Kaupunginhallitus, kokous 25.4.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 120 Keskustan ja Kristillisdemokraattien valtuustoryhmien valtuustoaloite supernanny-toiminnan käynnistämisestä

LAIDno-2021-893

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Kaupunginvaltuutettu Riikka Saarela esitti Keskustan ja Kristillisdemokraattien valtuustoryhmien kirjallisen valtuustoaloitteen, joka kuuluu seuraavasti:

"Laitilassa, kuten valtakunnallisesti koko Suomessa lapsiperheiden ongelmat ja lasten pahoinvointi on lisääntynyt. Ongelmiin päästään puuttumaan usein liian myöhään, mikä johtaa perhetilanteiden kriisiytymiseen ja mm. Lastensuojelun toimiin.

Valtuustoaloitteen tarkoituksena on luoda Laitilaan oma supernanny toiminta, jolla perheille tarjotaan matalankynnyksen apua arjen haastaviin tilanteisiin. Apu on ammattilaisen tarjoamaa kasvatusapua – ja neuvoja jo ennen kuin on tarvetta sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin. Apua on tarjolla mahdollisimman helposti ja joustavasti ja se voi olla muutaman kerran kestoista asioiden ratkaisua tai puhelinsoitto ammattilaiselle pienestäkin ongelmatilanteesta. Avun hakeminen lähtee perheistä ja tarkoituksena myös vahvistaa sitä kokemusta, että apua on saatavilla ja sitä on lupa myös pyytää. Sujuvalla ja voimia antavalla arjella taataan usein myös sitä, että perheessä ongelmat eivät lähde kasautumaan ja että niiden käsittelyyn ja avun hakemiseen on vanhemmilla voimavaroja ja keinoja.  

Supernannytoiminta on otettu onnistuneesti käyttöön 6000 asukkaan Ruskolla ja siellä se aiotaan vakiinnuttaa osaksi kunnan normaalia palvelutarjontaa. Siellä lapsiperheet ovat ottaneet palvelun omakseen ja yhteydenottoja on tullut runsaasti. Ruskolla perheet ovat pyytäneet apua aivan arkisissa asioissa kuten ruutuajan määrittämisestä, uhmaikäisen kanssa toimimisessa tai vuorovaikutustaitojen kehittämisessä. Lisäksi ammattilainen on jalkautunut esimerkiksi Päiväkodin vanhempainiltoihin joissa on käyty läpi mm. Nukkumisen ja ravinnon merkitystä ja perusasioita. Apua on tarjolla aina perheen tarpeiden mukaan yhdestä puhelinsoitosta muutamaan käyntikertaan. Palvelu on käyttäjilleen ilmaista ja Ruskon kokemusten perusteella apua on uskallettu hakea, koska se ei ole liitoksissa viranomaistoiminta vaan lähtee perheiden omista huolista ja tarpeista. 

Laitilan Keskustan valtuustoryhmä esittää, että Laitilan kaupunki aloittaa selvitystyön oman supernanny toiminnan käynnistämisestä ja palvelun ottamisesta osaksi lapsiperheille tarjottavaa tukea."

Ehdotus

-

Päätös

Kaupunginvaltuusto merkitsi valtuustoaloitteen tiedoksi lähettäen sen samalla kaupunginhallitukselle asianmukaista valmistelua varten.

Perustelut

-

Ehdotus

Esittelijä

Lauri Kattelus, Kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus toteaa,​ että otsikossa mainitun valtuustoaloitteen valmisteluvastuu on sosiaali- ja terveysjohtajalla. 

Kaupunginhallitus lähettää aloitteen kaupunginvaltuustolle ennen valmistelun aloittamista lähetekeskustelua varten.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin. 

Perustelut

-

Ehdotus

Kaupunginvaltuusto käy aloitteesta lähetekeskustelun.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

Johanna Ahokas, sosiaali- ja terveysjohtaja, johanna.ahokas@laitila.fi
Sanna Erholm, johtava sosiaalityöntekijä, sanna.erholm@laitila.fi

Perustelut

Laitilan Keskustan ja Kristillisdemokraattien valtuustoryhmät esittävät, että Laitilan kaupunki aloittaa selvitystyön oman supernanny toiminnan käynnistämisestä ja palvelun ottamisesta osaksi lapsiperheille tarjottavaa tukea.

Supernanny toimintaa on toteutettu Ruskossa vuonna 2021, johon Ruskon kunta oli saanut Leader Varsin hyvä – kehittämisyhdistyksen myöntämänä 32 645,52euroa hankerahoitusta. Hankkeen kustannusarvioksi Ruskolla oli arvioitu 43 527,36euroa.

