Kaupunginhallitus, kokous 8.2.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 35 Tiedoksi merkittävät asiat

Perustelut

1. Työllisyyskatsaus, työnvälitystilasto 31.12.2020:

Varsinais­-Suomen työ-­ ja elinkeinotoimistossa oli joulukuun lopussa 30 900 työtöntä työnhakijaa. Joulukuun aikana työttömien määrä yleensä kasvaa ja nyt niin tapahtui 5 700 henkilöllä. Vuotta aiemmasta työttömien määrä kasvoi 9 200 henkilöllä (43 %). Koko maassa työttömien määrä kasvoi vuotta aiemmasta hieman hitaampaa tahtia eli 39 prosentilla. Niin Varsinais-Suomessa kuin koko maassakin työttömien määrän kasvu oli edelleen painotetummin lomautettujen määrän kasvua.

Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli joulukuun lopussa Varsinais-­Suomessa 13,5 % eli 4,0 prosenttiyksikköä enemmän kuin vuotta aiemmin. Näin työttömien osuus työvoimasta oli pienempi kuin koko maassa (13,6 %).

Joulukuussa työttömien määrä kasvoi rajusti viime vuodesta useimmissa Varsinais-­Suomen seutukunnissa. Kovinta kasvu oli Turun seudulla (63%), kun Vakka­-Suomessa se väheni (­25%).

Työttömyysaste oli korkein Turun seudulla (14,2 %) sekä Turun kaupungissa (16,5 %). Pienin työttömyysaste oli Turunmaan saaristossa (9,5 %) sekä kunnista Vehmaalla (7,8 %).

Joulukuun viimeisenä päivänä oli avoimia työpaikkoja tarjolla alueen työ-­ ja elinkeinotoimistossa 3 800 kappaletta eli enemmän (+2 %) kuin vuosi sitten. Kolmen viime kuukauden aikana uusia työpaikkoja on avautunut 13 500 kpl eli 1 700 (­7 %) vähemmän kuin vuotta aiemmin. Kaikkiaan työpaikkoja oli avoinna joulukuun aikana 7 600 kappaletta, joista 3 800 oli uusia, joulukuun aikana avautuneita työpaikkoja. Näin uusia työpaikkoja tuli joulukuussa tarjolle niukemmin (­3 %) kuin vuotta aiemmin.

Tähän mennessä Korona­pandemian aikana uusia työpaikkoja on avautunut 10 % vähemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna. Vuoden 2020 aikana avautui noin 58 000 työpaikkaa eli kysyntä oli yllättävän vilkasta, vaikka kysynnän huippuvuodesta 2019 jäätiinkin. Työvoiman kysyntä oli nyt joulukuussa vaimeampaa kuin vuotta aiemmin ja tällainen tilanne oli useimmilla aloilla. Alojen välillä kysynnän vaihtelu oli merkittävää. Rakentamisessa kysyntä oli edelleen verrattain vireätä sekä monissa palvelualan tehtävissä, kuten hoito-­, kaupan ja sote­-alojen tehtävissä. Haastavampi tilanne oli tällä erää teollisuuden tehtävissä, vaikka avoimia työpaikkoja tuli teollisuuden tehtäviin täytettäväksi noin 800 kappaletta joulukuun aikana.

Em. ajankohtana Laitilan työttömyysaste oli 9,2 %. Työttömiä työnhakijoita (ml. henk.koht. lomautetut) oli yhteensä 372, joista miehiä 215 ja naisia 157. Työttömistä alle 25-vuotiaita oli 38 ja yli vuoden työttömänä olleita oli 41.
Em. ajankohtana avoimia työpaikkoja oli yhteensä 71 kpl.

2. Aravavuokratalojen ja kaupungin isännöimien vuokratalojen vuokrasaatavat 2020:

Yhteenvetotilasto on oheismateriaalina.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kattelus, Kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus merkitsee em. asiat tiedoksi.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa kuntalain 136 §:n mukaan tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.