Kaupunginhallitus, kokous 30.11.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 138 Kuntien myöntämä yksinyrittäjien korona-avustus

LAIDno-2020-11

Valmistelija

  • Juha-Matti Päivölä, Elinvoimapäällikkö, juha-matti.paivola@laitila.fi

Perustelut

KH 27.4.2020 § 149

Yksinyrittäjät voivat hakea kunnilta tukea koronavirustilanteessa. Haku tapahtuu yrityksen sijaintikunnasta. Tuen suuruus on 2000 euroa, ja se myönnetään yksinyrittäjän toiminnan harjoittamisesta johtuvien menojen kattamiseen. Tuen tavoitteena on osaltaan turvata se, että yritys pystyy jatkamaan toimintaansa kannattavasti koronaviruksen aiheuttaman kriisin jälkeen.

Valtionavun hakeminen

Kunnat voivat hakea tuen myöntämiseen työ- ja elinkeinoministeriöstä valtionavustusta. Hallitus suuntaa tukiin yhteensä 250 miljoonaa euroa. yksinyrittäjäavustuksen myöntäminen perustuu valtioneuvoston asetukseen yksinyrittäjien tukemiseen tarkoitetuista valtionavustuksista kunnille (199/2020). Tehtävä on kunnille vapaaehtoinen, mutta työ- ja elinkeinoministeriö tulee valmistelussa turvaaman sen, että yksinyrittäjä ei jää ilman tukea riippuen siitä, mikä on yrittäjän kotikunta.

Työ- ja elinkeinoministeriö myöntää rahoituksen kunnille laskennallisena osuutena siinä suhteessa, kun kunnassa on yksinyrittäjiä verrattuna koko Suomeen rekisteröityjen yksinyrittäjien lukumäärään. Määrärahajaon perustana on kunnassa 31.12.2018 rekisteröityjen yksinyrittäjien määrä (alle 1,5 htv).  Laitilan laskennallinen osuus valtionavusta on 491 365 euroa, joka määräytyy siten, että Laitilassa oli v. 2018 rekisteröityjä yksinyrittäjiä 394 kpl. 

Työ- ja elinkeinoministeriö maksaa valtionavustuksesta 20% ennakkona välittömästi työ- ja elinkeinoministeriön tekemän valtionavustuspäätöksen tekemisen jälkeen ja loppuosan aikaisintaan huhti - toukokuun vaihteessa, kun vuoden 2020 toinen lisätalousarvio on tullut voimaan. Avustusta voidaan myöntää 16.3. – 31.8.2020 välillä yksinyrittäjän toiminnasta aiheutuneisiin kustannuksiin. Yksinyrittäjät voivat hakea avustusta 30.9.2020 saakka. Kuntien päätökset tulee olla tehtynä 15.10.2020 mennessä, jolloin myös käyttämättömät avustusmäärärahat tulee viimeistään palauttaa työ- ja elinkeinoministeriölle. 

Kuntien tulee lähettää valtionavustushakemus työ- ja elinkeinoministeriöön 29.5.2020 mennessä. Laitilan kaupunki on lähettänyt valtionavustushakemuksen 14.4.2020.

Hakemusten käsittely

Kunnan tehtävänä tuen myöntämisessä on:

-  tiedottaa osaltaan yksinyrittäjien avustuksesta ja markkinoida sitä alueensa yksinyrittäjille
-  neuvoa yrityksiä avustuksen hakemisessa
-  ottaa vastaan ja käsitellä avustushakemukset
-  tehdä sopimukset tuen myöntämisestä
-  palauttaa käyttämättä jääneet avustusmäärärahat työ- ja elinkeinoministeriölle 15.10.2020 mennessä
-  antaa selvitys avustuksen käytöstä työ- ja elinkeinoministeriölle 31.12.2020 mennessä
-  raportoida sopimuksen voimassaolon päättymisen jälkeen.

Liitteenä yksi olevan ohjeen mukaan:

’Yksinyrittäjille myönnettävässä tuessa on kyse kunnallishallinnossa poikkeuksellisesta tuesta ja poikkeuksellisesta tuen myöntämismenettelystä. Tukihakemusten käsittelyn organisoinnista on syytä päättää keskitetysti. Tukihakemusten käsittely ja myöntäminen ei lähtökohtaisesti edellytä toimielimen käsittelyä.

Kunta tekee avustusta koskevan sopimuksen valtionavustuslain 7 §:n 3 kohdan mukaisesti avustuksen vastaanottavan yksinyrittäjän kanssa. Sopimukseen sisältyy avustuksen myöntämisen, käytön ja käytön valvonnan ehdot.  Sopimus on tarpeellinen muun muassa sen vuoksi, että avustusta saaneet yksinyrittäjät ovat tietoisia rahoituksen luonteesta valtionavustuksena ja koska valtionapuviranomaisena toimivalla työ- ja elinkeinoministeriöllä on oikeus tarkastaa avustuksen saaneen yksinyrittäjän taloutta ja toimintaan avustuksen käyttöön liittyvin osin. Kunta vastaa tuen asianmukaisesta myöntämisestä ja käytöstä työ- ja elinkeinoministeriölle.

