Kaupunginhallitus, kokous 31.5.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 199 Hallintosääntö 1.8.2021-

LAIDno-2021-520

Valmistelija

  • Heli Kiertokari-Laitinen, hallintojohtaja, heli.kiertokari@laitila.fi

Perustelut

Laitilan nykyinen hallintosääntö on hyväksytty marraskuussa 2016, jonka jälkeen siihen on tehty joitakin korjauksia ja lisäyksiä, mutta hallintosääntö kokonaisuudessaan on ollut uudistamisen tarpeessa. Nyt tehty hallintosääntöehdotus on tehty käyttäen apuna Kuntaliiton v. 2020 uudistettua mallia, aikaisempaa pohjatyötä, käytyjä keskusteluja ja pohdintoja sekä useiden muiden kuntien hallintosääntöjä. Korjauksia ja muutoksia on tehty paljon, joista suurin osa on pieniä stilisointeja, lauserakenteiden korjaamisia, tekstien/kappaleiden/pykälien siirtoja, ulkoasun uudistamista, käsitteiden yhdenmukaistamista, nykyisen tilanteen kuvaamisia (esim. organisaatiotaulukoiden päivitykset). Hallintosääntöön on lisätty määrittelyt mm. toimielinten ja viranhaltijoiden toimivalloista, joihin ehdotetaan muutoksia (mm. täyttöluvat, henkilöstön valitseminen). Edelleen päivitettyyn sisältöön sisältyy nimikemuutos.

Hallintosäännössä on yhteensä 6 osaa, 17 lukua ja 200 pykälää. Luvut 5 (Luottamusmiespalkkiot) ja 6 (Poikkeusolojen johtaminen) ovat uusia. 

Hallintosääntöehdotusta on käsitelty kaupungin johtoryhmässä sekä kaupunginvaltuuston seminaarissa. Liitteenä on hallintosääntöehdotus sekä kooste keskeisistä muutoksista.

Vakka-Suomen Musiikkiopiston johtokunnan ylläpitosopimuksen mukaan Laitilan kaupungin hallintosäännön muutokset opistoa koskevaan osaan tehdään sopimuskuntien kunnallisvaltuustojen yhtäpitävin päätöksin. Sopimuskunnille on lähetetty lausuntopyyntö Laitilan kaupungin hallintosäännön johtokuntia koskevista osioista pykälissä 30, 45 ja 50. Näiltä osin Laitilan kaupungin hallintosääntö voidaan hyväksyä ehdollisena, kunnes kaikkien osakaskuntien valtuustot ovat asiasta päättäneet.

Vakka-Suomen kansalaisopiston ylläpitosopimuksen mukaan opiston hallinnossa noudatetaan Laitilan hallintosääntöä.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kattelus, Kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus ehdottaa kaupunginvaltuustolle hyväksyttäväksi liitteenä olevan hallintosäännön otettavaksi  käyttöön 1.8.2021 alkaen. Pykälien 30, 45 ja 50 Vakka-Suomen Musiikkiopiston johtokuntaa koskevat osiot hyväksytään ehdollisena, kunnes kaikkien osakaskuntien kunnanvaltuustot ovat tehneet yhtäpitävät päätökset.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa kuntalain 136 §:n mukaan tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.