Kaupunginhallitus, kokous 27.6.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 176 Kestävä Laitilan keskustan elinvoimaisuuden kehittämishanke

LAIDno-2021-642

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Juha-Matti Päivölä, Elinvoimapäällikkö, juha-matti.paivola@laitila.fi

Perustelut

Laitilan keskustan elinvoimaisuuden ja houkuttelevuuden vahvistamiseksi on suunniteltu hanketta, johon on mahdollista hakea rahoitusta Leader Ravakka ry:ltä. Hankkeen suunniteltu toteuttamisajankohta on 1.9.2021-31.12.2022. Hanke on alustavasti nimetty "Kestävä Laitilan keskustan elinvoimaisuuden kehittämishankkeeksi". Se pyrkii vastaamaan sekä kaupunkilaisten että kaupunginvaltuutettujen esille nostamaan tarpeeseen kehittää kaupungin keskustaa niin elinvoimaisuuden, turvallisuuden kuin viihtyisyydenkin näkökulmista. Hankkeen tavoitteena on vahvistaa keskustan elinvoimaisuutta sekä kaupan - ja palvelualan kilpailukykyä. Sen tavoitteina ovat myös ydinkeskustan elävöittäminen ja toiminnallisuuden kehittäminen sekä koko keskusta-alueen toimintakyvyn edistäminen.

Hankkeen toimenpiteinä toteutetaan kartoituksia ja kokeiluja ja sen lopullisena tuloksena on toimenpidesuunnitelma keskustan kehittämiseksi. Kartoituksina toteutetaan yritysten, kuntalaisten ja sidosryhmien tarvekartoitukset ja pyritään luomaan kokonaiskuva palvelutarpeista. Kartoitusten pohjalta tehdään erilaisia kokeiluja keskusta-alueella: järjestetään tapahtumia ja tilaisuuksia sekä testataan kävelykatujen tai hidaskatujen toimivuutta lyhytaikaisin testijaksoin. Hankkeen toteutuksessa ja toimenpidesuunnitelman aikaansaamisessa tehdään korkeakouluyhteistyötä ja pyritään mahdollisuuksien mukaan toteuttamaan suunnitelma opinnäytetyönä.

Hankkeen kokonaisbudjetti on 50 000 euroa, josta Leader Ravakka ry:ltä haetaan 70 % hankerahoitusta (35 000 euroa). Laitilan kaupungin omavastuuosuudeksi rahoitushaun onnistuessa jää 15 000 euroa (30 %). Jos Leader Ravakka ry hyväksyy hankkeen edellä kuvatulla suunnitelmalla myöntäen siihen anotun maksuosuuden, Laitilan kaupungin maksuosuus katetaan hallinto- ja teknisestä toimesta sekä elinkeinotoimen yksiköstä. Kaupungin maksuosuuden lisäksi varaudutaan maksamaan hankkeen (palkka)kuluja yli oman maksuosuuden vuoden 2021 osalta. Kustannukset saadaan Leader Ravakalta takautuvasti ensimmäisen maksatushakemuksen myötä. Hallinto- ja teknisen toimen sekä elinkeinotoimen yksikön talousarvio tulee tästä johtuen ylittymään.

Laitilan kaupungilla on toimialojen yhteisessä valmistelussa lisäksi muita samansuuntaisia hankkeita, joissa tavoitteena on kestävä liikkuminen edistämällä mm. kävely- ja pyöräilymahdollisuuksia ja toteutuksessa mm. Sirpunpuiston kunnostushanke. Kestävä Laitilan keskustan elinvoimaisuuden kehittämishankkeen vastuuhenkilö on elinvoimapäällikkö.

Ehdotus

Esittelijä

Lauri Kattelus, Kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus hyväksyy suunnitelman Kestävä Laitilan keskustan elinvoimaisuuden kehittämishankkeen toteuttamisesta.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Merkittiin pöytäkirjaan, että asiantuntijana läsnä tämän asian käsittelyn ajan oli elinvoimapäällikkö Juha-Matti Päivölä. 

Valmistelija

  • Antti Maantiehinno, Hanketyöntekijä, antti.maantiehinno@laitila.fi

Perustelut

Projektipäällikkö aloitti 50% työajalla 1.4.2022 Kestävä Laitilan keskustan elinvoimaisuuden kehittämishankeessa. 

Hankkeeseen sisältyvä kartoittamistyö on lähtenyt mainiosti liikkeelle​. Erilaisissa kokouksissa, tapaamisissa ja tapahtumissa on hankkeesta keskusteltu yhteensä n. 170 ihmisen kanssa. Mukana kuntalaisia, päättäjiä, viranhaltijoita ja yrittäjien, että yhdistysten edustajia. Hanke on ollut mukana eri toimialojen palavereissa ja saanut aloitettua myös uudenlaista toimialarajat ylittävää yhteistyötä. Hanke osallistuu jatkossakin aktiivisesti paikkakunnan tapahtumiin. Hankkeelle ollaan myös vuokraamassa toimitilaa Laitilan keskustasta, jonne päästään toivon mukaan muuttamaan 1.7.2022. 

Hankkeen ensimmäinen valaisinkokeilu, joka oli suunniteltu toteutettavaksi ajalle Helmikuu-Huhtikuu 2022 jäi toteuttamatta. Vastaavasti hankkeen ensimmäinen istutuskokeilu päätettiin siirtää kesään 2023. Näihin muutoksiin vaikutti hankkeen suunniteltua myöhempi aloittamisajankohta. Toteutuksia lähdettiin työstämään heti hankkeen alettua, mutta aika ei enää riittänyt halutunlaisiin toteutuksiin. Selvittelyn aikana saatiin kuitenkin heräteltyä paikallisten kiinnostusta ensimmäisen istutuskokeilun toteutukseen, jolloin pääsemme osallistamaan kuntalaisia paremmin myös tämän toteutuksen suunnitteluvaiheeseen. Kartoitusten pohjalta hankesuunnitelmaan ollaan nostamassa muutoshakemuksella kokeilut liittyen torin kehittämiseen, sekä paikallisten toimijoiden viestinnän ja –markkinoinnin parantamiseen. ​

Kartoitusten ja hankesuunnitelman pohjalta on jo lähdetty suunnittelemaan ensimmäisten kokeilujen toteutuksia. Kesällä saatetaan jo tehdä pienimuotoisia kokeiluja, mutta elokuulle suunnitteilla oleva hidaskatukokeilu on ensimmäinen isompi kokonaisuus. ​

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kattelus, Kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus hyväksyy tiedoksiannon hankkeen nykytilasta.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Merkittiin pöytäkirjaan, että läsnä tämän asian käsittelyn ajan oli projektipäällikkö Antti Maantiehinno.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa kuntalain 136 §:n mukaan tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.