Sivistysvaliokunta, kokous 28.1.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 13 LISÄPYKÄLÄ: Varautuminen mahdolliseen covid19 tartuntaan varhaiskasvatuksessa (lisäpykälä)

LAIDno-2021-98

Valmistelija

  • Taija Jalonen, varhaiskasvatusjohtaja, taija.jalonen@laitila.fi

Perustelut

Laissa varhaiskasvatuksen asiakasmaksuista säädetään kunnan päiväkodissa  ja perhepäivähoidossa järjestämästä varhaiskasvatuksesta perittävästä asiakasmaksusta. Poissaolojen vaikutuksesta säädetään seuraavasti:

Kuukausittainen maksu peritään myös lapsen tilapäisen poissaolon ajalta. Kuitenkin, jos lapsi on sairautensa vuoksi poissa varhaiskasvatuksesta yli kymmenen päivää kalenterikuukauden aikana, kyseiseltä kuukaudelta peritään puolet tässä laissa säädetystä kuukausimaksusta. Sairaudesta johtuvan poissaolon kestäessä koko kalenterikuukauden maksua ei peritä lainkaan. Maksua ei myöskään saa periä niiltä päiviltä,  joina lapsi on poissa varhaiskasvatuksesta sairausvakuutuslain (1124/2004) 9 luvun 7§:ssä tarkoitettujen isyysrahajaksojen ajan. Jos lapsi on muusta syystä poissa varhaiskasvatuksesta koko kalenterikuukauden, maksuna peritään puolet kuukausimaksusta. 

Tartuntatautilain mukaan kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastava lääkäri voi määrätä eristykseen tai karanteeniin henkilön, joka on sairastunut tai jonka perustellusti epäillään sairastuneen yleisvaaralliseen tartuntatautiin tai tartuntatautiin, jota perustellusti epäillään yleisvaaralliseksi. Karanteenilla tarkoitetaan sitä, että tartuntataudille altistuneen liikkumista rajoitetaan esimerkiksi siten, että hänet määrätään pysymään kotona. Alle 16-vuotiaan lapsen huoltajan on mahdollista saada tartuntatautipäivärahaa, kun lapsi on määrätty olemaan karanteenissa tartuntataudin vuoksi. 

Koronatilanne Laitilassa on akuutti. Mikäli koronaa alkaa esiintyä varhaiskasvatuksessa, voidaan tulla tilanteeseen, ettei ole tarpeeksi henkilökuntaa varhaiskasvatuksen järjestämiseen. Kunnalla on kuitenkin varhaiskasvatuslain mukaan velvollisuus järjestää varhaiskasvatusta siinä laajuudessa kuin vanhemmat sitä tarvitsevat. 

Laitilan kaupungin hallintosäännön 38§ mukaan sivistysvaliokunnan tehtäviin kuuluu varhaiskasvatuksen asiakasmaksujen maksuperusteista päättäminen. Varhaiskasvatusjohtajat ja vs. sivistystoimenjohtaja ehdottavat, että varhaiskasvatusmaksuista annetaan hyvitystä niiltä päiviltä, kun lapsi on karanteenissa ja maksuvapautus myönnettäisiin myös harkinnanvaraisesti silloin, kun tapahtuu palvelukatkos varhaiskasvatuksessa. Toisin sanoen päiväkodissa tai perhepäivähoidossa on henkilökuntavaje altistumisen takia eikä varhaiskasvatuspalveluja voida siinä laajuudessa järjestää, kuin se olisi tarpeellista. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Taija Jalonen, varhaiskasvatusjohtaja, taija.jalonen@laitila.fi
  • Nestori Mäkelä, vs. sivistystoimenjohtaja, nestori.makela@laitila.fi

Sivistysvaliokunta päättää, että varhaiskasvatusmaksuja ei peritä silloin kun lapsi on asetettu tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin. Maksuhyvitys annetaan myös tilanteessa, jossa varhaiskasvatuspalvelujen järjestäminen normaalilaajuudessa ei ole mahdollista. 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Varhaiskasvatusyksiköt

Muutoksenhaku

Päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen Laitilan sivistysvaliokunnalle, osoite Keskuskatu 30, PL 25 23801 Laitila.

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnanjäsen. Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen ja se on tekijän allekirjoitettava.

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
 
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.
 
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.