Kaupunginhallitus, kokous 8.2.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 43 KOy Laitilan Palvelukeskuksen tontinvuokran määräaikainen alennusanomus

LAIDno-2021-132

Valmistelija

  • Mika Raula, Tekninen johtaja, mika.raula@laitila.fi

Perustelut

Kiinteistö Oy Laitilan Palvelukeskus on anonut kaupungilta määräaikaista tontinvuokran alennusta vuosille 2021-2024 osana kiinteistöyhtiön talouden tasapainottamista. Kiinteistöyhtiön omistaa yleishyödyllinen Laitilan Vanhaintuki ry.

Kiinteistöyhtiön vuokraamalla tontilla sijaitsee 26 kappaletta vanhuksille tarkoitettua vuokra-asuntoa sekä Laitilan Terveyskoti Oy:lle vuokratut ns. Poukavillen tilat. Sekä asuntoiminta että Laitilan Terveyskoti Oy:n toiminta Poukanvillen tiloissa on tärkeä osa Laitilan sosiaali- ja terveyssektorin palveluita. Lisäksi maa-alue muodostaa Laitilan keskustassa melko merkittävän viheralueen.

Osaltaan kiinteistöyhtiön haastavaan taloustilanteeseen on vaikuttanut kiinteistöyhtiön vuokralaiselleen Laitilan Terveyskoti Oy:lle myöntämä vuokranalennus, jonka johdosta kiinteistöyhtiön talousarvio jää alijäämäiseksi. Laitilan Terveyskoti Oy on Laitilan kaupungin osittain omistama yhtiö, joka kuuluu Laitilan kaupunkikonserniin. Toisena omistajana yhtiössä on Laitilan vanhaintuki ry, joka omistaa myös vuokranalennusta hakevan kiinteistöyhtiön. Kiinteistöyhtiö hakee aktiivisesti ratkaisuja taloutensa tasapainottamiseksi ja sen omistaja on osaltaan ilmaissut sitoutumisensa yhtiön rahoitusaseman parantamiseen.

Kiinteistöyhtiön vuokraaman tontin pinta-ala on n. 6650 m2 ja vuonna 2020 siitä maksettiin vuokraa 10 738,07 euroa eli 1,61 euroa/m2. Kiinteistöyhtiö on anomuksessaan toivonut vuokran puolittamista vuosiksi 2021-2024. Oman vaikean taloudellisen asemansa lisäksi yhtiö perustelee vuokra-alennusanomuksessaan vuokran verrattain korkealla määrällä.

Kiinteistöyhtiö esittää anomuksessaan perusteita tulevaisuudessa parantuvasta taloudellisesta asemastaan. Perusteina esitetään yhtiön lainanhoitokulujen pieneminen vuodesta 2024 eteenpäin sekä yhtiön omistajan sitoutuminen yhtiön rahoitusaseman parantamiseksi.

Kiinteistöyhtiön anoma vuokranalennus tarkoittaa vuoden 2020 tasolla 5 369,04 euron vuosittaista alennusta. Koko määräajan osalta myönnettävä alennus olisi näin ollen yhteensä 21 476,14 euroa. Neljän vuoden määräaikainen alennus olisi merkittävä helpotus yhtiön taloudelliseen asemaan.

Kokonaisuutena arvioiden Laitilan kaupungin edun kannalta on pidettävä perusteltuna, että kiinteistöyhtiön sekä sen vuokralaisena toimivan yhtiön toiminta jatkuu Laitilassa. Kiinteistöyhtiö on myös kaupungin pitkäaikainen vuokralainen, jonka kanssa kaupungilla on tiivis yhteistyösuhde. Pitkästä ja kestävästä vuokrasuhteesta hyötyvät kummatkin osapuolet ja sen kestäessä on perusteltua reagoida kumppanin taloudelliseen tilanteeseen mahdollistaen tällä tavoin vuokrasuhteen jatkuminen.

Edellä kuvatuin perustein ja selostetuin seikoin anomusta esitetään hyväksyttäväksi.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kattelus, Kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus hyväksyy Kiinteistö Oy Laitilan Palvelukeskuksen anomuksen määräaikaisesta tonttivuokran alentamisesta vuosiksi 2021-2024. Alennus puolittaa vuokrasopimuksessa sovitun vuokran vuosiksi 2021-2024. Vuokrasopimuksen muut ehdot säilyvät ennallaan.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Esteellisyys

  • Kaupunginhallituksen jäsenet Lahtonen ja Saarela olivat Laitilan Terveyskoti Oy:n hallituksen jäseninä esteellisiä käsittelemään ko. asiaa ja he poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Tiedoksi

Kiinteistö Oy Laitilan Palvelukeskus

Muutoksenhaku

Päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen Laitilan kaupunginhallitukselle, osoite Keskuskatu 30, PL 25 23801 Laitila.

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnanjäsen. Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen ja se on tekijän allekirjoitettava.

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
 
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.
 
Kaavan tai rakennusjärjestyksen hyväksymistä koskevasta päätöksestä kunnan jäsenen ja muiden katsotaan saaneen tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
 
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.