Kaupunginhallitus, kokous 28.6.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 239 LISÄPYKÄLÄ: Aiesopimus kumppanuudesta Fingerroosin säätiö ja Laitilan kaupunki; Löytävä vanhustyö Turussa ja Varsinais-Suomessa 2022-2024 (lisäpykälä)

LAIDno-2021-612

Valmistelija

  • Johanna Ahokas, sosiaali- ja terveysjohtaja, johanna.ahokas@laitila.fi
  • Sari Koski, Ikäihmisten palvelujohtaja, sari.koski@laitila.fi

Perustelut

Laitilan kaupunki on ollut mukana vuodesta 2018 lähtien Fingerroosin säätiön toteuttamassa ja STEA:n rahoittamassa Löytävä vanhustyö-hankkeessa. Löytävä vanhustyö on suunnattu haasteellisessa elämäntilanteessa oleville, riittämättömien tai kokonaan palvelujen ulkopuolella oleville yli 60-vuotiaille ikääntyville. Löytävä vanhustyö tavoittaa, ohjaa ja tukee ikääntyneitä tarvitsemiensa toimintojen ja palveluiden piiriin.

Yksilöllisen asiakastyön lisäksi Löytävä työ toteuttaa ikääntyneille päihteidenkäyttäjille suunnattua ja ammatillisesti ohjattua Pilkeporukka-toimintaa, jonka toiminta perustuu vertaistukeen. Toinen Löytävän työn toiminnoista on Tarina-ryhmä, joka on avointa, leppoisaa yhdessäoloa ja jossa osallistuja voi kertoa oman tarinansa tai kuunnella toisten tarinoita.

Löytävä työ-hankkeessa tehdään tiivistä yhteistyötä kuntakumppaneiden, paikallisten järjestöjen ja yritysten kanssa. Työn onnistuminen edellyttää kaikkien yhteistyökumppaneiden vahvaa sitoutumista. Löytävän työn tavoitteena on järjestölähtöisen toiminnan jatkaminen Turussa ja Vakka-Suomessa sekä toimintakonseptin levittäminen ja juurruttaminen Varsinais-Suomen maakunnan kunnissa myös vuoden 2021 jälkeen. Toiminnassa painotetaan erityisesti suuressa kaupungissa (Turku) kehitetyn mallin soveltamista maaseutumaisiin toimintaympäristöihin ja kyliin.

Löytävälle työlle ja sen rahoitukselle haetaan jatkoa laajana Löytävän vanhustyön toimintamuotona, joka toimii sekä Turussa että laajalti Varsinais-Suomessa. Talousarvion mukaisesti toimintaan tarvitaan STEA:n avustusrahoitusta noin 250 000 euroa/v. ja kuntien/kaupunkien/kuntayhtymien osuutta alueelta yhteensä noin 45 000 euroa/v. Tästä Laitilan kaupungin osuus olisi 5 000 euroa/v.

Jatkovuosien (2022-2024) uuteen toimintasuunnitelmaan sisältyy mm.

  • Löytävän yksilöllinen asiakastyö ja siihen alueen toimijoiden tukeminen
  • Pilkeporukat ja Tarina-ryhmät ja näiden toiminnan käynnistämisen tuki alueen toimijoille
  • Arkeen voimaa -ryhmät, työparina toimiminen
  • Vapaaehtoistoiminta ja sen kehittäminen alueilla

 

Kukin kunta/kaupunki/kuntayhtymä sitoutuu kumppanuussopimuksella toimimaan yhteistyökumppanina Löytävässä vanhustyössä vuosina 2022-2024. Käytännössä tämä tarkoittaa:

  • Kunnan/kaupungin/kuntayhtymän vanhuspalveluista vastaavan henkilöstön yhteistyötä sekä järjestöyhteistyötä
  1. löytävän työn ja kunnan palveluiden koordinoinnissa ja yhteensovittamisessa sekä
  2. asiakkaiden ohjaamisessa Löytävään työhön (yksilötyö, ryhmätoiminnot)
  • Kunnan/kaupungin tilojen käytön mahdollistamista esimerkiksi Pilke-ryhmien käyttöön
  • Kunta/kaupunki vastaa mahdollisen Pilke-ryhmätoiminnan aamiais- ja kuljetusjärjestelyistä
  • Osallistumista ohjausryhmätyöskentelyyn ja tapahtumien ja tilaisuuksien järjestämiseen
  • Rahallinen avustus Laitilan kaupungilta Fingerroosin säätiön Löytävään työhön 5 000 euroa/v.

Laitilan kaupungilla on erittäin hyviä kokemuksia Fingerroosin säätiön kanssa tehdystä yhteistyöstä Löytävä vanhustyö-hankkeen osalta. Laitilan kotihoito on hyödyntänyt Löytävää vanhustyötä esim. kotihoidon arjessa. Hyödyntäminen on näkynyt siinä, että kotihoidon henkilöstö on välittänyt tietoa Löytävästä vanhustyöstä kohderyhmille ja muille ammattilaisille sekä siten, että ikäihmisten palveluissa on ohjattu asiakkaita, jotka eivät vielä tarvitse sosiaali- ja terveyspalveluja, Löytävän työn pariin. Löytävä työ on tärkeä osa ikääntyneiden hyvinvoinnin tukemisessa. Toiminta on arvokas ja täydentävä lisä Laitilan kaupungin ikäihmisten palveluissa. Ikäihmisten palveluissa toimivat työntekijät ovat tehneet monenlaista yhteistyötä hankkeen työntekijöiden kanssa. Suurin merkitys ikääntyville ovat olleet ryhmä- tai vapaa-ajan toimintaan kiinnittymisessä sekä mielialan yleisessä kohentumisessa. Löytävällä työllä on ollut merkitystä mm. päihteiden käytön vähenemisessä, ikääntyneiden arjen hallinnan ja vastuunoton paranemisessa sekä kotihoitoon ja tukipalveluihin kiinnittymisessä ja sitoutumisessa.

Kaupunginhallitukselle esitetään, että Laitilan kaupunki tekee kumppanuussopimuksen Fingerroosin säätiön välille vuosille 2022-2024. Aiesopimus purkautuu ilman erillistä irtisanomista, jos toimintaan ei myönnetä haettua STEA:n avustusta. Tällöin sovitaan erikseen uusista neuvotteluista kunkin kunnan/kaupungin/kuntayhtymän alueella Löytävän työn toiminnan toteuttamiseksi.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kattelus, Kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus päättää hyväksyä Löytävän vanhustyön kumppanuussopimuksen Laitilan kaupungin ja Fingerroosin säätiön välille sekä valtuuttaa sosiaali- ja terveysjohtajan allekirjoittamaan kumppanuussopimuksen. Lisäksi hallitus valtuuttaa sosiaali- ja terveysvaliokunnan varaamaan 5000 euron määrärahan järjestöavustuksena talousarvioon vuodelle 2022.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Merkittiin pöytäkirjaan, että asiatuntijana läsnä tämän asian käsittelyn ajan oli sosiaali- ja terveysjohtaja Johanna Ahokas.

Tiedoksi

Sosiaali- ja terveysjohtaja, Fingerroos säätiö, ikäihmisten palvelujohtaja

Muutoksenhaku

Päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen Laitilan kaupunginhallitukselle, osoite Keskuskatu 30, PL 25 23801 Laitila.

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnanjäsen. Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen ja se on tekijän allekirjoitettava.

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
 
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.
 
Kaavan tai rakennusjärjestyksen hyväksymistä koskevasta päätöksestä kunnan jäsenen ja muiden katsotaan saaneen tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
 
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.