Kaupunginvaltuusto, kokous 22.3.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 14 Keskustan valtuustoryhmän valtuustoaloite koskien sivistystoimen strategiaa vuosille 2021-2025

LAIDno-2021-138

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Kaupunginvaltuutettu Eero Kuisma esitti Keskustan valtuustoryhmän kirjallisen valtuustoaloitteen, joka kuuluu seuraavasti:

"Sivistystoimessa vuosi 2021 on koronavuosi ja koronan jälkihoidon vuosi. Koronatoimet ja ennaltaehkäiset valmistelut vievät yhden sivistystoimen johtavan viranhaltijan työajasta tällä hetkellä yli 80 prosenttia. Koronakauden päättymistäkään emme pysty varmuudella arvioimaan. Asiantuntijat puhuvat ensi juhannuksesta ja toiset varauksellisemmat tutkijat puhuvat juhannuksesta 2022. Tämän näkökulman takana seisoo mm. turkulainen professori Pentti Huovinen. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä on pitänyt ennustuksissaan esillä tulevaa juhannusta.

Kuluvaan vuoteen kuuluu niin ikään oppivelvollisuusiän laajennuksen valmistelu 18 ikävuoteen kuten myös maksuttoman toisen asteen koulutuksen valmistelu.

Tälle vuodelle on kaavailtu myös varsin laaja-alaista WinNovan ja Laitilan lukion yhteistyön käynnistämistä. Tällä hetkellä jo WinNovalla on Laitilan toimijoiden kanssa opiskelijahuollon kysymyksissä tiivis yhteistyö. Niin ikään luonteva yhteistyön muoto olisi koulupudokkaat, joka on tosi tärkeä ryhmä. Oppivelvollisuusiän pidennyksessä se painottuu. Juuri nivelvaiheessa peruskoulutuksen loppuminen mahdollistaa asiaan tarttumisen. Koulupudokkaiden torjuminen yhteiskunnassa on ykköskorin asioita.

Laitilankin sivistystoimessa pitää huolehtia yhdessä siitä, että lasten ja nuorten elämä on vaikeista oloista huolimatta mahdollisimman turvallinen. Heidän tulee saada tarvittavat eväät jatko-opintoihin ja työelämään. On tärkeää, että heistä kehittyy itsenäisesti ajattelevia, medialukutaitoisia, yhteiskuntaan kiinnittyviä aikuisia.

WinNovan ja Laitilan lukion yhteistyökuviot kiinnostaa kovasti myös tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikkoa ja hän kannusti viemään tätä tulevaisuuden kannalta uraauurtavaa työtä kaikin mahdollisin voimavaroin eteenpäin. OKM seuraa näitä harvalukuisia kokeiluja herkeämättömästi löytääkseen valtakunnan agendalleen toimivan mallin. WinNovan pedagoginen rehtori ja Laitilassa vs. sivistystoimenjohtaja ja lukion rehtori ovat puntaroineet ja arvioineet asiaa tykönään viime päivinäkin.

Sitten on aika siirtyä itse strategiaan. Strategian painopisteet ja tavoitteet vuosille 2021-2025 ovat seuraavat:

  1.  Lakisääteisen oppivelvollisuusiän laajennuksen valmistelu laadukkaasti ja kattavasti. Sekä työn integrointi sivistystoimen keskeisiin kokonaisuuksiin. Hankkeen tarkka aikatauluttaminen (sopii harvinaisen huonosti yhteen koronavaateiden kanssa)
  2.  Maksuttoman toisen asteen koulutuksen valmistelun maaliin saattaminen. Tämäkin hanke vaatii selkeän aikatauluttamisen. Otsikon mahdollistamasta harhanäkökulmasta poiketen kysymys on mittavasta työstä.
  3.  WinNovan ja Laitilan lukion (laaja-alaiset) yhteistyökuviot, joka on hyvin synkroonissa oppivelvollisuusiän laajennuksen kanssa. Kumpikin oppilaitos vaatii tason korotuksen opettamiskulttuurissaan.
  4. Koulupudokkaiden torjuntatalkoot sisältyvät kaikkiin kolmeen jo esille tuotuun kokonaisuuteen. Ikäluokan läpivieminen mahdollisimman eheänä kohti jatkokoulutuspaikkaa on avainmittari. Etäopetuksen jälkihoito on meitä läheisesti koetellut viime keväästä asti.
  5. Kattavan rahoituksen hankkiminen strategian painopisteisiin on tärkeää. Merkittävä siivu rahoituksesta on kerättävä tässäkin casessa erillisprojektien kautta. Joulukuisessa budjettivaltuustossa selvisi, että projektirahoittaminen on kuitenkin sivistystoimen vahvuusalueita

Koska osa painopisteistä on varsin pitkäkestoisia, strategiaa pystytään merkittävästi hyödyntämään palvelusuunnitelman laadinnassa. Strategia oikein arvotettuna aidossa toimintaympäristössä kuvaa varsin täysipainoisesti hallinnonalan ”päivän kuntoa”.

Tämä olkoon sivistysvaliokunnan puheenjohtajan kädenojennus kovasti arvostamalleen toimialalle. Päivät käyvät vähiin. Päiviä tässä luottamustoimessa on jäljellä 120. Tämä on tarkoitettu kehikoksi ensimmäiseen työpajaan, jos sellainen joskus järjestetään. Silloin kun strategia on parhaimmillaan, se pystyy elämään koko ajan esiin tulevien asioiden ja tilanteiden ehdolla.

Esitämme kohteliaimmin, että valtuustoaloite lähetetään kaupunginhallitukseen ja tuodaan aikanaan kaupunginvaltuustoon lähetekeskustelua varten."

Ehdotus

-

Päätös

Kaupunginvaltuusto merkitsi valtuustoaloitteen tiedoksi lähettäen sen samalla kaupunginhallitukselle asianmukaista valmistelua varten.

Perustelut

-

Ehdotus

Esittelijä

Lauri Kattelus, Kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus toteaa,​ että otsikossa mainitun valtuustoaloitteen valmisteluvastuu on sivistystoimenjohtajalla. 

Kaupunginhallitus lähettää aloitteen kaupunginvaltuustolle ennen valmistelun aloittamista lähetekeskustelua varten.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Perustelut

-

Ehdotus

Kaupunginvaltuusto käy aloitteesta lähetekeskustelun.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Merkittiin pöytäkirjaan, että asian käsittelyn aikana puheenvuoron käyttivät valtuutetut Kuisma, Perkkola, Laurila, Aitakari ja Kuusisto Janne.

Tiedoksi

Sivistystoimenjohtaja

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa kuntalain 136 §:n mukaan tehdä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.