Kaupunginvaltuusto, kokous 7.6.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 57 Laitilan kaupungin laaja hyvinvointikertomus 2018-2021/vuosiraportti 2020

LAIDno-2021-320

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Tarja Saarela, Tietopalvelu- ja työhyvinvointipäällikkö, tarja.saarela@laitila.fi

Perustelut

Kuntalaki sisältää säädöksen, jonka mukaan kunnan tulee edistää asukkaidensa hyvinvointia ja alueensa elinvoimaa. Terveydenhuoltolaki puolestaan edellyttää, että kunnan on seurattava asukkaidensa terveyttä ja hyvinvointia sekä niihin vaikuttavia tekijöitä väestöryhmittäin. Samalla tulee tehdä selkoa niistä toimenpiteistä, joilla vastataan kuntalaisten hyvinvoinnin tarpeisiin. Tällöin kunnan strategisessa suunnittelussa on asetettava paikallisiin olosuhteisiin ja tarpeisiin perustuvat terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen tavoitteet. Tällöin on määriteltävä niitä tukevat toimenpiteet ja käytettävä näiden perustana kuntakohtaisia hyvinvointi- ja terveysosoittimia, ns. indikaattoreita.

Hyvinvointikertomus on keskeinen hyvinvointijohtamisen työkalu kunnissa. Kuntaliiton mukaan hyvinvointikertomus:

  • Tuo esiin kunnassa esiintyviä kuntalaisten terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä haasteita.
  • Ohjaa kunnan eri toimijoiden toimintaa ennaltaehkäisevään ja edistävään suuntaan.
  • Kokoaa monipuolisesti tietoa väestön ja väestöryhmien hyvinvoinnista ja terveydestä sekä niihin yhteydessä olevista tekijöistä.
  • Tukee sosioekonomisten hyvinvointi- ja terveyserojen tunnistamista sekä toimenpiteiden oikeaa kohdentamista

Laitilan kaupunginvaltuusto päätti 11.11.2013, että Laitilassa laaditaan ns. laaja hyvinvointikertomus kerran valtuustokaudessa. Lisäksi kaupunginvaltuustolle raportoidaan vuosittain kuntalaisten hyvinvoinnin tilasta. Kaupunginvaltuusto on hyväksynyt kaupungin laajan hyvinvointikertomuksen 2018-2021 3.6.2019 § 63.

 

Ehdotus

Esittelijä

Lauri Kattelus, Kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus merkitsee tiedoksi esityslistan liitteenä olevan kaupungin laajan hyvinvointikertomuksen 2018-2021 vuosiraportin 2020 ja esittää sen edelleen kaupunginvaltuustolle tiedoksi.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Merkittiin pöytäkirjaan, että paikalla asiantuntijana tämän asian käsittelyn ajan oli tietopalvelu- ja  työhyvinvointipäällikkö Saarela.

Perustelut

-

Ehdotus

Kaupunginvaltuusto merkitsee tiedoksi kaupungin laajan hyvinvointikertomuksen 2018-2021 vuosiraportin 2020.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa kuntalain 136 §:n mukaan tehdä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.