Kaupunginhallitus, kokous 19.6.2023

§ 155 LISÄPYKÄLÄ: Laitilan kaupungin varhaiskasvatuksen johtamisjärjestelmän uudistaminen (lisäpykälä)

LAIDno-2023-458

Valmistelija

  • Susanne Laaksonen, sivistysjohtaja, susanne.laaksonen@laitila.fi

Perustelut

Laitilan kaupungissa on kaksi toistaiseksi voimassa olevaa varhaiskasvatuksen johtajan virkaa. Toinen varhaiskasvatuksen johtajista on eläköitymässä 1.9.2023 ja tämä mahdollistaa varhaiskasvatuksen virkajärjestelyjen uudelleen tarkastelun.

Laitilassa on kaksi päiväkotia, Apilaniityn ja Pähkinäpensaan päiväkodit. Molemmissa päiväkodeissa on seitsemän osastoa ja henkilöstöä niissä työskentelee yhteensä n. 65. Päiväkodeissa ei työskentele päiväkodinjohtajien virkanimikkeellä toimivia johtajia, vaan varhaiskasvatusjohtajat vastaavat päiväkodin johtajan tehtävistä. Lisäksi varhaiskasvatuksen johtajille kuuluu perhepäivähoidon johtaminen. Perhepäivähoitajia kaupungissa työskentelee tällä hetkellä 11. Henkilöstöä varhaiskasvatuksessa on yhteensä n. 80.

Varhaiskasvatuksen johtajien virkatehtäviin kuuluvat kaikki varhaiskasvatuksen hallinnolliset työt valiokunnan valmistelutöistä aina sihteerin tehtäviin. Sihteeriä varhaiskasvatuksessa ei ole. Virkavastuussa olevia varajohtajia ei päiväkodeissa ole, vaan varhaiskasvatusjohtajat ovat sijaistaneet toinen toistaan vuosilomien ja muiden poissaolojen aikana. Myöskään ICT- tai digiasiantuntijaa ei varhaiskasvatuksessa ole kaupungin omana toimena.

Laitilan kaupungissa on varhaiskasvatuksessa menty ohuella johtamisrakenteella hyvin pitkään. Jatkuva hallinnon työn lisääntyminen johtuen lakimuutoksista ja -uudistuksista, varhaiskasvatussuunnitelman muutoksista, yhteiskunnallisen tilanteiden muutoksista sekä työn vaativuuden lisääntyminen pedagogisen sekä henkilöstöjohtamisen osalta, kuormittaa varhaiskasvatuksen johtamista ja se heijastuu myös henkilöstöön ja sen hyvinvointiin välillisesti. Laadukasta johtamista on erittäin haastavaa toteuttaa, koska resurssit johtamistyöhön ovat puutteelliset.

Lyhyt tiedonhaku Varsinais-Suomen muihin kuntiin tukee käsitystä, että Laitilan kaupungin resurssointi on puutteellinen. Esimerkkinä Paimion kaupunki, joka asukasmäärältään vastaa lähes Laitilan kokoa. Paimion kaupungin varhaiskasvatuksen hallinnossa työskentelee varhaiskasvatusjohtaja, kaksi varhaiskasvatuksen palveluneuvojaa sekä varhaiskasvastusohjaaja. Paimiossa on seitsemän päiväkotia, joissa työskentelee viisi päiväkodinjohtajaa sekä yksi apulaispäiväkodinjohtaja. Henkilöstöä Paimion kaupungin varhaiskasvatuksessa on yhteensä n. 110. Paimion kaupungissa työskentelee myös kaksi tietohallinon työntekijää, jotka vastaavat varhaiskasvatuksen, perusopetuksen ja lukiokoulutuksen digipalveluista.

