Kaupunginhallitus, kokous 29.11.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 381 Laitilan kaupungin työterveyshuollon toimintasuunnitelma 2022

LAIDno-2021-1185

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Tarja Saarela, Tietopalvelu- ja työhyvinvointipäällikkö, tarja.saarela@laitila.fi

Perustelut

Työterveyshuolto tukee Laitilan kaupungin työntekijöiden työ- ja toimintakykyä, tunnistamalla, ehkäisemällä ja hallitsemalla työkykyyn liittyviä riskejä. Toiminta perustuu hyvään työterveyshuoltokäytäntöön ja työterveyslakiin. Työterveyshuoltoa toteutetaan moniammatillisesti.

Työterveyshuollon tavoitteena on terveellinen ja turvallinen työympäristö, toimiva työyhteisö sekä hyvässä fyysisessä kunnossa oleva henkilöstö.

Työterveyshuoltopalveluiden kilpailutuksen myötä on vuoden 2022 osalta asetettu kustannuskatto n. 320.000 €. Kustannusseurantaa toteutetaan kolmannesvuosittain.

Laitilan työterveyden palveluja voivat käyttää kaikki Laitilan kaupunkiin työsuhteessa olevat henkilöt. Erikoislääkärikonsultaatiot käsittävät: ihotaudit, ortopedia, neurologia, psykiatria sekä korva-, nenä- ja kurkkutaudit. Vapaa-ajantarpaturmat on rajattu palveluiden ulkopuolelle. Sairaanhoito on jatkossa työterveyspainoitteinen; ei sisällä pitkäaikaissairauksien seurantaa.

Henkilön omasta aloitteesta anoman vapaan aikana (vuorottelu-, opinto-, hoito- tai muu palkaton työvapaa) aikana henkilöllä ei ole oikeutta käyttää työterveyshuollon palveluja.

Työterveyshuollon sisältö

* lakisääteinen työterveyshuolto

* ehkäisevä ja työkykyä ylläpitävä toiminta, työkykyarviot

* työterveyspainotteinen sairaanhoito

                                                                 * sairaanhoidon sisältö:

                                                                 - hoitajatasoinen ja työfysioterapeuttitasoinen sairaanhoitosopimus

                                                                 - yleislääkäritasoinen sairaanhoitosopimus

                                                                 - lääkärin erikoislääkärikonsultaatiomahdollisuus.

 

Työterveyshuollon kanssa tehtävän yhteistyön yleiset tavoitteet

1.  Työstä johtuvien terveys- ja turvallisuusriskien vähentäminen

Keinoina työjärjestelyihin ja työympäristöön liittyvät toimenpiteet, joilla vähennetään työn kielteisiä vaikutuksia terveyteen ja turvallisuuteen sekä ylläpidetään henkilöstön työ- ja toimintakykyä. Erityistä huomiota kiinnitetään väkivallan uhkatilanteiden ennaltaehkäisyyn työpaikkaselvitysten, koulutuksen ja työnantajan laatiman yksikkökohtaisen ohjeistuksen avulla.

2.  Sairauspoissaolojen hallinta

Keinoina toimenpiteet, joilla ehkäistään ja hoidetaan sairauksia sekä vähennetään niihin liittyvää sairauslomatarvetta ja sairauslomien pitkittymistä.

Erityistä huomiota kiinnitetään työtapaturmien ennaltaehkäisyyn, läheltä piti - tilanteiden selvittämiseen sekä tapahtuneiden työtapaturmien läpikäymiseen työyksiköissä.

3.  Pysyvän työkyvyttömyyden ehkäisy

Keinoina toimenpiteet, joilla vähennetään työntekijän työkyvyn heiketessä tarvetta joutua työkyvyttömyyseläkkeelle ja eläkkeistä aiheutuvia kustannuksia.

4.  Työhyvinvoinnin ja tuottavuuden edistäminen

Keinoina esimiesten ja työntekijöiden valmentaminen, konsultointi ja yhteistyö terveyteen ja työn sujuvuuteen liittyvissä asioissa yksilö-, työyhteisö- ja työympäristötasolla.

5.  Myönteisen työnantaja- ja yrityskuvan ylläpito

Keinoina työterveyspalvelut, josta on saatavissa lisäarvoa sekä nykyisille että tuleville työntekijöille.

6.  Kehittämistoimenpiteet

Kehittämistoimenpiteet vuosittaisessa henkilöstökertomuksessa esiin tulleiden epäkohtien perusteella.

  • Vuonna 2022 tarkastellaan myös Kevan Avaintietojen perusteella sairauspoissaoloja. Määritellään kolme työyksikköä, joissa sairauspoissaoloja on ollut suhteessa henkilöstömäärään eniten. TOP 3 sairauspoissaolot -työryhmä kartoittaa uusia toimintatapoja sairauspoissaolojen ennaltaehkäisemiseksi.
  • Työfysioterapeutti kartoittaa työergonomiaa ko. kolmessa yksikössä.
  • Mikäli työntekijällä on työperäinen mielenterveyteen liittyvä sairauspoissaolo, kutsutaan työterveysneuvottelu koolle mahdollisimman pian

 

Työterveyshuollon toimintasuunnitelman 2022 liitteenä on Laitilan kaupungin aktiivisen tuen malli.

 

 

 

 

Ehdotus

Yhteistyötoimikunta esittää kaupunginhallitukselle hyväksyttäväksi liitten mukaisen työterveyshuollon toimintasuunnitelman 2022.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Tarja Saarela, Tietopalvelu- ja työhyvinvointipäällikkö, tarja.saarela@laitila.fi

Perustelut

-

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kattelus, Kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus hyväksyy Laitilan kaupungin työterveyshuollon toimintasuunnitelman 2022 yhteistyötoimikunnan ehdotuksen mukaisesti.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Merkittiin pöytäkirjaan, että asiantuntijana läsnä tämän asian käsittelyn ajan oli tietopalvelu- ja työhyvinvointipäällikkö Tarja Saarela.

Tiedoksi

Laitilan Työterveys, koko kaupungin henkilöstö

Muutoksenhaku

Päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen Laitilan kaupunginhallitukselle, osoite Keskuskatu 30, PL 25 23801 Laitila.

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnanjäsen. Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen ja se on tekijän allekirjoitettava.

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
 
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.
 
Kaavan tai rakennusjärjestyksen hyväksymistä koskevasta päätöksestä kunnan jäsenen ja muiden katsotaan saaneen tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
 
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.