Kaupunginhallitus, kokous 28.6.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 230 Vesihuollon yhtiöittäminen

LAIDno-2021-629

Valmistelija

  • Mika Raula, Tekninen johtaja, mika.raula@laitila.fi

Perustelut

Laitilan kaupungin vesihuoltolaitoksen kasvavan investointitarpeen ja toiminnan johdosta, on vesihuoltolaitoksen toiminnan järjestelyjä selvitetty yhtiöittämisen kautta. Laitilan vesihuoltolaitoksen on kyettävä toimittamaan tulevaisuudessakin hyvää ja laadukasta talousvettä kuluttajille, sekä johtamaan jätevedet asianmukaisesti käsiteltäväksi. Toiminnan järjestelyjä on ollut tarpeen tarkastella vesihuollon hallintomallista alkaen.

Laitilan kaupungin Tekninen valiokunta on valinnut vesihuoltolaitoksen hallintomallin tarkastelun selvityksen tekijäksi BDO Oy:n.

BDO Oy on toimittanut  selvityksen vesihuollon hallintomalleista Laitilan kaupungille.

Selvityksessä arvioitiin Laitilan kaupungin vesihuoltotoiminnan mahdollisen yhtiöittämisen taloudellisia reunaehtoja ja yhtiöittämisen vaikutuksia yhtiön ja omistajan näkökulmasta.

Selvityksessä tuotiin esille, että vesihuoltotoiminta ei ole kuntalain mukaisen yhtiöittämisvelvollisuuden alaista toimintaa siltä osin kuin sitä harjoitetaan alueellisena monopolina, joten kaupungilla ei ole lakiin perustuvaa velvollisuutta siirtää toimintaa osakeyhtiölle.

Selvityksessä on arvioitu erilaisia vesihuollon hallintomalleja kaupungin tavoitteet huomioon ottaen. Verotuksen ja rahoituksen kannalta edullisin hallintomalli olisi nykyisen kaltainen taseyksikkö tai liikelaitos, koska kaupungin toiminta on vapautettu tulo- ja kiinteistöverosta kaupungin omalla alueella harjoitetun elinkeinotoiminnan osalta. Nykyisen taseyksikön tai liikelaitoksen haittana on kuitenkin, että vesihuollon velat ovat kaupunginkin velkaa, joten täydelliseen taloudelliseen eriyttämiseen ei liikelaitosmallilla päästä.

Vesihuoltolaitoksen yhtiöittäminen otettiin esille toimenpiteenä osana talouden tasapainottamisohjelmaa. Toimenpiteellä parannettaisiin kaupungin omaa kumulatiivista ylijämää usealla miljoonalla. Samalla kaupunkikonserniin kuuluva vesihuoltoyhtiölle syntyisi vastaava määrä velkaa. Jotta yhtiö kykenisi selviytymään velvoitteistaan, tulisi vesihuollon maksuihin merkittävät korotukset. Huomattava on myös, että yhtiöittäminen aiheuttaa etenkin alkuvaiheessaan kustannuksia sen taloushallinta- ja muiden hallintopalveluiden uudelleenorganisoinnin myötä. Osakeyhtiönä kun se ei voisi enää käyttää kaupungin järjestelmiä.

Koska kaupungin taloustilanne on viime vuonna parantunut ja ennakkotiedot tälle vuodelle osoittavat samaa, on perusteltua olla yhtiöittämättä tässä vaiheessa vesihuoltolaitosta. Maksujen korotuksilla olisi negatiivinen vaikutus niin asukkaille kuin yrityksillekin. Vaikutus olisi sama myös uusien asukkaiden ja yritysten kohdalla. Yhtiöittäminen voidaan edelleen pitää keinovalikoimassa, mikäli kaupungin taloustilanne tulevaisuudessa sitä edellyttää. Selvityksen rinnalla on selvitetty myös kokemuksia niiltä laitoksilta, jotka ovat yhtiöittämisen toteuttaneet ja päällimmäisenä kommenttina on tullut esille perustamisvaiheen kustannukset, hankinnat ja työmäärä. Toiminnan vakiinnuttua ollaan saatu myös toiminnallista hyötyä. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kattelus, Kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus toteaa, ettei se aloita vesihuoltolaitoksen muuttamista osakeyhtiöksi. Vesihuoltolaitos tulee jatkamaan entiseen tapaan ja kehittämään toimintatapojaan erillisenä taseyksikkönä. Yhtiöittämiseen voidaan palata myöhemmin, mikäli taloustilanne tai muut syyt antavat sille perusteet.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Merkittiin pöytäkirjaan, että asiantuntijana läsnä tämän asian käsittelyn ajan oli tekninen johtaja Mika Raula.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa kuntalain 136 §:n mukaan tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.