Kaupunginvaltuusto, kokous 7.6.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 64 Kokoomuksen valtuustoryhmän valtuustoaloite päätöksentekoilmapiirin parantamisesta (lisäpykälä)

LAIDno-2021-600

Perustelut

Kaupunginvaltuuston jäsen Virve Aho esitti Kokoomuksen valtuustoryhmän kirjallisen valtuustoaloitteen, joka kuuluu seuraavasti:

"Eri puolilla Suomea on havahduttu siihen, miten poliittinen päätöksenteko on koventunut. Päättäjien käyttäytyminen toisia kohtaan on saanut varsin rumiakin piirteitä ja asioita on viety henkilökohtaiselle tasolle.

Päätöksenteossa tulisi aina muistaa, että asioista ollaan useinkin eri mieltä. Näkemyksiä voidaan kritisoida ja yrittää saada muita näkemään asiat samalla tavalla, kun mitä itse ajattelee, mutta sitä ei kuitenkaan saa viedä henkilökohtaiselle tasolle.

Meillä Laitilassa mennyt valtuustokausi on ollut monin paikoin erityisen raskas. Kauden aikana meillä on ollut päätettävänä vaikeita asioita. Näkemyksiä on yritetty avata puolin ja toisin, on kritisoitu ja peräänkuulutettu vastuuta ja johdonmukaisuutta päätöksentekoon. Tällaisessa toiminnassa ei pitäisi olla moitittavaa.

Ikävää menneessä kaudessa on ollut se, että asioita on viety henkilökohtaiselle tasolle ja se on näkynyt todella ikävänä toimintana. Päättäjien tai viranhaltijoiden haukkuminen, ivaaminen ja heille nauraminen eivät kuulu päätöksentekoon. Toimintaa, jossa päättäjä ei saa vastauksia esittämiinsä kysymyksiin, jätetään ulkopuoliseksi tai kohdellaan kuten häntä ei olisi kokouksessa edes mukana ei ole mitenkään hyväksyttävää. Moni päättäjä on arvosellut muiden päättäjien someryhmissä kirjoittelua, mutta eivät kuitenkin itse ilmeisesti huomaa sitä, miten itse toimivat omilla sivuillaan. Näillä sivuilla kirjoitetaan varsin julkisesti toisista päättäjistä; ihmetellään, päivitellään ja nauretaan toisia päättäjiä.

Meillä jokaisella on peiliin katsomisen paikka. Olemme varmaan kaikki sitä mieltä, että koulukiusaaminen ei ole mitenkään hyväksyttävää. Samaan aikaan kohtelemme kuitenkin toisiamme epäkunnioittavasti ja kiusaamisen tunnusmerkit täyttyen. Se, että joku on asiasta eri mieltä, kun mitä itse on, ei tarkoita sitä, että tämä toinen henkilö olisi ihmisenä jotenkin huonompi. Asioista ollaan ja tulee saada olla eri mieltä ja mielipiteistä tulee saada kirjoittaa tai kertoa. On kuitenkin opittava erottamaan asiasta keskustelu ja henkilökohtaisuudet toisistaan.

Kuka meistä voi viime kädessä määritellä, mikä on ehdoton totuus ja oikea tapa toimia? On myös opittava hyväksymään, että päätöksenteko perustuu enemmistön tekemiin päätöksiin. Jokaisella on oikeus omaan näkemykseen asioista ja eri mieltä oleminen ei anna oikeutta epäkunnioittavaan kohteluun muiden taholta.

Aloite päätöksentekoilmapiirin parantamisesta

Laitilan kaupungin päätöksenteolle tulee luoda eettiset säännöt, joilla parannetaan Laitilan päätöksentekoilmapiiriä. Jokaisella päättäjällä tulee olla oikeus tehdä päätöksiä omien arvojen mukaisesti ja sitä tulee kunnioittaa. Tämä sama tulee koskea viranhaltijoita."

Ehdotus

-

Päätös

Kaupunginvaltuusto merkitsi valtuustoaloitteen tiedoksi lähettäen sen samalla kaupunginhallitukselle asianmukaista valmistelua varten.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa kuntalain 136 §:n mukaan tehdä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.