Kaupunginvaltuusto, kokous 7.6.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 53 Osavuosikatsaus 1-3/2021

LAIDno-2021-527

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Marika Silvennoinen, Talousjohtaja, marika.silvennoinen@laitila.fi

Perustelut

Laitilan kaupungin talouden toteutumasta raportoidaan osavuosikatsauksina kaupunginvaltuustolle neljännesvuosittain.

Viranhaltijoiden on kuukausittain seurattava määrärahojensa toteutumista ja raportoitava siitä valiokuntaan tai lautakuntaan. Raportointiaikataulun mukaiset raportit toimitetaan tiedoksi valiokunnille ja lautakunnille.

Talouspalvelut toimittaa koko kaupunkia koskevat talouden toteutumaraportit kuukausittain tiedoksi kaupunginhallitukselle.

Valtuustolle toimitetaan osavuosikatsaus neljännesvuosittain (31.3., 30.6, 30.9. ja 31.12. tilanteista). Vuoden 2021 toteutumaraportointi tapahtuu Kuntari- sekä PowerBI -johdon raportointijärjestelmien avulla.

Talousarvio vuodelle 2021 on alijäämäinen 0,3 milj. euroa. Koronavirusepidemia tulee oleellisesti vaikuttamaan vuoden 2021 talousarvion toteutumiseen. Epidemia vaikuttaa tuottoja pienentävästi kaupungin järjestämän toiminnan vähentyessä tai ollessa tauolla. Toimintakulut ovat kokonaisuudessaan laskeneet edellisvuoteen verrattuna, vaikka henkilöstökulut ovat kasvaneet yli 3 %. Suurin säästö lähes 8 % on tullut palveluiden ostoista. Etätyön tekeminen, matkustamisen vähentyminen sekä toiminnan supistuminen ovat vähentäneet kuluja. Toisaalta koronaan liittyvät suojavälinehankinnat, rokotukset, testaaminen sekä jäljitystyö ovat lisänneet kuluja sosiaali- ja terveyspalveluiden osalta. Myös tukiperheiden, lastensuojelun avohuollon tukitoimien sekä sijaishuollon tarve on kasvanut merkittävästi.

Erityisen suuri vaikutus koronavirusepidemialla on verotulojen ja valtionosuuksien kehitykseen. Kuntaliiton toukokuussa julkaisemassa veroennustekehikossa verotulot vuodelle 2021 arvioidaan olevan noin 0,5 miljoonaa euroa pienemmät kuin tammikuussa 2021 julkaistussa ennusteessa. Kunnallisverojen osalta laskua on noin 0,6 milj. euroa. Yhteisöverotuloihin ennustetaan lisäystä noin 0,15 milj euroa. Kiinteistöverojen ennusteet olivat pysyneet lähes samalla tasolla. Verotulomenetystä kompensoidaan valtionosuuksien muodossa. Lisäksi yhteisöverotulojen jako-osuutta kunnille nostettiin 10 %. Kompensaatio ja jako-osuuden nosto ovat luonteeltaan väliaikaisia ja mikäli koronavirusepidemiasta aiheutuu yrityksille merkittäviä toiminnallisia vaikutuksia; on riskinä, että tällä on pitkäaikaisia verotulovaikutuksia Laitilan kaupungille.

Koronavirusepidemian odotetaan väistyvän rokotusten myötä vuoden 2021 aikana, joten loppuvuodesta toiminnan normalisoituessa toimintakulut mahdollisesti kasvavat.

Sisäisen vuokran erät näkyvät kustannuslaskennallisten erien sijaan osana ns. normaaleja käyttötalouden eriä. Toimintakatetasolla sisäisten vuokrien vaikutus on 0 euroa.

Laitilan kaupungin henkilöstön sairauspoissaolojen määrä alkuvuonna 2021 on hiukan noussut vuotta aiemmasta, mutta on määrältään vuotta 2019 matalampi.

Toimintatuottoihin koronaviruspandemialla on ollut merkittävä vaikutus. Myyntituotot ovat jääneet reilusti sekä arvioitua että alkuvuotta 2020 pienemmiksi. Tuet ja avustukset puolestaan ovat toteutuneet huomattavasti arvioitua ja alkuvuotta 2020 suurempina. Toteuma maaliskuun 2021 lopussa oli 22 %.

Toimintakulut toteutuvat lähes talousarvion mukaisesti. Toteuma maaliskuun lopussa oli 23,4 %. Henkilöstökulujen toteuma vastaavana aikana oli 23,1 % ja palvelujen ostojen 23,2 %.

Investointien toteutumaprosentti maaliskuun lopussa oli 12,9.

Osavuosikatsaus 1-3/2021 on käsitelty sosiaali- ja terveys- ja teknisessä valiokunnassa sekä lupalautakunnassa. Sivistysvaliokunnan käsittely on 27.5.2021.

Ehdotus

Esittelijä

Lauri Kattelus, Kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus merkitsee osavuosikatsauksen tiedokseen ja lähettää sen edelleen tiedoksi kaupunginvaltuustolle.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Merkittiin pöytäkirjaan, että asiantuntijana läsnä tämän asian käsittelyn ajan oli talousjohtaja Marika Silvennoinen.

Valmistelija

  • Marika Silvennoinen, Talousjohtaja, marika.silvennoinen@laitila.fi

Perustelut

-

Ehdotus

Kaupunginvaltuusto merkitsee tiedoksi osavuosikatsauksen 1-3/2021.

Päätös

Asian käsittelyn aikana puheenvuoron käyttivät talousjohtaja Silvennoinen, valtuutettu Lehtola ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja/valtuutettu Pekka Kuusisto.

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa kuntalain 136 §:n mukaan tehdä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.