Sosiaali- ja terveysvaliokunta, kokous 17.11.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 23 Attendo Oy:n hinnankorotusesitys (18.9.2020)

LAIDno-2020-339

Valmistelija

  • Johanna Ahokas, sosiaali- ja terveysjohtaja, johanna.ahokas@laitila.fi
  • Ritva Miesmaa, Erityisasiantuntija, ritva.miesmaa@laitila.fi

Perustelut

Attendo Oy konserniyhtiöineen on lähettänyt Laitilan kaupungille hinnantarkistuskirjeen (päivätty 18.9.2020). Kirje on saapunut Laitilan kaupungille sähköpostitse 21.9.2020.  Kirje koskee seuraavia yksiköitä: Attendo Hoivalinna, Attendo Joenrinne, Attendo Mamma Mia, Attendo Martti, Attendo Onnenkari, Attendo Hellä, Attendo Rauha ja Attendo Majakkatupa. Attendo Oy esittää 2,4 %:n korotusta hoitovuorokausihintaan ja ateriavuorokausihintaan (asiakkaat maksavat ateriat itse) 1.10.2020 alkaen. Hinnantarkistuskirje koskee sekä ostopalvelusopimusasiakkuuksia että palveluseteliasiakkuuksia.

 

Ostopalvelusopimukset

Ikäihmisiä koskevissa ostopalvelusopimuksissa Laitilan kaupungin ja Attendo Oy:n välillä on ehto koskien vuorokausihinnan korotuksia. Ostopalvelusopimuksissa on sovittu vuorokausihinnan korotuksesta seuraavaa: vuorokausimaksua tarkistetaan palveluntuottajan kirjallisesta esityksestä kunkin kalenterivuoden maaliskuun alusta lukien. Tarkistus suoritetaan kerran vuodessa. Vuorokausimaksua voidaan korottaa enintään 2,5 % verrattuna edellisen vuoden vuorokausimaksuun. Vuorokausimaksun tarkistusesityksestä tulee ilmetä tarkistuksen perusteet. Laitilan kaupunki varaa itselleen neuvotteluoikeuden koskien vuorokausimaksun tarkistusperusteita. Vuorokausimaksun kirjallinen tarkistusesitys on tehtävä Laitilan kaupungin sosiaalitoimeen viimeistään kunkin vuoden tammikuun 31 päivään mennessä. Näin ollen hinnankorotusehdotus ei ole ikäihmisten ostopalvelusopimusten mukainen ehdotetun korotuksen alkamisajan kohdan suhteen.

Vammaispalvelun ja aikuissosiaalityön asiakkaiden osalta on kirjattu palvelusta maksusitoumuksia, joissa ei ole erillistä mainintaa hinnankorotusehdoista. Varsinais-Suomen sosiaali- ja terveysjohtajien kokouksessa 23.10.2020 on yhteisesti sovittu, että niiden sopimusten osalta, joissa ei ole selkeästi määritelty hinnankorotusehtoja, hinnankorotus voi olla korkeintaan 2%. Hinnankorotukset, joita perustellaan uudella hoitajamitoituksella, tulee perustua todelliseen muutostarpeeseen. Koronasuojautumiseen liittyen ei hyväksytä erillisiä hinnankorotuksia eikä erilliskorvauksia. 

 

Palveluseteli

Laitilan kaupungin palvelusetelisääntökirjassa on maininta, että palvelusetelijärjestelmässä kunta ei tule sopimusosapuoleksi palveluista sovittaessa, sillä kyseessä on kuluttajan asemassa olevan asiakkaan ja palveluntuottajan välinen sopimus. Tämä perustuu palvelusetelilain 6 §:ään. Laitilan kaupungin vanhusten tehostetun palveluasumisen palvelusetelisääntökirjassa ei ole mainintoja palveluseteliyrittäjien hinnankorotusperusteista eli vallitsee ns. vapaa markkinahintakilpailu.  

Attendo Oy on palveluseteliyrittäjähakemusten yhteydessä sitoutunut ilmoittamaan kirjallisesti Laitilan kaupungille hintatietojen muutoksesta vähintään kaksi kuukautta ennen muutoksen voimaantuloa. Tieto hinnankorotuksista saapui Laitilan kaupungille 21.9.2020, joten Attendo Oy voi korottaa vuorokausihintaa (palvelusetelipalveluun liittyen) aikaisintaan 21.11.2020.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Johanna Ahokas, sosiaali- ja terveysjohtaja, johanna.ahokas@laitila.fi

1. Sosiaali- ja terveysvaliokunta hyväksyy ikäihmisten tehostetun palveluasumisen osalta 2,4 % mukaisen korotuksen ostopalvelusopimusten vuorokausihintoihin 1.3.2021 alkaen.

2. Sosiaali- ja terveysvaliokunta päättää, että maksusitoumusten, joissa ei ole sovittu erillisiä hinnankorotusehtoja, hinnankorotus voi olla korkeintaan 2%. Mikäli hinnankorotusta perustellaan uudella hoitajamitoituksella, palveluntuottajan tulee esittää asiasta yksikön todellinen muutostarve selvityksineen. Koronasuojautumiseen liittyen ei hyväksytä erillisiä hinnankorotuksia eikä erilliskorvauksia. 

3. Sosiaali- ja terveysvaliokunta merkitsee tiedoksi Attendo Oy:n hinnankorotusilmoituksen koskien palveluseteliasiakkaita. Merkitään, että Attendo Oy voi korottaa vuorokausihintaa ja ateriavuorokausi hintaa aikaisintaan 21.11.2020.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Attendo Oy aluejohtaja Sari Laakso, erityisasiantuntija Ritva Miesmaa, ikäihmisten palvelujohtaja Sari Koski, johtaja-sosiaalipalveluohjaaja Anitta Keskitalo

Muutoksenhaku

Päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen Laitilan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle,
osoite Keskuskatu 30, PL 25 23801 Laitila.

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnanjäsen. Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen ja se on tekijän allekirjoitettava.

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
 
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.
 
Kaavan tai rakennusjärjestyksen hyväksymistä koskevasta päätöksestä kunnan jäsenen ja muiden katsotaan saaneen tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
 
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.