Kaupunginhallitus, kokous 13.6.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 165 Nuorisovaltuuston kannanotto koulunuorisotyön puolesta

LAIDno-2022-308

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Noora Mantere, nuorisopäällikkö, noora.mantere@laitila.fi

Perustelut

Laitilan kaupunki on saanut koronapandemian jälkiseuraamuksien hoitoon rahoituksen, jolla on saatu palkattua koulunuorisotyöntekijä 1,5 vuoden ajaksi Laitilaan. Koulunuoriso-ohjaajan tehtävä loppuu 30.6.2022 rahoituskauden päättyessä. Hallinnollisesti resurssi kuuluu nuorisotoimelle. Nuorisovaltuusto on kokouksessaan 2.2.2022 keskustellut aiheesta. Koska koulunuorisotyö koetaan nuorten keskuudessa merkitykselliseksi, nuorisovaltuusto haluaa ottaa asiaan kantaa, jotta tärkeäksi koettu työmuoto säilyisi osana nuorten arkea. Nuorisovaltuusto on kokouksessaan 15.3. päättänyt välittää kannanoton kaupunginhallitukselle.

Nuorisovaltuuston kannanotto:

Koulunuoriso-ohjaaja on arjessa oppilaiden tukena tarjoten piristystä päiviin. Koulunuoriso-ohjaaja on helposti lähestyttävä aikuinen koulumaailmassa. Hänen roolinsa on erilainen kuin opettajien, sillä hän kysyy kuulumisia, juttelee välitunneilla, järjestää kivaa tekemistä ja hänet voi tavata myös vapaa-ajalla esimerkiksi nuorisotilalla. Koulunuoriso-ohjaajalle on helppo jutella arjen asioista, sillä hän ymmärtää nuoria. Koulunuoriso-ohjaaja on mukana koko koulun arjessa niin kiusaamiskeskusteluissa kuin oppilaskunnan tai tukioppilaiden mielenkiintoisissa teemapäivissä. Koulunuoriso-ohjaajalle jutteleminen on helppoa, kun se tapahtuu keskellä koulupäivää esimerkiksi välkällä eikä sitä varten tarvitse erikseen hakeutua minnekään. Hänen avulla moni nuori on rohkaistunut menemään oppilashuollon palveluihin kun koulunuoriso-ohjaaja on kannustanut tai tullut mukaan tapaamiseen. Koulunuoriso-ohjaaja saa piristettyä mieltä jos tarvitsee tsemppiä. Kesällä pidetty Seiskakesä-ryhmä on madaltanut kynnystä siirtyä alakoulusta yläkouluun, kun kesän aikana on voinut tutustua jo koulunuoriso-ohjaajaan. Koulunuoriso-ohjaajan avustuksella on yläkoululle saatu näytelmäkerho, joka on tosi suosittu. 

Ennen koulunuoriso-ohjaajaa ja koronaa nuorisotyöntekijät kävivät välitunneilla viikoittain, mutta on eri asia nähdä nuorisotyöntekijöitä harvoin kun joka päivä. Siksi me nuorisovaltuuston edustajat toivomme, että koulunuorisotyö voisi jatkua kokopäiväisesti Laitilassa.  Asiasta on avattu nuorille nuortenideat.fi palveluun aloite ja lisäksi Varppeen koululla on toteutettu kysely, jolla on kerätty nuorten kokemuksia koulunuorisotyöstä.

 

Ehdotus

Esittelijä

Lauri Kattelus, Kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus merkitsee tiedoksi nuorisovaltuuston kannanoton ja lähettää asian sivistysvaliokunnan käsittelyyn. 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Merkittiin pöytäkirjaan, että asiantuntijana läsnä tämän asian käsittelyn ajan oli sivistysjohtaja Susanne Laaksonen.

Valmistelija

Susanne Laaksonen, sivistysjohtaja, susanne.laaksonen@laitila.fi

Perustelut

Laitilan kaupungin nuorisovaltuusto on ottanut kantaa koulunuorisotyöntekijän työmuodon säilymiseen kouluyhteisössä. Hankerahoitus loppuu ko. tehtävän osalta kesäkuun 2022 lopussa. 