Supenanny toiminnassa ei ole kyseessä lakisääteinen sosiaali-​ ja terveydenhuollon palvelu, vaan matalan kynnyksen vertaistuki. ​ Supernanny -​ lainattavaa kasvatusapua lapsiperheille -​hankkeessa oli ideana tarjota uudenlaista helposti ja joustavasti kirjastosta lainattavissa olevaa palvelumuotoa lapsiperheille. Supernanny-​palvelu tarkoittaa kotiin lainattavaa kokenutta kasvatusalan ammattilaista, ​ joka voi auttaa lapsiperheitä normaaleissa kasvatusasioissa sekä perhe-​elämän pulmissa ennen kuin pulmista kasvaa suurempia.

Laitilan kaupungin perhepalveluissa, on käytössä perheille matalankynnyksen palvelunumero, josta tavoittaa sosiaaliohjaajan. Hänen kanssaan perheiden on mahdollista keskustella ja pohtia yhdessä kasvatukseen ja perhe-elämään liittyviä haasteita tai palveluiden tarvetta. Sosiaaliohjaaja myös tarvittaessa menee perheen kotiin, kartoittamaan ja keskustelemaan tilanteesta yhdessä perheen kanssa.

Laitilan kaupungilla on myös käytössä Apua- nappi palvelu, joka mahdollistaa erittäin matalalla kynnyksellä yhteydenoton perhepalveluihin. Apua- Napin kautta asiakas pystyy lähettämään viestin perhepalveluiden sosiaalityöntekijöille mieltä askarruttavista asioista.

Perhepalveluiden yhtenä sosiaalihuoltolain mukaisena palveluna tarjotaan kasvatus – ja perheneuvontaa. Kasvatus – ja perheneuvonnan palveluihin asiakas voi olla yhteydessä, jos häntä mietityttävät perhetilanteeseen tai kasvatukseen liittyvät asiat. Perhepalveluissa kasvatus – ja perheneuvontaa antaa psykiatrinen sairaanhoitaja/perheterapeutti tai psykologi. Palveluiden pääsemiseksi asiakas voi olla yhteydessä suoraan kyseisiin työntekijöihin tai perhepalveluiden yhteiseen palvelunumeroon.

Perhepalveluissa on myös saatavilla sosiaalihuoltolain mukaista perhetyötä osaavien ja ammattitaitoisten perhetyöntekijöiden tekemänä, johon ei vaadita lastensuojelun asiakkuutta. Sosiaalihuollon palveluihin kuuluu myös lapsiperheiden kotipalvelu, joka on maksullinen palvelu perheelle, mutta äärimmäisen matalankynnyksen apu perheille äkillisiin perhetilanteisiin.  Perhepalveluissa on myös vuonna 2021 aloittanut uutena ammattilaisena neuropsykiatrinen valmentaja, jonka työtehtäviin kuuluu vahvasti ennaltaehkäisevä työote, hänen tehtäviinsä kuuluu konsultaatio käynnit niin koulussa kuin päiväkodeissa sekä perheen kotona, kun huoli esim. lapsen levottomuudesta herää. Monesti nämä käynnit riittävät eikä perheellä ole tarvetta sen suurempaan tukeen. Jos kuitenkin tuen tarvetta esiintyy, saadaan perhepalveluiden kautta nämäkin järjestettyä.

Laitilan kaupungissa on myös tarjolla neuvolan perhetyötä, joka on ennaltaehkäisevää, muuta neuvolatyötä täydentävää palvelua.  Perhetyöntekijä toimii yhteistyössä äitiys- ja lastenneuvolan terveydenhoitajien kanssa. Palvelua on tarjolla pikkulapsiperheille jo odotusajasta lähtien.  Tavoitteena on tukea ja antaa apua vanhemmuuteen kasvussa sekä antaa tietoa odotukseen ja vauvan kasvuun ja kehitykseen liittyvissä asioissa.  Perhe voi tarvita tukea esim., jos vauva valvottaa ja on itkuinen, äiti on väsynyt tai kokee lapsen hoidossa epävarmuutta, vuorokausirytmi on hukassa, perhettä kohtaa jokin yllättävä tilanne tms. 

Laitilan perhepalveluiden palveluiden piiriin pääsee nopeasti. Asiakkaat eivät joudu odottamaan palveluitaan, vaan jokainen yhteydenotto pystytään käsittelemään seitsemän arkivuorokauden sisällä, monesti jo saman päivän aikana, kun yhteydenotto saapuu.  Apua-napin kautta tulevat yhteydenotot käsitellään saman vuorokauden aikana.  Palvelut ovat kaupunkilaisten helposti saavutettavissa jo senkin takia, että työntekijöillä ei ole erikseen soittoaikoja, vaan kaupunkilaiset voivat soittaa kenelle työntekijälle tahansa ja koska vaan, työpäivän aikana. Tämä mahdollistaa nopean pääsyn palveluiden piiriin ja tehokkaan työskentelyn heti alkuhetkestä lähtien. Yhteinen perhepalveluiden palvelunumero taas mahdollistaa neuvonnan ja palveluiden piirin pääsemisen, vaikkei asiakas tietäisikään työntekijöiden tarkempia yhteystietoja.

