Kaupunginhallitus, kokous 20.12.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 406 Kaupunginvaltuutettujen Laaksonen, Saari, Ketoniemi ja Kylä-Heiko valtuustoaloite koskien kotihoidon tuen kuntalisän maksamista Laitilassa

LAIDno-2021-1286

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Kaupunginvaltuutettu Santeri Laaksonen esitti otsikossa mainittujen valtuutettujen kirjallisen valtuustoaloitteen, joka kuuluu seuraavasti:

"Laitilassa varhaiskasvatuksessa on koettu haasteita tilojen suhteen, joissa aikakautemme vitsaukset ovat aiheuttaneet ongelmia. Tiloja koskeviin ongelmiin on saatu onneksi hyvät ratkaisut erityisesti lasten ja henkilöstön näkökulmasta, joilla nykyään on upeat ja laadukkaat tilat Apilaniityssä sekä Pähkinäpensaassa. Päiväkotien lisäksi meillä on upea ryhmä perhepäivähoitajia, jotka tekevät arvokasta työtä kaupunkimme lasten parissa. Vanhempien näkökulmasta sekä päivähoito että perhepäivähoito ovat lapsen kannalta hyviä vaihtoehtoja.

Olemme nyt tilanteessa, jossa varhaiskasvatukseen on enemmän tulijoita kuin on paikkoja ja vanhempien toiveita on haastava huomioida. Tämä on kaupungin näkökulmasta positiivinen ongelma, koska lapset ovat kaupungin suurin rikkaus. Vaihtoehtoja lakisääteisen päivähoidon järjestämiseksi käydään parhaillaan läpi, mutta on selvää, että väliaikaiset ratkaisut ovat tässä vaiheessa tulossa vuoden 2022 alusta alkaen.

Varhaiskasvatuksen ohella useat vanhemmat haluavat pitää lapsen kotona mahdollisimman pitkään ja toinen vanhemmista jää hoitovapaalle. Pienen lapsen kannalta koti on paras paikka, vaikka sosiaalisten suhteiden luominen on hyvä aloittaa varhain ja siihen varhaiskasvatus tarjoaa hyvät edellytykset. Laitilan varhaiskasvatuksen kannalta vallitsevassa tilanteessa kotihoito on arvokas vaihtoehto, koska varhaiskasvatuspaikat eivät riitä. Siitä huolimatta, että varhaiskasvatuspaikkoja lisätään tarpeellisissa määrin väliaikaisen ratkaisun kautta, on kotihoito monelle lapselle haluttu vaihtoehto. Kotihoidon myötä lapselle tulee varhaiskasvatusvaiheen lyhennyttyä vähemmän mahdollisia siirtymiä päiväkotien tai perhepäivähoitojen välillä. Tutkitusti hoitopaikkojen useat vaihtelut ovat lapsen kehitykseen kielteisesti vaikuttavia. Perheiden talouden kannalta kotihoito ei kaikissa tapauksissa ole mahdollista vaan lapsi pitää saada varhaiskasvatuksen piiriin heti kymmenen kuukauden iässä, jolloin työtuloihin perustuvan tuen maksu päättyy. Kelan hoitoraha on itsessään hyvin pieni ja perheen pärjääminen on toisen vanhemman työtulojen varassa. Yksinhuoltajien kohdalla tilanne on vielä tukalampi. Alle vuoden ikäinen lapsi on todella pieni ja kehityskaaren alussa koti on paras paikka.

Lapsen kotihoitoon pitää olla kaikilla perheillä tasapuolinen mahdollisuus niin halutessaan. Kotihoidontuen kuntalisää maksaa osa Suomen kunnista ja se antaa perheille taloudellista tukea sekä on kannustava vaihtoehto viettämään lapsen kanssa kotona pidempään. Lapsen etu pitää kaikissa ratkaisuissa huomioida ja kotihoito vaihtoehtona tukee tätä.

Kaupungin valtuutetut Santeri Laaksonen, Tapio Kylä-Heiko, Ari Ketoniemi ja Tiina Saari esittävät, että Laitilan kaupunki alkaa maksamaan kotihoidon tuen kuntalisää hoitovapaalla olevalle vanhemmalle kahteen vuoteen asti."
 

Ehdotus

-

Päätös

Kaupunginvaltuusto merkitsi em. valtuustoaloitteen tiedoksi lähettäen sen samalla kaupunginhallitukselle asianmukaista valmistelua varten.

Perustelut

-

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kattelus, Kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus toteaa,​ että otsikossa mainitun valtuustoaloitteen valmisteluvastuu on sivistysjohtajalla.

Kaupunginhallitus lähettää aloitteen kaupunginvaltuustolle ennen valmistelun aloittamista lähetekeskustelua varten.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa kuntalain 136 §:n mukaan tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.