Toisena esimerkkinä Mynämäen kunta, joka on asukasluvultaan pienempi kuin Laitila. Mynämäen kunnan varhaiskasvatuksessa työskentelee hallinnossa varhaiskasvatusjohtaja ja toimistosihteeri. Mynämäessä on kuusi päiväkotia. Johtamisresurssia Mynämäessä on osoitettu seuraavasti: kaksi päiväkodinjohtajaa ja kolme nimettyä päiväkodin esihenkilöä. Päiväkodit, joihin esihenkilö on nimetty, ovat pieniä, korkeintaan 21 lapsen päiväkoteja. Henkilöstöä Mynämäen varhaiskasvatuksessa on yhteensä n. 77. Mynämäessä työskentelee varhaiskasvatuksen, perusopetuksen ja lukiokoulutuksen yksi yhteinen pedagoginen ICT-asiantuntija.

Laitilan kaupungin varhaiskasvatusjohtajien työmäärä tarkasteltaessa voidaan todeta, että varhaiskasvatuksen johtamiseen ja hallinnon työhön on osoitettu riittämätön henkilöstöresurssi. Tätä tukee myös tehty vertailu muiden kuntien resursseihin.

Kaupungin tulee panostaa lasten ja nuorten hyvinvointiin. Hyvinvoinnin lisääminen lähtee aina hyvästä johtamisesta. Ilman riittävää resurssointia johtamiseen, ei hyvinvointia ole mahdollista lisätä tai pitää yllä. Päiväkodit tarvitsevat omat johtajat, jotta pedagogista johtamista voidaan tehdä tavoitteellisesti ja vaikuttavasti. Päiväkodin johtajien työaikaa on pystyttävä suuntamaan pedagogisten tukitoimien kehittämiseen ja henkilöstön johtamiseen. Erityisesti varhaiskasvatuksen laadun vahvistaminen on tärkeää. Se on työtä, jota tehdään suoraan lasten kasvun, oppimisen ja hyvinvoinnin tukemiseen.

Laitilan kaupungin strategisena päämääränä on hyvinvoiva henkilöstö. Henkilöstön johtamiseen tarvitaan resurssia, jolla edesautetaan työhyvinvoinnin lisääntymistä. Tämän strategisen päämäärän saavuttamiseen tarvitaan riittävä resurssointi sinne, missä on havaittu selkeästi puutteita.

Syntyvyyden laskun ei ennakoida laskevan samassa suhteessa varhaiskasvatukseen osallistuvien lasten määrää, perheiden valitessa yhä aiemmin lasten osallistumisen varhaiskasvatukseen (kansallisena tavoitteena on lisätä edelleen varhaiskasvatukseen osallistumista). Näin ollen on perusteltua osoittaa varhaiskasvatuksen johtamiseen riittävä resurssi johtamisjärjestelmän uudistamisen kautta.

Laitilan kaupungin varhaiskasvatuksen johtamisjärjestelmää esitetään uudistettavaksi seuraavasti:

1. Eläköitymisen myötä 1.9.2023 vapautuva varhaiskasvatusjohtajan virka muutetaan päiväkodinjohtajan viraksi.

2. Varhaiskasvatukseen perustetaan uusi päiväkodinjohtajan virka 1.9.2023 alkaen.

3. Toisen varhaiskasvatuksen johtajan tehtävänkuva muutetaan Laitilan kaupungin varhaiskasvatuksen tehtäväaluevastaavaksi ja virkanimike muutetaan varhaiskasvatuspäälliköksi 1.9.2023 alkaen. Nimike on linjassa muiden sivistystoimen tehtävaluevastaavien kanssa.

Laitilan kaupungin hallintosäännön 45 §:n mukaan kaupunginhallitus päättää muiden kuin toimialajohtajien virkojen ja toistaiseksi voimassaolevien työsuhteiden perustamisesta ja lakkauttamisesta sekä kaikkien nimikkeiden muutoksista.

