Kaupunginhallitus, kokous 27.6.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 188 Synnytysten maksuttomuus

LAIDno-2021-179

Valmistelija

  • Heli Kiertokari-Laitinen, hallintojohtaja, heli.kiertokari@laitila.fi

Perustelut

Keskustan valtuustoryhmä teki kirjallisen valtuustoaloitteen koskien maksutonta synnytystä 9.12.2019 § 105. Asia käsiteltiin Sosiaali- ja terveysvaliokunnassa 17.3.2020 §32 (ja kaupunginhallituksessa 1.3.2021 §86.) Laitilan kaupunginvaltuusto päätti maksuttomasta synnytyksestä 22.3.2021 (§ 21) pidetyssä kokouksessaan.

Laitilassa vuoden 2020 syntyneiden lasten määrä oli 72 lasta ja vuonna 2021 73 lasta. Vuoden 2022 ennuste on edellä mainittujen vuosien kaltainen. Tilastokeskuksen (2020) mukaan äidin keskimääräinen hoitoaika sairaalassa synnytyksen jälkeen on 2,7 päivää.

Laitilan kaupunki korvaa synnyttäville laitilalaisille äideille synnytykseen liittyvän vuodeosastohoidon omavastuuosuuden vuoden 2022 alusta alkaen. Maksuttomuus kattaa ensi- ja uudelleensynnyttäjien kaikki synnytyksen jälkeen vuodeosastolla vietettävät vuorokaudet. Maksuttomuus koskee tänä aikana koko perhettä eli myös perhehuonetta.

1.1.2022 alkaen laitilalaiset synnyttäneet voivat toimittaa äidin synnytykseen liittyvän vuodeosastohoidon omavastuuosuudesta saadun laskun Laitilan terveyskeskuksen potilastoimistoon sekä liittää toimitukseen mukaan omat yhteystiedot tilinumeroineen. Jatkossa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri laskuttaa omavastuuosuuden suoraan Laitilan kaupungilta.

Sosiaali- ja terveystoimen siirtyessä hyvinvointialueelle on perusteltua keskittää mainittujen kulujen maksaminen kuntaan jääviin palveluihin. Vuoden 2022 talousarviossa määrärahoja ei ole varattu synnytyskulujen korvaamiseksi mihinkään toimialaan. Synnytyskulut voidaan korvata hallintotoimen toimesta, mikäli kaupunginvaltuusto myöntää siihen tarvittavan määrärahan kuluvalle vuodelle sekä tuleviin vuosiin. Arvio vuoden 2022 kustannuksista on 3 päivää x 73 lasta x  50 euroa =  10 950 (euroa).

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kattelus, Kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus päättää, että Laitilan kaupunki korvaa synnyttäville laitilalaisille äideille synnytykseen liittyvän vuodeosastohoidon omavastuuosuuden vuoden 2022 alusta alkaen. Maksuttomuus kattaa ensi- ja uudelleensynnyttäjien kaikki synnytyksen jälkeen vuodeosastolla vietettävät vuorokaudet. Maksuttomuus koskee tänä aikana koko perhettä eli myös perhehuonetta.

1.1.2022 alkaen laitilalaiset synnyttäneet voivat toimittaa äidin synnytykseen liittyvän vuodeosastohoidon omavastuuosuudesta saadun laskun Laitilan terveyskeskuksen potilastoimistoon sekä liittää toimitukseen mukaan omat yhteystiedot tilinumeroineen. Jatkossa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri laskuttaa omavastuuosuuden suoraan Laitilan kaupungilta.

Edelleen kaupunginhallitus ehdottaa kaupunginvaltuustolle 11 000 euron lisämäärärahan myöntämistä hallintotoimeen kustannuspaikalle 1060, tilille 6000 Avustukset kotitalouksille päätöksestä aiheutuvien talousarvioon sisältymättömien kulujen kattamiseksi.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Laitilan kaupungin terveyskeskus, TYKS  potilaslaskutus (potilasmaksut(a)tyks.fi); Tuulia Kujanpää (viestintä kuntalaisille)

Muutoksenhaku

Päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen Laitilan kaupunginhallitukselle, osoite Keskuskatu 30, PL 25 23801 Laitila.

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnanjäsen. Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen ja se on tekijän allekirjoitettava.

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
 
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.
 
Kaavan tai rakennusjärjestyksen hyväksymistä koskevasta päätöksestä kunnan jäsenen ja muiden katsotaan saaneen tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
 
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.