Kunnan ja hakijan välille syntyy hakemuksen myönteisellä ratkaisulla yksityisoikeudellinen sopimussuhde. Oikeus sopimuksen tekemiseen kunnan puolesta voi perustua hallintosääntöön, delegointipäätökseen tai valtakirjaan. Sopimuksen tekeminen ei sinällään ole välttämättä julkisen vallan käyttöä. Hakemuspohjamallissa on tästä erikseen mainittu. Hakemusten valmistelu on mahdollista suorittaa esimerkiksi elinkeinoyhtiön toimesta. Hakemusten ratkaiseminen tulee kuitenkin tehdä kunnassa, joka vastaa työ- ja elinkeinoministeriölle tuen asianmukaisesta käytöstä. Sopimus syntyy kunnan hyväksyessä hakijan hakemuksen ja hakijan saadessa hyväksymisestä tiedon.

Mikäli kunta tekee hakemuksesta sopimuksen lisäksi hallintopäätöksen, tulee hallintopäätökseen liittää kuntalain mukainen muutoksenhakuohje. Muutoksenhakukelpoinen hallintopäätös on perusteltua tehdä, mikäli hakemusta ei hyväksytä. Hallintopäätöksen tekijän tulee olla virkasuhteessa. Kuntalain 87 §:n 2 momentin mukaan perustellusta syystä henkilö voidaan ottaa virkasuhteeseen julkisen vallan käyttöä sisältävään tehtävään ilman, että tehtävää varten on perustettu virka.’

Laitilan kaupungin osalta Ukipolis Oy vastaa keskitetysti yksinyrittäjien hakemusten käsittelystä. Hakemusten käsittelyä varten hankitaan sähköisen järjestelmään lisäosa, jonka hankintahinta on n. 3 000 euroa ja jakautuu neljän kunnan kesken. Kaupunginjohtaja on nimennyt sopimusten vastuuhenkilön. Avustushakemuksen myönteisen ratkaisun osalta ei tehdä erillistä hallintopäätöstä sopimuksen lisäksi. Avustushakemuksen kielteisen ratkaisun osalta tehdään muutoksenhakukelpoinen hallintopäätös, jonka tekijän tulee olla virkasuhteessa.

Raportointi

Kunta ottaa valtionavun ja tuen myöntämisen seurantaa varten kirjanpidossa käyttöön erillisen kustannuspaikan. Kirjauksilla ei ole siten vaikutusta kunnan tuloslaskelmaan, eikä niitä esitetä talousarvion toteutumisvertailuissa.

Kuntien on toimitettava työ- ja elinkeinoministeriölle selvitys valtionavustuksen käytöstä 31.12.2020 mennessä. Selvityksen tulee sisältää tiedot valtionavustuksen käytöstä. Selvityksen sisällöstä annetaan tarkemmat ohjeet myöhemmin.

Kuntien tulee ilmoittaa yksinyrittäjille maksamansa tuet Verohallinnolle.

Kuntien tulee ottaa toiminnassaan huomioon se, että kunnat tulevat olemaan velvoitettuja raportoimaan valtionavustukset vuonna 2021 työ- ja elinkeinoministeriön omistamaan yrityspalvelujen asiakastietojärjestelmään takautuvasti (Hallituksen esitys yrityspalvelujen asiakastietojärjestelmän laajentamisesta yritystukien yhteiseksi tietovarannoksi on tarkoitus antaa huhtikuussa 2020). Talletettavia tietoja ovat ainakin avustuksen saajan nimi, y-tunnus, myönnetyn ja maksetun avustuksenmäärä euroina, myöntämispäivä ja maksuvuosi sekä avustuksen saajan toimiala. Kunnille toimitetaan myöhemmin valmis excel-taulukkopohja, jolla tiedot ilmoitetaan yrityspalvelujen asiakastietojärjestelmään. Em. tiedot pyydetään toimittamaan TEM:lle ja/tai KEHA-keskukselle muun raportoinnin yhteydessä 31.12.2020 mennessä.

Työ- ja elinkeinoministeriö voi toteuttaa tuesta vaikuttavuuden arvioinnin. Erityisesti kiinnitetään huomiota siihen, kuinka avustus on edistänyt yksinyrittäjien selviytymistä koronaepidemian aiheuttamasta liiketoiminnan pysähdyksestä.

Viiteaineisto:     Työ- ja elinkeinoministeriö, Kuntaliitto 8.4.2020: Yksinyrittäjien korona-avustus – ohje kunnille valtionavustuksen hakemisesta sekä avustuksen myöntämisestä yksinyrittäjille

KJ       Ehdotus:    Kaupunginhallitus päättää, että

- yksinyrittäjien avustushakemusten käsittelystä vastaa Ukipolis Oy
- avustushakemuksen myönteisen ratkaisun osalta ei tehdä erillistä hallintopäätöstä sopimuksen lisäksi
- avustushakemuksen kielteisen ratkaisun osalta tehdään muutoksenhakukelpoinen hallintopäätös, jonka tekijän tulee olla virkasuhteessa
- yksinyrittäjille kohdennettujen avustuspäätösten osalta noudatetaan valtionavustuksen raportoinnista annettuja ohjeita.

Päätös:       Ehdotus hyväksyttiin.

                                                          

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kattelus, Kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus merkitsee tiedoksi yksinyrittäjien tuen ylimääräisen osuuden palautuksen työ- ja elinkeinoministeriölle.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa kuntalain 136 §:n mukaan tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.