Sivistysvaliokunta, kokous 28.1.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 10 Aamu- ja iltapäivätoiminnan järjestäminen ja asiakasmaksut lukuvuonna 2021-2022

LAIDno-2020-482

Valmistelija

  • Nestori Mäkelä, vs. sivistystoimenjohtaja, nestori.makela@laitila.fi

Perustelut

Yleistä:

Aamu-ja iltapäivätoiminnan järjestäminen on kunnille vapaaehtoista, mutta 1.8.2004 jälkeen toteutettavaan perusopetuslain mukaiseen koululaisten aamu- ja iltapäivätoimintaan on kunnan mahdollista saada valtionosuutta tietyin edellytyksin. (Perusopetuslaki 8a, laki opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta).

Toiminnan tavoitteena on kehittää lapsille suunnitelmallisia, laadukkaita ja turvallisia oppimis- ja kasvuympäristöjä. Toiminnan avulla pyritään edistämään lasten hyvinvointia, tasa-arvoisuutta ja osallisuutta yhteiskunnassa sekä ennalta ehkäisemään syrjäytymistä. Aamu- ja iltapäivätoiminnan tavoitteena on tukea kodin ja koulun kasvatustyötä sekä lapsen tunne-elämän kehitystä ja eettistä kasvua.

Jos kunta haluaa saada toimintaansa valtionosuutta, on sen noudatettava erityislainsäädännössä säädettyjä määräyksiä. Lapsella ei ole subjektiivista oikeutta päästä ao. toimintaan. Kunnan tulee etukäteen ilmoittaa aamu- ja iltapäivätoiminnan järjestämispaikoista, toiminnan alkamis- ja päättymisajankohdista, siitä miten toimintaan haetaan sekä valintakriteereistä. Päätös siitä, mikä määrä ao. palveluja järjestetään, on yhdenvertaisuuden vuoksi tehtävä ennakolta, ennen kuin lapset hakevat ao. toimintaan. Kunta voi järjestää toiminnan itse tai yhdessä muiden kuntien kanssa taikka hankkia palvelut esimerkiksi toiselta kunnalta tai kuntayhtymältä. Palvelut on mahdollista hankkia myös muulta julkiselta tai yksityiseltä palvelujen tuottajalta. Jos kunta hankkii palvelut ulkopuolelta, ne voidaan hankkia ostopalveluna tai ao. toimintaan kohdistuvina avustuksina.

Asiakasmaksujen perusteet:

Kunta päättää aamu- ja iltapäivätoiminnasta perittävien kuukausimaksujen määrästä, joka saa 1.8.2016 voimaan tulleen lain (628/1998 §48 f) mukaan olla 570 tunnin osalta enintään 120 euroa ja 760 tunnin osalta enintään 160 euroa.

Laitilassa toimintaa järjestetään aamu- ja iltapäiväkerhoissa n. 8 tuntia päivässä (eli yht. 1520 h) ja iltapäivätoiminnassa 5,5 tuntia päivässä (yht. 1045 h). Maksut ovat täysimääräisenä joko 92 euroa tai 112 euroa (Sivva 16.1.2020). Mikäli toimintaa annetaan vain enintään 10 päivänä kuukaudessa, peritään maksusta puolet. Kesä- ja elokuulta maksu peritään päiväkohtaisena, jolloin maksut ovat 5 euroa/aamu- tai iltapäivä ja 6 euroa/aamu- sekä iltapäivä. Mikäli esimerkiksi elokuun päiväkohtaisella perusteella laskettu maksu on normaalia kuukausimaksua (46/92 e, 56/112 e) suurempi, peritään normaalin kuukausimaksun mukainen summa. 

