Kaupunginhallitus, kokous 27.6.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 183 Kappelimäen koulun apulaisrehtorin viran perustaminen ja täyttölupa 1.9.2022 alkaen

LAIDno-2022-771

Valmistelija

  • Susanne Laaksonen, sivistysjohtaja, susanne.laaksonen@laitila.fi

Perustelut

Laitilan kaupungin hallintosäännön 42 §:n mukaan valtuusto päättää toimialajohtajien virkojen perustamisista ja lakkauttamisista. Kaupunginhallitus päättää muiden virkojen ja toistaiseksi voimassa olevien työsuhteiden perustamisesta ja lakkauttamisesta sekä kaikkien nimikkeiden muutoksista.

Sivistystoimen strategiassa 2022-2025 yhtenä osa-alueena on sivistystoimen johtamisjärjestelmien ja johtajuuden kehittäminen. Tavoitteena on kehittää esihenkilöiden johtajuutta ja itsensä johtamista, mutta myös tunnistaa ja tunnustaa joidenkin yksiköiden mahdollinen aliresurssointi. Kappelimäen koulu on Laitilan kaupungin suurin kouluyksikkö, jossa oppilaita on tällä hetkellä n. 500 ja opetushenkilöstöä n. 70. Kappelimäen kouluun on keskitetty Laitilan kaupungin perusopetuksen alaluokkien kaikki erityisen tuen ryhmät sekä vaativan erityisen tuen Toimelan yksikkö. 

Kappelimäen koulua johtaa rehtori. Johtamistyöllä varmistetaan, että opetus- ja kasvatusprosessi toteutuu tavoitteiden suuntaisesti ja tuloksellisesti. Jatkuvan kehittämisprosessin avulla rehtori varmistaa, että toiminta on ajantasaista. Keskeiset kehittämisprosessit rehtorilla ovat perustehtävän täsmentäminen, koulukohtaisten visioiden ja strategioiden määrittäminen, toimintakulttuurin uudistaminen ja opetussuunnitelmatyö. Perustehtävässä onnistuminen edellyttää, että henkilöstö-, talous- ja hallintojohtaminen on tavoitteellista ja se on resurssoitu riittävästi. Keskeinen osa rehtorin työnkuvaa on myös jatkuva oman osaamisen kehittäminen.

Perusopetuksen hallinnon työn lisääntyminen, kouluyksikköön keskitetty eritysipedagoginen opetus- ja kasvatustyö sekä yksikön suuri koko ja henkilöstömäärä vaativat johtamisresurssin lisäämisen. Tämän hetken Kappelimäen koulun vararehtorijärjestelmä ei vastaa enää koulun hallinnon ja arjen johtamisen haasteisiin riittävällä resurssoinnilla.

Kappelimäen kouluun esitetään perustettavaksi uusi apulaisrehtorin virka 1.9.2022 alkaen. Apulaisrehtorin viran työaika on kokonaistyöaika, joka on soveltuvin osin peruskoulun/oppilaitoksen toiminnalliset vaatimukset huomioon ottava toimistotyöaika (36h 15min.). Apulaisrehtorin viranhaltijalle osoitetaan opetustyötä OVTESin mukaisesti (OVTES osio B 10 §). OVTES osio B 5 §:n mukaan peruskoulun apulaisrehtorin tehtäväkohtainen palkka on 7 % alempi kuin ao. koulun rehtori n hinnoittelutunnuksen palkka-asteikko. Kappelimäen koulun rehtorin tehtäväkohtainen palkka on 4 996,27€/kk (1.6.2022 alkaen). Apulaisrehtorin virassa OVTESin mukainen tehtäväkohtainen palkka on  4 647,11€/kk. Viran perustamisella kehitetään Kappelimäen koulun johtamisjärjestelmää ja sitä kautta koulun opetus- ja kasvatusprosesseja sekä jaetaan nyt liian suureksi kehittynyttä työkuormaa ja vastuuta yksikön johtamisessa. Mikäli apualisrehtorin virka perustetaan ehdotuksen mukaisesti, tulee Kappelimäen koulun vararehtorijärjestelmä purettavaksi.

Apulaisrehtorilta vaadittavaa kelpoisuutta ei ole määritelty opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetussa asetuksessa (986/1998). Tarkoituksena on, että apulaisrehtorilta edellytetään rehtorilta em. asetuksessa vaadittava kelpoisuus.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kattelus, Kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus:

1. Päättää perustaa Kappelimäen koulun apulaisrehtorin toistaiseksi voimassa olevan viran ja myöntää viralle täyttöluvan. Virka julistetaan haettavaksi ja täytetään toistaiseksi 1.9.2022 alkaen. Samalla vararehtorijärjestelmä puretaan.

2. Päättää esittää valtuustolle 27 000 euron lisämäärärahaa vuoden 2022 talousarvioon perusopetuksen tehtäväkohdalle 28, kustannuspaikalle 2030 (Kappelimäen koulu). 

Apulaisrehtorin virkaan valittavalta edellytetään rehtorin kelpoisuutta opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen (986/1998) mukaan. 

Perustettava virka lisätään kaupungin vakanssiluetteloon. 

  

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Merkittiin pöytäkirjaan, että läsnä tämän asian käsittelyn ajan oli sivistysjohtaja Susanne Laaksonen.

Tiedoksi

sivistysjohtaja, Kappelimäen koulu, sivistystoimen palvelupäällikkö

Muutoksenhaku

Päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen Laitilan kaupunginhallitukselle, osoite Keskuskatu 30, PL 25 23801 Laitila.

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnanjäsen. Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen ja se on tekijän allekirjoitettava.

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
 
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.
 
Kaavan tai rakennusjärjestyksen hyväksymistä koskevasta päätöksestä kunnan jäsenen ja muiden katsotaan saaneen tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
 
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.