Hyvän hallintotavan mukaisesti viranhaltijoiden kanssa (varhaiskasvatusjohtajat) on yhteistyössä valmisteltu johtamisjärjestelmän uudistamista. Varhaiskasvatusjohtaja Taija Jalosta on kuultu 9.6.2023 virkanimikkeen muuttamisesta varhaiskasvatusjohtajasta varhaiskasvatuspäälliköksi. Jalonen on antanut suostumuksensa virkanimikkeen muuttamiseen, mikäli kaupunginhallitus päättää uudistaa varhaiskasvatuksen johtamisjärjestelmän ja samalla muuttaa varhaiskasvatusjohtajan virkanimikkeen. Virkanimikkeen muutoksen jälkeen viranhaltijaan noudatetaan KVTES:n määräyksiä. Päätöksen jälkeen varhaiskasvatusjohtaja Taija Jalosen kanssa käydään Yhteistoimintalain 16 §:n mukainen neuvottelu tehtävänkuvan muutoksesta. Tehtävänkuvan muutosta on valmisteltu samanaikaisesti varhaiskasvatuksen johtamisjärjestelmän muutoksen yhteydessä.

Päiväkodinjohtajien palkkaus ja virkasuhteen ehdot määräytyvät Kunta-alan opetushenkilöstön virka- ja työehtosopimuksen mukaisesti ottaen huomioon työn vaativuuden arviointi (hinnoittelutunnus 45000020). Tehtäväkohtainen palkka on 3 477,68€. Kelpoisuusvaatimuksena päiväkodin toiminnasta vastaavan johtajan tehtävään on varhaiskasvatuslain 31 §:n mukainen kelpoisuus 26 tai 27 §:ssä tarkoitettuun varhaiskasvatuksen opettajan tai sosionomin tehtävään ja vähintään kasvatustieteen maisterin tutkinto sekä riittävä johtamistaito.

Varhaiskasvatuspäällikön palkkaus ja virkasuhteen ehdot määräytyvät Kunnallisen yleisen työ- ja virkaehtosopimuksen mukaisesti ottaen huomioon työn vaativuuden arviointi. KVTES:n mukaan varhaiskasvatuksen ylin hallinnollinen johto esimerkiksi varhaiskasvatusjohtaja ja varhaiskasvatuspäällikkö ovat hinnoittelun ulkopuolisia. Varhaiskasvatuspäällikön tehtäväkohtainen palkka on 3 784,32€. 

Varhaiskasvatuksen johtamisjärjestelmän uudistamisesta syntyvät vuotuiset lisäkustannukset ovat yhteensä n. 57 000€ 

Varhaiskasvatuspäällikön ja päiväkodinjohtajan valmistellut tehtäväkuvat ovat oheismateriaalina.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kattelus, Kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus päättää:

1. Muuttaa toistaiseksi voimassa olevan varhaiskasvatusjohtajan viran vakanssin toistaiseksi voimassa olevaksi päiväkodinjohtajan viraksi 1.9.2023 alkaen ja myöntää virkaan täyttöluvan. Viran ensisijaisena sijoituspaikkana on Apilaniityn päiväkoti.

2. Perustaa päiväkodinjohtajan toistaiseksi voimassa olevan viran 1.9.2023 alkaen ja myöntää virkaan täyttöluvan. Viran ensisijaisena sijoituspaikkana on Pähkinäpensaan päiväkoti.

3. Muuttaa toistaiseksi voimassa olevan varhaiskasvatusjohtajan viran nimikkeeksi varhaiskasvatuspäällikö 1.9.2023 alkaen. Nimikkeen muutoksen myötä tehtävänkuva muuttuu kaupungin varhaiskasvatuksen tehtäväaluevastaavaksi.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Merkittiin pöytäkirjaan, että asiantuntijana läsnä asian käsittelyn ajan oli sivistysjohtaja Susanne Laaksonen. 

Tiedoksi

sivistysjohtaja, varhaiskasvatus

Muutoksenhaku

Päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen Laitilan kaupunginhallitukselle, osoite Keskuskatu 30, PL 25 23801 Laitila.

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnanjäsen. Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen ja se on tekijän allekirjoitettava.

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
 
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.
 
Kaavan tai rakennusjärjestyksen hyväksymistä koskevasta päätöksestä kunnan jäsenen ja muiden katsotaan saaneen tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
 
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.