Kaupunginvaltuusto, kokous 7.6.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 58 Laitilan kaupungin henkilöstökertomus vuodelta 2020

LAIDno-2021-287

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Tarja Saarela, Tietopalvelu- ja työhyvinvointipäällikkö, tarja.saarela@laitila.fi

Perustelut

Laitilan kaupungin henkilöstökertomuksen tarkoituksena on tarjota tietoa henkilöstön tilasta. Henkilöstökertomus sisältää tietoja mm. henkilöstömääristä, ikärakenteesta, vaihtuvuudesta, palkkakustannuksista, henkilöstön työhyvinvoinnista, työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta, työterveyshuollosta ja työsuojelusta, henkilöstön työajan jakautumisesta, osaamisen kehittämisestä sekä eläköitymisestä.

Henkilöstökertomuksen tehtävänä on myös antaa tietoa henkilöstön kehittämisen perustaksi ja päätöksenteon tueksi. Henkilöstökertomus on henkilöstöjohtamisen arvokas apuväline. Se toimii oivallisena perustana keskustelulle, jota käyvät luottamushenkilöt, kaupungin johto, esimiehet ja henkilöstö.                                          

Keskustelut työvoiman saatavuudesta ja työurien pidentämisestä sekä julkisen talouden kestävyysvaje haastavat poliittiset päättäjät, virkamiesjohdon, lähiesimiehet ja henkilöstön arvioimaan kaupungin henkilöstöresursseja voimavarana, investointina ja kustannuksina kaupungin palvelutuotannon kokonaisuudessa. Henkilöstövoimavarojen arviointi edistää henkilöstöjohtamisen tuloksellisuutta ja tukee myös päätöksentekijöitä resurssien suuntaamisessa.

Vuonna 2020 Loisto IV-johtamisvalmennukseen osallistui 11 esimiestä ja henkilöstön Kehittäjävalmennukseen 10 työntekijää.

Länsirannikon Koulutus Oy Winnovan kanssa on solmittu loppuvuodesta Kumppanuussopimus, jonka tavoitteena on kehittää henkilöstömme työelämätaitoja etenkin kouluttamalla henkilöstöstämme moniosaajia.              

Hoivapalveluiden, terveydenhuollon, sosiaalialan ja opetusalan työntekijät joutuvat edelleenkin myös Laitilassa hälyttävän usein kohtaamaan väkivaltaa tai sen uhkaa. Tilanteista raportoidaan usein ja varmasti myös monet tilanteet tai läheltä piti -hetket jäävät raportoimatta. Väkivallan tai sen uhan arkipäiväistyminen ja siihen tottuminen työpäivässään on vakava asia, joka tulisi pystyä ehkäisemään. Esimiesten tulee aktiivisesti työyksiköissään käydä läpi tapahtuneita tilanteita ja etsiä toimivia ratkaisumalleja niihin. Myös työsuojelulla on oma tärkeä roolinsa kokonaisuuden kannalta ja ratkaisumallien etsimisessä.

Erilaisissa muutostilanteissa työskentely ja muutosjohtaminen tekevät työstä henkisesti vaativaa. Myös jatkuva uuden tiedon, toimintatapojen, teknologian ja tietojärjestelmien opettelu ja oppiminen oman perustyön ohella aiheuttavat usein henkistä kuormitusta.

Vuonna 2020 sairauspoissaoloja oli 8095 työpäivää ja vuonna 2019 sairauspoissaoloja oli 10.737 työpäivää. 

Vuoden 2020 keväästä alkan koronapandemia on tuonut henkilöstöllemme uudenlaisia haasteita. Kaupungin koronajohtoryhmä on kaupunginjohtajan johdolla kokoontunut viikottain käsittelemään em. pandemiaan liittyviä asioita ja on ohjeistanut työyksikköjämme siitä, miten koronapandemiaan liittyvät turvallisuusnäkökohdat tulee huomioida. Etätyön tekeminen on lisääntynyt niissä työtehtävissä, jotka mahdollistavat etätyön tekemisen.

 

 

 

                     

Ehdotus

Yhteistyötoimikunta esittää, että kaupunginhallitus hyväksyy Laitilan kaupungin henkilöstökertomuksen vuodelta 2020 ja antaa sen tiedoksi kaupunginvaltuustolle.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

Tarja Saarela, Tietopalvelu- ja työhyvinvointipäällikkö, tarja.saarela@laitila.fi

Perustelut

-

Ehdotus

Esittelijä

Lauri Kattelus, Kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus hyväksyy yhteistyötoimikunnan ehdotuksen mukaisesti Laitilan kaupungin henkilöstökertomuksen vuodelta 2020 ja antaa sen tiedoksi kaupunginvaltuustolle.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Merkittiin pöytäkirjaan, että paikalla asiantuntijana tämän asian käsittelyn ajan oli tietopalvelu- ja  työhyvinvointipäällikkö Saarela.

Perustelut

-

Ehdotus

Kaupunginvaltuusto merkitsee tiedoksi Laitilan kaupungin henkilöstökertomuksen vuodelta 2020.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa kuntalain 136 §:n mukaan tehdä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.