Maksu peritään jokaiselta sellaiselta kuukaudelta, jona lapsi osallistuu toimintaan. Maksusta peritään puolet, jos ao. toimintaa annetaan enintään 10 päivänä tai lapsi ei sairautensa vuoksi voi osallistua toimintaan yli 10 päivänä kyseisen kuukauden aikana. Jos lapsen sairaudesta johtuva poissaolo toiminnasta jatkuu koko kuukauden, ei maksua peritä. Jos lapsi jostakin muusta syystä kuin sairauden vuoksi on poissa toiminnasta koko kalenterikuukauden, maksuna peritään puolet kuukausimaksusta. Maksu voidaan jättää perimättä tai sitä voidaan alentaa, jos huoltajan elatusvelvollisuus, toimeentuloedellytykset tai huollolliset näkökohdat huomioon ottaen siihen on syytä. Puolet maksusta peritään, mikäli lapselle on paikka varattu, vaikka hän ei sitä käyttäisikään

Toiminta ja maksut lukuvuodeksi 2021-2022:

Lukuvuonna 2021–2022 aamu- ja iltapäivätoimintaa järjestetään suunnitelman mukaisesti Kappelimäen koulussa (valmius n. 70 opp.) sekä iltapäivätoimintaa ostopalveluna Laitilan seurakunnalta (valmius n. 25 opp.).

Ehdotus aamu- ja iltapäivätoiminnan maksuiksi lukuvuodeksi 2021–2022: 

Oppilaan osallistuessa ainoastaan iltapäivätoimintaan maksu on 92 euroa/lapsi/kk ja mikäli lapsi osallistuu Kappelimäen koulussa sekä aamu- että iltapäivätoimintaan, on maksu 112 €/lapsi/kk. Mikäli lapsi osallistuu toimintaan enintään 10 pvä/kk, peritään maksusta puolet. On huomioitavaa, että laskutus toteutuu anotun ja myönnetyn palvelutarpeen mukaan. Kesä- ja elokuulta maksu peritään päiväkohtaisena. Päiväkohtaiset hinnat ovat 5 euroa/aamu- tai iltapäivä ja 6 euroa/aamu- sekä iltapäivä. Mikäli esimerkiksi elokuun päiväkohtaisella perusteella laskettu maksu on normaalia kuukausimaksua (46/92 e, 56/112 e) suurempi, peritään normaalin kuukausimaksun mukainen summa. Sisaralennus 25% saman perheen lapsilta.

Mikäli lapsi on ilmoitettu sekä aamu- että iltapäivätoimintaan, peritään korkeampi maksu, vaikka hän osallistuu ainoastaan aamutai iltapäivätoimintaan. Samoin, mikäli lapsi on ilmoitettu toimintaan yli 10pvä/kk, mutta käyttää vain alle 10pvä/kk, peritään korkeampi maksu.

Jos ilmoittautuneita tulee enemmän kuin paikkoja on tarjolla, etusija annetaan ensimmäisen vuosiluokan ja erityisen tuen oppilaille. Tämän jälkeen paikat annetaan ensisijaisesti koko kuukauden toimintaan osallistuville oppilaille.

Hakuilmoitus aamu- ja iltapäivätoimintaan julkaistaan Laitilan Sanomissa samanaikaisesti esiopetukseen ja peruskoulun ilmoittamisen yhteydessä. Aamu- ja iltapäiväkerhopaikkaa haetaan 5. – 21.2.2021, sähköisesti eDaisy- ohjelman kautta.

Aamu- ja iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelmaa päivitetään vastaamaan sivistysvaliokunnan tekemiä päätöksiä. Päivitetty toimintasuunnitelma on liitteenä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Nestori Mäkelä, vs. sivistystoimenjohtaja, nestori.makela@laitila.fi

Sivistysvaliokunta päättää:

  1. Hyväksyä aamu- ja iltapäivätoiminnan järjestämisen ja hakemisen perusteet vuodelle 2021-2022

  2. Hyväksyä aamu- ja iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelman lukuvuodelle 2021-2022.

  3. Hyväksyä asiakasmaksuiksi 92e/kk (aamu- tai iltapäivätoiminta) tai 112e (aamu- ja iltapäivätoiminta) sekä ns. sisaralennus 25%

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Aamu- ja iltapäivätoiminta, alakoulut

Muutoksenhaku

Päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen Laitilan sivistysvaliokunnalle, osoite Keskuskatu 30, PL 25 23801 Laitila.

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnanjäsen. Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen ja se on tekijän allekirjoitettava.

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
 
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.
 
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.