Koulunuorisotyö on ollut nuorille tärkeä osa arkea kouluyhteisössä. Se on tarjonnut keskustelumahdollisuuksia ja erilaisia arjen kohtaamisia koulussa. Kouluterveyskyselyjen tulosten perusteella laitilalaisten lasten ja nuorten hyvinvoinnissa on tapahtunut muutoksia ja kaikki muutos ei ole ollut positiivista. Huoli hyvinvoinnista ja sen laskusuunnasta joillakin hyvinvoinnin osa-alueilla on tunnistettu jo aiemminkin ja näiden eteen on tehty ja tullaan tekemään edelleen työtä. Tavoitteellisen ja suunnitelmallisen työn tekeminen vaatii myös resursseja. Valtakunnallisesti tilanne on myös tunnistettu ja työtä kunnissa on pyritty tukemaan valtion osoittamilla hankerahoituksilla. Laitilan esi- ja perusopetuksessa sekä lukiokoulutuksessa on ollut useita hankkeita lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukemiseen ja edistämiseen. Hankkeiden tavoitteena on kehittää paikallisesti ja alueellisesti uusia työmuotoja ja -menetelmiä, vakiinnuttaa toiminta osaksi arkea ja tuoda vaikuttavuutta. Hankerahoitukset kuitenkin päättyvät. Vuoden 2021 aikana hankerahoituksella toiminut lasten ja nuorten hyvinvointia tukeva työmuotona ollut tsempparin (koulun psykiatrinen sairaanhoitaja) tehtävä päättyi. Vuoden 2022 aikana tulee hankerahoitus  loppumaan huolihuoltajan sekä koulunuorisotyön osalta. Sen sijaan hankerahoituksella on kyetty palkkaamaan kolmas koulukuraattori helmikuusta 2022 alkaen vuoden loppuun.

Lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukemiseen ja edistämiseen on todennettu tarve ja siihen tulee jatkossa osoittaa resurssia. Sote-uudistuksen myötä hyvinvointialueet aloittavat toimintansa vuoden 2023 alusta ja opiskeluhuollon henkilöstö siirtyy hyvinvointialueelle. Opiskeluhuollon palvelut kuitenkin jatkuvat paikallisella tasolla todennäköisesti samalla resursoinnilla. Kunnille jää kuitenkin oppilas- ja opiskelijahuoltolain mukainen ennaltaehkäisevä ja yhteisöllinen hyvinvointityö. Tähän työhön on tunnistettu tarve resursoinnille.

Tulevan ennaltaehkäisevän ja yhteisöllisen työn resursoinnista on käyty keskusteluja yhteistyössä rehtoreiden, opiskeluhuollon edustuksen ja nuorisotoimen kanssa. Keskustelua tullaan laajentamaan varhaiskasvatuksen ja sosiaalitoimen kanssa. Sosiaali- ja terveystoimen kanssa tehtävän yhteistyön muotoja ollaan kehittämässä mm. verkostomaisen perhekeskusmallin avulla. Yhdyspintojen ja yhteistyön tunnistaminen on tärkeää, jotta kaikki hyvinvointityö tukee kokonaisuutta.

Sivistystoimen toimialueella resurssitarve tullaan tuomaan vuoden 2023 talousarvion kehysvalmisteluun. Siitä, millainen resurssi vastaa parhaiten lasten ja nuorten tarpeeseen mahdollisimman laaja-alaisesti, ei vielä ole selkeää näkemystä. Koulunuorisotyöntekijä on ollut keskusteluissa yhtenä vaihtoehtona. Tarve kuitenkin on myös nuorempien lasten tukemiseen ennaltaehkäisevästi, johon koulunuorisotyö ei sellaisenaan yksin vastaa. Valmistelutyötä tulee jatkaa ja harkita, millaisella resursoinnilla saadaan mahdollisimman laaja vaikuttavuus lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämiseen. 

 

 

Ehdotus

Esittelijä

Susanne Laaksonen, sivistysjohtaja, susanne.laaksonen@laitila.fi

Sivistysvaliokunta merkitsee tiedoksi nuorisovaltuuston kannanoton ja vastauksen ja lähettää sen edelleen kaupunginhallitukselle.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Noora Mantere, nuorisopäällikkö, noora.mantere@laitila.fi

Perustelut

-

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kattelus, Kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus merkitsee tiedoksi sivistysvaliokunnan vastauksen nuorisovaltuuston kannanottoon.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Merkittiin pöytäkirjaan, että asiantuntijana läsnä asian käsittelyn ajan oli sivistysjohtaja Susanne Laaksonen.

 


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa kuntalain 136 §:n mukaan tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.