Kaupunginhallitus, kokous 8.5.2023

§ 108 Määräalan osto tilasta 400-428-1-5 Pappila

LAIDno-2023-263

Valmistelija

  • Mika Raula, Tekninen johtaja, mika.raula@laitila.fi

Perustelut

Laitilan kaupunki on kilpailuttanut vanhusten asumispalvelun tarvitsemat tilat siten, että hanke toteutettaisiin Valkojärven asemakaava-alueelle uudisrakennuksella. Toteuttaja vuokraisi tilat edelleen Varsinais-Suomen hyvinvointialueelle. Aiemmin on tullut selväksi, ettei Varha tule vuokraamaan siirtymäkauden jälkeen Kaukolankodin tiloja. Se katsoo, etteivät nykyiset tilat täytä tämän päivän vaatimuksia ja ettei muutostöitä ole mahdollista toteuttaa. Lisäksi Kaukolankodin käyttökustannukset ovat korkeat. Jotta ko. asumispalvelut säilyisivät edelleen Laitilassa, tulee kaupungin olla aktiivinen asiassa.

Seurakunta on purkanut entisen seurakuntakeskuksen rakennuksen. Viime vuonna se käynnisti alueen asemakaavamuutoksen, jonka tavoitteena on saattaa alue myytäväksi. Sijainniltaan paikka on aivan keskeinen kaupungin keskustaajamassa. 

Kaavoituksen käynnistyessä kaupunki ja seurakunta ovat käyneet keskusteluja mahdollisuudesta, että kaupunki hankkisi alueen omistukseensa juuri vanhusten asumispalvelurakennusta varten. Sijainti olisi hyvä ja etäisyydet huomattavasti pienemmät kuin Valkojärven alueella. Kaupunkikuvan kannalta olisi hyödyllistä, jos ko. alueelle rakennettaisiin kaupunkilaisia palveleva merkittävä ja maisemaan sopiva rakennus vanhan hienon pappilarakennuksen viereen.

Mikäli Valkojärven alue jätettäisiin rakentamatta, poistuisi toistaiseksi tarve rakentaa uusi pesäpallokenttä.

Kaupungin ja seurakunnan keskustelut sujuivat hyvässä hengessä. Kaupunki jätti 300 000 € tarjouksen seurakunnalle noin 24 000 m²:n määräalasta, mikä sisälsi myös vanhan suojeltavan pappilarakennuksen. Kaupungin tarjouksen pohjalta keskusteluja jatkettiin ja päädyttiin ratkaisuehdotukseen, jossa mukaan kauppaan liitettäisiin myös nk. leijonanpuiston leikkikenttä. Kauppahinnaksi esitetään 350 000 €. Kauppa koskisi yhteensä n. 27 820 m² määräaloja tilasta Pappila 400-428-1-5 rakennuksineen.

Kirkkoneuvosto on kokouksessaan 26.4.2023 päättänyt esittää yksimielisesti kirkkovaltuustolle kaupan hyväksymistä. Seurakunnan osalta kaupasta päättää kirkkovaltuusto.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kattelus, Kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että se hyväksyy Laitilan seurakunnan ja kaupungin välillä neuvotellun kiinteistökaupan määräaloista rakennuksineen tilasta Pappila 400-428-1-5 350 000 €:n kauppahintaan.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Merkittiin pöytäkirjaan, että Laitilan seurakunnan luottamushenkilöinä esteellisinä käsittelemään asiaa käsittelyn ajaksi kokouksesta poistuivat kaupunginhallituksen jäsenet Hanna Lahtonen ja Heikki Peltola.

Asiantuntijana läsnä asian käsittelyn ajan oli tekninen johtaja Mika Raula. 


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa kuntalain 136 §:n mukaan tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.