Kaupunginhallitus, kokous 13.6.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 166 Toistaiseksi voimassaolevan perusopetuksen valmistavan luokan opettajaviran vakinaistaminen

LAIDno-2022-655

Valmistelija

  • Susanne Laaksonen, sivistysjohtaja, susanne.laaksonen@laitila.fi

Perustelut

Laitilan kaupungin maahanmuuttajataustaisille lapsille on olemassa tällä hetkellä useampi valmistavan opetuksen ryhmä. Ensimmäinen ryhmä perustettiin lokakuussa 2020. Ryhmiä on tällä hetkellä kaikilla perusopetuksen kouluilla määräaikaisina. Ulkomaisten tulijoiden virta on vakiintunut Laitilassa jo ennen Ukrainan sodan alkua, joten valmistavaan luokkaan on vuosittain ollut suuri määrä tulijoita. Ukrainasta sotaa pakoon tulleet lapset ovat täyttäneet useamman ryhmän, mutta jo ennen kevättä 2022 on ollut tasaisesti riittävä määrä tulijoita yhteen valmistavan opetuksen luokkaan.

Lukuvuonna 2020-2021 perusopetukseen valmistavaa luokkaa kävi yhteensä 13 oppilasta ja vuonna 2021-2022 oppilaita on ollut 11 ennen Ukrainan sodan alkua. Tällä hetkellä valmistavaa opetusta tarvitsee Laitilassa noin 90 oppilasta. Opetushallitus suosittaa valmistavan luokan ryhmäkooksi 8-10 oppilasta.

Valmistava opetus on tarkoitettu kaikille niille esi- ja perusopetusikäisille lapsille ja nuorille, joilla ei ole vielä kielellisiä valmiuksia opiskeluun suomenkielisessä perusopetuksessa.

Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetusryhmien muodostamisesta päättää opetuksen järjestäjä. Opetusryhmät muodostetaan oppilaiden ikäkauden ja edellytysten mukaisesti siten, että ryhmäjako edistää oppilaiden tervettä kasvua ja kehitystä sekä varmistaa opetussuunnitelman mukaisten ja oppilaiden omissa opinto-ohjelmissa asetettujen tavoitteiden saavuttamisen. 

Perusopetukseen valmistavan opetuksen oppilaat opiskelevat tilanteen mukaan joko perusopetusryhmissä tai omana ryhmänään. Valmistavaa opetusta toteutetaan ottaen huomioon oppilaiden kieli-, ja kulttuuritausta, ikä-, ja kehitystaso, sekä opintovalmiudet. Mikäli valmistavaa opetusta annetaan omassa ryhmässä, oppilaita integroidaan mahdollisuuksien mukaan perusopetusryhmien tunneille ikätasoaan vastaaviin ryhmiin. Yleisopetukseen siirtymisen lähestyessä integraatiota laajennetaan mahdollisimman moneen oppiaineeseen. Perusopetukseen valmistava opetus kestää pääsääntöisesti yhden lukuvuoden. Valmistavan perusopetuksen jälkeen oppilas siirtyy perusopetukseen tai muuhun oppilaalle soveltuvaan opetukseen. 

Valmistava luokka on tyypillisesti haastava opetusryhmä, jossa opiskelee eri ikäisiä, eri tasoisia ja eri taustoista tulevia oppilaita. Oppilaat aloittavat opiskelun pian Suomeen saavuttuaan, joten uusia oppilaita tulee pitkin lukuvuotta. Näin ollen oppilaat opiskelevat suomen kieltä keskenään eri rytmissä erilaisin oppimisvalmiuksin. Ryhmän vaativuus rinnastetaan yleisesti ottaen pienluokkaan. Valmistavan opetuksen toiminta on yhden opetusryhmän osalta vakiintunutta ja perusteita opettajaviran määräaikaisuudelle ei enää ole.

Ryhmässä tulee useimmiten olla opettajan lisäksi koulunkäynninohjaaja, mikäli opetusryhmän koko lähenee Opetushallituksen suosittelemaa ryhmäkokoa. Toiminnan kahden vuoden jakson jälkeen oppilaiden määrä on kuitenkin vielä vakiintumaton ja tämän vuoksi koulunkäynninohjaajan toimen vakinaistaminen ei ole perusteltua. Mikäli jatkossa oppilaiden määrä tulee olemaan pienempi, ei ryhmässä välttämättä ole tarvetta kokoaikaiselle ohjaajalle. Koko Laitilan kaupungin perusopetuksen oppilasmäärän tilastollinen väheneminen tulevina vuosina saattaa merkitä myös ohjaajaresurssin tarpeen vähenemistä.

Vuoden 2022 talousarviossa on varauduttu yhteen valmistavan luokan opettajaan sekä yhteen koulunkäynninohjaajaan. Valmistavan opetuksen oppilaiden opetus huomioidaan valtionosuudessa, joka kattaa kustannuksia merkittävästi.

Laitilan kaupungin hallintosäännön 42 § mukaan kaupunginhallitus päättää muiden virkojen ja toistaiseksi voimassaolevien työsuhteiden perustamisesta.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kattelus, Kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus perustaa perusopetuksen valmistavan opetuksen opettajaviran 1.8.2022 alkaen toistaiseksi voimassaolevana ja myöntää täyttöluvan perusopetukseen valmistavan luokan opettajan virkaan 1.8.2022 alkaen. Virka laitetaan julkiseen hakuun. Viran toimituspaikka määritellään virkasuhteen alkaessa.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Merkittiin pöytäkirjaan, että asiantuntijana läsnä asian käsittelyn ajan oli sivistysjohtaja Susanne Laaksonen.

 

Tiedoksi

Laitilan kyläkoulun rehtori, sivistysjohtaja

Muutoksenhaku

Päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen Laitilan kaupunginhallitukselle, osoite Keskuskatu 30, PL 25 23801 Laitila.

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnanjäsen. Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen ja se on tekijän allekirjoitettava.

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
 
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.
 
Kaavan tai rakennusjärjestyksen hyväksymistä koskevasta päätöksestä kunnan jäsenen ja muiden katsotaan saaneen tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
 
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.