ja esittää sen hyväksyttämistä kaupunginvaltuustolle.

Päätös

Merkittiin pöytäkirjaan, että asiantuntijana läsnä tämän asian käsittelyn ajan oli tekninen johtaja Mika Raula.

Ehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

Mika Palmulaakso, Maankäyttöinsinööri, mika.palmulaakso@laitila.fi

Perustelut

-

Ehdotus

Kaupunginvaltuusto hyväksyy kaupunginhallituksen esityksestä liitteen mukaisen Meijerin alueen asemakaavan kaavamuutoksen.

Päätös

Asian käsittelyn aluksi tekninen johtaja Raula esitteli kaavamuutoksia. Asiaa käsiteltäessä puheenvuoron käyttivät valtuutetut Vuorela, Janne Kuusisto, Peltola, Rinne, Pokki ja kaupunginjohtaja Kattelus.

Ehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Mika Palmulaakso, Maankäyttöinsinööri, mika.palmulaakso@laitila.fi

Perustelut

Meijerin alueen asemakaavanmuutoksen Laitilan kaupunginvaltuuston 20.9.2021 § 93 tehdystä hyväksymispäätöksestä on valitettu Turun hallinto-oikeuteen. Kaupunki on saanut valituksesta lausuntopyynnön Turun hallinto-oikeudelta 5.1.2022 ja sitä pyydetään palautettavaksi 4.2.2022 mennessä Laitilan kaupunginvaltuuston lausunnolla.

Valittaja vaatii seuraavia muutoksia ja selvityksiä asemakaavamuutokseen. Juustomestarinkadun siirtämistä etäämmälle liike/asuinrakennuksen ulkoseinästä kadun liikennemäärissä tapahtuneiden muutosten vuoksi. Kaavassa osoitettu LPA alue voidaan esimerkiksi poistaa katualueelta, joka osaltaan helpottaisi katulinjauksen siirtoa. Valittaja esittää, että 2017 valmistuneen päiväkodin saattoliikenne on ohjattu kulkemaan voimassa olevan asemakaavan Juustomestarinkadun kautta vaikka sitä ei ole osoitettu kaavassa. Kulku tapahtuu nyt asemakaavan vastaisesti kaavassa osoitetun Kirnupuiston läpi. Valittaja on kaavamuutoksen muistutuksissa esittänyt, että kyseinen katu kaavamuutokseen merkittäisiin. Asemakaavamuutoksen kaavamerkintä "ajo" ei ole riittävä käyttötarkoitukseensa nähden.

Lisäksi vaaditaan erillisen melu- ja ympäristöselvityksen tekemistä kiinteistölle. Tässä selvityksessä tulee arvioida Meijerintien sillan ajoneuvoliikenteestä aiheutuva melu- ja muu ympäristöhaitta mm. ajoneuvojen valonheijastuminen sillalta sekä tarkat maaperätutkimukset/pohjaveden korkeuden laskun vaikutukset. Asemakaavamuutos ja Meijerisillan ajoneuvoliikenteelle salliminen heikentää asuinviihtyvyyttä oleellisesti ja voi käytännössä estää asumisen valittajan kiinteistöllä terveydellisistä syistä. Siksi on tärkeätä selvittää mahdolliset terveydelliset ja rakentamiseen liittyvät haitat. Asemakaavamuutoksen ja Meijerisillan rakentamisen myötä kiinteistön arvo alenee ja hankkeesta aiheutavat vahingot valittajan kiinteistölle tulee korvata täysmääräisinä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kattelus, Kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Laitilan kaupunginhallitus lausuu valituksesta seuraavaa:

Kaavan hyväksymistä koskevasta päätöksestä tehtyyn valitukseen antaa hallinto-oikeudelle lausunnon Laitilan kaupungin hallintosäännön 27 §:n mukaisesti kaupunginhallitus.

Asemakaavamuutos on yksi osa valtatien 8 tiesuunitelman mukaista perusparannuskokonaisuutta Laitilan keskustan alueella. Meijerin alueen asemakaavamuutoksen vaikutusten arvointi on ollut laajempaa, koska Meijerin alueella ei ole voimassa olevaa yleiskaavaa.

Juustomestarinkadun katualuetta on muutettu jo asemakaavamuutoksen ehdotusvaiheen muistuksen myötä hieman etäämmälle voimassa olevasta asemakaavan katualueen rajasta. Asemakaavakatua pitkin voidaan yleisesti kulkea ja kadulta voidaan liittyä kiinteistölle. Kadulla liikkumista tai liittymistä kiinteistöön voidaan vapaasti toteuttaa, jos sitä ei ole erikseen kaavassa estetty tai liittymää ei liikenneturvallisuuden tai muun esteen kannalta voida toteuttaa. 

Juustomestarinkadun ja Meijerin rakentamisen toteuttaminen vaatii MRA 41 §:n mukaisen katusuunnitelman, mikä laaditaan ennen kadun perusparannusta. Katujen suunittelussa otetaan huomioon maapohjan koostumus, teetetään riittävän kattavat maaperätutkimukset ja suunnitellaan riittävät rakennelujuudet. Nämä asiat ovat kirjattuna myös asemakaavamuutoksen yleismääräyksiin.

Valtatien 8 tiesuunnitelman yhteydessä on laadittu meluselvitys nykytilanteesta sekä ennuste vuoden 2040 liikenteen määrälle toteutuneen valtatien perusparannuksena. Tiesuunnitelman myötä on teetetty erillinen selvitys pohjaveden alentumasta, mistä on AVI tehnyt päätöksen.

Kaupunginhallitus katsoo, että asemakaavamuutokseen on teetetty riittävät ja laajat selvitykset sekä otettu lähialueen kiinteistöt huomioon kaavamuutoksen kokonaistavoitteet huomioiden. Kaupunginhallitus katsoo lisäksi, että edellä esitetyin perustein kaupunginvaltuuston päätöstä ei tule kumota.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Merkittiin pöytäkirjaan, että asiantuntijana läsnä tämän asian käsittelyn ajan oli tekninen johtaja Mika Raula.

Tiedoksi

Turun hallinto-oikeus

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa kuntalain 136 §:n mukaan tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.