Kaupunginhallitus, kokous 20.12.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 404 Pro Vakka-Suomen valtuustoryhmän valtuustoaloite Laitilan kaupungin liittymisestä Vakka-Suomen Sanomien osuuskuntaan

LAIDno-2021-895

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Kaupunginvaltuutettu Seppo Rinne esitti Pro Vakka-Suomi valtuustoryhmän kirjallisen valtuustoaloitteen, joka kuuluu seuraavasti:

"Laitilasta tiedottaminen on eristäytynyt ja irtaantunut Vakka-Suomen talouselämästä. Elinvoima ja kasvu on siirtynyt pois Laitilasta viimeisen 20 vuoden aikana eikä väkiluku ole noussut. Laitilasta työssäkäyvistä 1400 asuu perheineen muilla paikkakunnilla. Laitila on eristäytynyt tiedottamisen osalta Vakka-Suomesta kuten Pohjois-Korea naapureistaan etenkin Uudenkaupungin nostaessa maakuntaa. Laitila jää yksin sivustakatsojaksi koko komeuden syrjässä. Laitila onkin tyhjä alue Vakka-Suomen kartalla. Vakka-Suomen kahdeksan muun kunnan asukkaat eivät juurikaan näe tai kuule Laitilasta mitään, koska julkinen sana ja kunnallinen tiedottaminen eivät kansan keskuuteen pääse. Tiedottamisen puutteen aiheuttaman vamman vauriot voi vain kuvitella. Tiedottamista tulisi monipuolistaa ja oikaista senkin takia, että valtuustossa on tällä hetkellä poikkeuksellinen keskustan ja kristillisten muodostama enemmistö. Vakka-Suomen Sanomat on kokonaan Laitilasta erillään oleva sitoutumaton julkaisu, joka tuo Laitilan näkyviin kolme kertaa viikossa kymmenille tuhansille Vakka-Suomen Sanomien lukijoille. Laitilan nykyinen tiedottaminen jää pienen lukijamäärän luettavaksi. Entisenä Vakka-Suomen kaupan keskuksena kaupungin pitää satsata Vakka-Suomen Sanomiin. Näin turvataan Laitilasta tiedottaminen ulospäin ja koko Laitila sekä sen yritysmaailma olisi vakkasuomalaisten silmien edessä.

Siksi Laitilan kaupungin tulee liittyä Vakka-Suomen Sanomien osuuskuntaan."

Ehdotus

-

Päätös

Kaupunginvaltuusto merkitsi valtuustoaloitteen tiedoksi lähettäen sen samalla kaupunginhallitukselle asianmukaista valmistelua varten.

Perustelut

-

Ehdotus

Esittelijä

Lauri Kattelus, Kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus toteaa,​ että otsikossa mainitun valtuustoaloitteen valmisteluvastuu on hallintojohtajalla. 

Kaupunginhallitus lähettää aloitteen kaupunginvaltuustolle ennen valmistelun aloittamista lähetekeskustelua varten.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin. 

Perustelut

-

Ehdotus

Kaupunginvaltuusto käy aloitteesta lähetekeskustelun.

Päätös

Asian käsittelyn aikana puheenvuoron käyttivät valtuutetut Rinne, Janne Kuusisto ja Lehtola.

Ehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Heli Kiertokari-Laitinen, hallintojohtaja, heli.kiertokari@laitila.fi

Perustelut

Tehdyn aloitteen mukaan tiedottaminen Laitilasta on eristäytynyt ja irtaantunut Vakka-Suomen talouselämästä. Aloitteen mukaan elinvoima ja kasvu ovat siirtyneet pois Laitilasta, väkiluku ei nouse ja 1400 Laitilassa työskentelevää asuu muilla paikkakunnilla.  Tiedottamisen ongelmia on aloitteen mukaan mm. valtiollisten vaalien ja kuntatietojen tiedottamisessa. Ongelmien poistamiseksi aloitteessa ehdotetaan Laitilan kaupungin liittymistä Vakka-Suomen sanomien osuuskuntaan.

Tilastokeskuksen tietojen mukaan Laitilan väkiluku on laskenut 20 vuoden tarkastelujaksolla 233 henkilöllä. Väkiluku on laskenut vuoteen 2011, jonka jälkeen asukasmäärä on lähtenyt loivaan kasvuun. Viime vuosina asukasmäärä on vaihdellut 8500 asukkaan tietämillä. Tilastokeskuksen lokakuun 2021 tiedon mukaan Laitilan väkiluku on kasvanut vuodessa 28 henkilöllä.

Laitilan työpaikkaomavaraisuus on 100,1 %. Laitilalaisia käy oman kaupungin alueella töissä 62,9 % ja muissa kunnissa 37,1 %. Muista kunnista Laitilassa käy 37,1 %. 

