Kaupunginvaltuusto, kokous 22.3.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 15 Kaupunginvaltuutettu Tanja Raisto-Elon valtuustoaloite koskien ikäihmisten palveluiden tiedottamista

LAIDno-2021-139

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Kaupunginvaltuutettu Tanja Raisto-Elo esitti kirjallisen valtuustoaloitteen, joka kuuluu seuraavasti:

"Laitilassa on hyvät ja kattavat ikäihmisten palvelut. Palveluita on pyritty jatkuvasti kehittämään ja tässä on onnistuttu hyvin yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. Palveluiden tavoitettavuudessa ikäihmisten keskuudessa on kuitenkin suuria puutteita. Palvelut ja tapahtumat eivät tavoita ikäihmisiä siinä määrin, kun mikä olisi tarpeellista.

Aloite

Laitilan vanhusneuvosto esittää, että kaupunki parantaa tiedotusta ikäihmisten palveluista ja parantaa palveluiden löydettävyyttä mm. kaupungin nettisivuilta. Kaupungin tulee samalla kehittää toimintatapoja, joilla varmistetaan, että olemassa olevat palvelut tavoittavat niiden potentiaaliset käyttäjät.

Lisäksi on kiinnitettävä huomiota siihen, että tiedotus on selkeää ja ajantasaista."

Ehdotus

-

Päätös

Kaupunginvaltuusto merkitsi valtuustoaloitteen tiedoksi lähettäen sen samalla kaupunginhallitukselle asianmukaista valmistelua varten.

Perustelut

Kuntalain 27 §:n mukaan ikääntyneen väestön osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien varmistamiseksi kunnanhallituksen on asetettava vanhusneuvosto ja huolehdittava sen toimintaedellytyksistä. Vanhusneuvoston tehtäviin voi sisältyä muun muassa aloitteiden, kannanottojen ja lausuntojen tekeminen.

Laitilan kaupungin hallintosäännön § 142 mukaan valtuustoryhmällä ja valtuutetulla on oikeus tehdä kirjallisia aloitteita kaupungin toimintaa ja hallintoa koskevissa asioissa. Aloitteen allekirjoittajista Tanja Raisto-Elo oli valtuuston kokouksessa läsnä valtuuston puheenjohtajana, Virve Aho ei ollut valtuuston varajäsenenä läsnä kenenkään valtuutetun sijaan. Täten aloite on kirjattu ainoastaan Tanja Raisto-Elon tekemänä.

Ehdotus

Esittelijä

Lauri Kattelus, Kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus toteaa,​ että otsikossa mainitun valtuustoaloitteen valmisteluvastuu on sosiaali- ja terveysjohtajalla.

Kaupunginhallitus lähettää aloitteen kaupunginvaltuustolle ennen valmistelun aloittamista lähetekeskustelua varten.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Perustelut

-

Ehdotus

Kaupunginvaltuusto käy aloitteesta lähetekeskustelun.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Merkittiin pöytäkirjaan, että asian käsittelyn aikana puheenvuoron käyttivät valtuutetut Pokki, Lehtola, Peltola ja valtuuston puheenjohtaja Raisto-Elo.

Tiedoksi

Sosiaali- ja terveysjohtaja

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa kuntalain 136 §:n mukaan tehdä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.