Kaupunginhallitus, kokous 13.2.2023

§ 25 Varsinais-Suomen Ely-keskuksen ja kaupungin välinen pakolaisten vastaanottosopimus

LAIDno-2023-117

Valmistelija

  • Eila Pappila, työllisyys- ja maahanmuuttopäällikkö, eila.pappila@laitila.fi

Perustelut

Varsinais-Suomen Ely-keskus esittää 2016 tehdyn sopimuksen pakolaisten vastaanoton järjestämisestä ja kustannusten korvaamisesta teknistä uusimista 28.2.2023 mennessä niin, että sisältö vastaa 1.1.2023 voimaan tulleen kotoutumislain sisältöä. Kotoutumisen edistämisestä annetun lain 30 §:n mukaan kunnalla on yleis- ja yhteensovitusvastuu maahanmuuttajien kotouttamisen kehittämisestä, suunnittelusta ja seurannasta sekä palveluiden järjestämisestä paikallistasolla.

Kunnan on kotoutumislain 32 §:n mukaan laadittava kotoutumisen edistämiseksi ja monialaisen yhteistyön vahvistamiseksi kotouttamisohjelma. Kotoutumislain 44 §:n mukaan maahanmuuttajista aiheutuneiden kustannusten korvaamisen edellytyksenä on, että kunta on laatinut 32 §:ssä tarkoitetun kunnan kotouttamisohjelman ja tehnyt 41 § tarkoitetun sopimuksen Ely-keskuksen kanssa. Kotouttamisohjelman pitää olla valmis 30.6.2023 mennessä.

1.3.2023 alkaen kotoutumislain 2 § (Laki kotoutumisen edistämisestä) mukaan kotikunnan ja tilapäistä suojelua saavat ukrainalaiset siirtyvät pakolaisten vastaanoton piiriin ja kunnat voivat saada pakolaisten vastaanoton korvauksia. Sopimusesityksessä ei ole määritelty kuntakohtaisia määriä tilapäistä suojelua saavien osalta. Muiden pakolaisten osalta Ely keskus esittää sopimuksen pitämistä ennallaan eli 10 henkilön vastaanottamista vuosittain. Vuonna 2023 Ely-keskus ei esitä Laitilaan sijoitettavaksi muita pakolaisia.

Hyvinvointialueen kuulemiseksi, kunnan ja Ely keskuksen välisen sopimuksen solmimisesta, on lähetty sähköposti Varsinais-Suomen hyvinvointialueen sotekeskus 1:n aluepäällikkö Susanna Niemelle 25.1.2023.

 

Esityslistan liitteenä vanha sopimus vuodelta 2016 ja uusi sopimusluonnos sekä Ely-keskuksen esitys.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kattelus, Kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus hyväksyy liitteenä olevan sopimuksen Ely-keskuksen ja Laitilan kaupungin kesken voimaan tulevaksi 1.3.2023 alkaen.

Päätös

Esitys hyväksyttiin.

Tiedoksi

Varsinais-Suomen Ely-keskus/ Kalle Myllymäki