Laitilassa yritysten määrä on noin 10 vuoden tarkastelujaksolla ollut 800 molemmin puolin.  Kahden viime vuoden aikana yritysten määrässä on loivaa kasua. Yritykset ovat pk-yrityksiä, joista toistakymmenstä työllistää yli 50 henkilöä. Kuluvan vuoden aikana on perustettu kymmenen uutta yritykstä. 

Laitilan kaupunginvaltuusto on päättänyt (1.2.2021 § 4), että kaupungin ilmoitukset ja kuulutukset vuonna 2021 saatetaan tiedoksi julkaisemalla ne julkisten kuulutusten ilmoitustaululla ja ilmoittamalla niistä soveltuvin osin Laitilan Sanomissa ja kaupungin kotisivuilla.

Laitilan Sanomat on perinteinen paikallislehti, jonka paperilehden lukijamäärä on kasvanut 1500:lla viime vuoden syksystä. Lehti ilmestyy kaksi kertaa viikossa sekä paperi- että digiversiona. Keskimääräisellä lehtinumerolla on  13 900 lukijaa, kun syksyllä 2020 printtilehden lukijamäärä oli keskimäärin 12 400. Lehden ja digin kokonaistavoittavuus on yhteensä 17 000. Tulokset käyvät ilmi Kansallisesta Mediatutkimuksesta (KMT), jonka tulokset julkaistiin joulukuun alussa. Tutkimuksen päätilaaja on MediaAuditFinland Oy ja toteuttaja Kantar TNS Oy.

Lehden peittoprosentti Laitilassa on sata prosenttia. Peittoprosentti kertoo, kuinka suuren osan kohderyhmästään kyseinen media tavoittaa.  Suurjakelulehdet jaetaan ilmaisjakeluna joka kotitalouteen mainoskieltokotitalouksia lukuun ottamatta. Suurjakelulehdet jaetaan joka kotitalouteen Laitilassa, Uudessakaupungissa ja Pyhärannassa. Laitilan Sanomat tekee yhteistyötä sisarlehtensä, Uudenkaupungin Sanomien, kanssa. Laitilaa kosekvia uutisia julkaistaan myös Uudenkaupungin Sanomissa, jonka suurjakoaluetta on Uusikaupunki, Laitila, Vehmaa, Taivassalo ja Kustavi.

Vakka-Suomen Media Osuuskunta omistaa 50/50 suhteessa Turun Sanomien kanssa Laitilan Sanomat (Plari Oy).

Kaupunki maksaa Laitilan Sanomille lehti-ilmoittelujen kulut, mutta ei muita maksuja.

 

Vakka-Suomen Sanomat on kuntien omistamana sanomalehti. Osuuskunta on perustettu vuonna 2015.  Lehti ilmestyy kolmesti viikossa sekä paperi- että digiversiona. Lehden levikki on noin 6.300 kpl. Korkeimmat peittoprosentit n. 65% ovat kunnissa Kustavi, Mynämäki, Taivassalo ja Vehmaa. Nousiainen on melko lähellä näitä ja sitten Masku, Naantali ja Uusikaupunki ovat selkeäsi näiden alle. Levikki on laskenut hyvin maltillisesti n. 3% vuositahdilla. Lehti ei ole ollut mukana KMT-laskennassa.

Jäsenkunnat saavat 60% alennusta ilmoitushinnoista. Sääntöjen mukaan osuuskunnan kokous päättää uuden jäsenen hyväksymisestä ja osuusmaksun suuruudesta. Ko. hintaa ei ole mahdollista saada aloitevastausta varten.


Mikäli Laitilan kaupunki päättää hakea osuuskunnan jäsenyyttä Laitilan asioiden uutisointia saadaan lisättyä Vakka-Suomen alueelle ja jäsenyyden kautta Laitila pääsee omistamaan kahta paikallislehteä Vakka-Suomen alueella. Kuitenkin niin yritykset, yksityishenkilöt, seurat ja yhdistykset kuin myös luottamushenkilöt valitsevat lehden, jossa katsovat oman ilmoittamisen olevan tarkoituksenmukaisinta, jolloin kaupungin mahdollisella liittymisellä osuuskuntaan ei välttämättä olisi valtuustoaloitteessa tavoiteltua vaikutusta.

Laitilan kaupunki osallistuu digitaalisen uutismediatutkimukseen (liite), jonka mukaan Laitilan näkyvyys on erinomainen verrattuna useisiin naapurikuntiin. Päämediat ovat Laitilan Sanomat, Turun Sanomat ja Länsi-Suomi. 

Laitilan kaupungilla ei esitettyjen seikkojen valossa ole tarkoituksenmukaista olla omistamassa lehteä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kattelus, Kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus antaa vastineena otsikossa mainittuun valtuustoaloitteeseen edellä olevan hallintojohtajan antaman selvityksen.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa kuntalain 136 §:n mukaan tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.