Perhepalvelut tekevät tiivistä yhteistyötä sivistystoimen ja terveystoimen eri toimijoiden kanssa, joten sitä kautta ohjaus palveluiden piiriin toimii myös nopealla reagoinnilla.

Laitilassa on jo tällä hetkellä erittäin kattavat matalankynnyksen lapsiperheiden palvelut, jotka ovat helposti kaupunkilaisten saatavissa. Supernanny-toiminta olisi monelta osin jo olemassa olevien palveluiden kanssa samankaltaista toimintaa. Sosiaali- ja terveystoimialalla katsotaan uuden palvelumuodon kehittämisen sijaan ensisijaiseksi tehtäväksi vuoden 2022 aikana hioa nykyiset lapsiperheiden palvelut mahdollisimman toimiviksi sekä varmistaa yhdyspintatyöskentely kaupunkiin jäävien palveluiden sekä yhteistyöverkostojen kanssa. Sosiaali- ja terveystoimiala ei ole varautunut supernanny-toiminnan mahdollisiin kustannuksiin vuoden 2022 talousarviossa. 

 

Ehdotus

Esittelijä

Johanna Ahokas, sosiaali- ja terveysjohtaja, johanna.ahokas@laitila.fi

Sosiaali- ja terveysvaliokunta antaa yllä olevan vastauksen tiedoksi kau­punginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle Keskustan ja Kristillisdemokraattien valtuustoryhmien valtuustoaloitteeseen koskien supernanny-toiminnan selvitystyön käynnistämistä ja palvelun ottamista osaksi lapsiperheille tarjottavaa tukea.

Päätös

Sosiaali- ja terveysvaliokunta päätti yksimielisesti jättää asian pöydälle rahoitusmahdollisuuksien selvittämistä varten.

Valmistelija

Sanna Erholm, johtava sosiaalityöntekijä, sanna.erholm@laitila.fi

Perustelut

Valtuustoaloite koskien Supernanny toimintaa Laitilassa oli Sosiaali-ja terveysvaliokunnan käsittelyssä 16.2.2022, jossa se jätettiin pöydälle mahdollisen rahoituksen selvittämistä varten. 

Järjestöille myönnettäviä rahoituksia on saatavilla monen eri rahoituskanavan kautta, mutta kunnille niitä on todella vähän.

Sosiaali- ja terveysministeriö myöntää avustuksia muun muassa sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämiseen, terveyden edistämiseen sekä muihin toimialansa hankkeisiin. Terveyden edistämisen määräraha on harkinnanvarainen, vuosittain haettavaksi julkaistava rahallinen tuki. Lakisääteinen määräraha on tarkoitettu terveyden edistämiseen sekä päihteiden käytön ja tupakoinnin ehkäisyyn ja vähentämiseen. 

Sosiaali- ja terveysministeriö myöntää valtionavustuksia useisiin hallitusohjelman mukaisiin sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämishankkeisiin sekä muihin valtion talousarvion mukaisiin tarpeisiin. Tällä hetkellä; Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmasta rahoitetaan peruspalveluiden toiminnallisen kehittämisen hankkeita.

Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEAn avustusta ei voida myöntää yksityishenkilöille, valtion virastoille, kunnille tai seurakunnille. STEA- päättää raha-automaattiyhdistyksen avustuksista.

Ympäristöministeriö myöntää avustuksia kunnille. Tänä vuonna avustuksia on haettavana kuntien ikääntyneiden asumisen kehittämiseen. Avustuksilla tuetaan ikääntyneiden kansalaisten, kuntien ja tulevien hyvinvointialueiden varautumista tuleviin asumisen tarpeisiin, kehitetään asumista ja asuinalueita ikäystävällisemmiksi ja tuetaan kuntien ja tulevien hyvinvointialueiden yhteistä kehittämistyötä ikääntyneiden asumisen kysymyksissä.

Kuntarahoituksen yhteiskunnallisella rahoituksella voidaan rahoittaa investointeja, jotka tuottavat laaja-alaista yhteiskunnallista hyötyä, esim. Tyks Majakka sairaala.

Keva tarjoaa hankerahoitusta työelämän kehittämishankkeisiin, joiden keskeisenä tavoitteena on työkyvyttömyysriskin vähentäminen. 

Ruskon kunta haki rahoituksen omaan Supernanny -toimintaan Leader Varsin hyvä kautta, jonka toiminta-alue kattaa kunnat Masku, Nousiainen, Paimio, Rusko, Sauvo ja Taivassalo. Laitilan kaupunki ei ole oikeutettu kyseisiin hankerahoituksiin.

Ruskon kunnassa sosiaalipalvelut tuottaa Raision kaupunki yhteistoimintasopimuksella, johon Supernanny toiminta ei kuulu. Ruskon kunnassa Supernanny – hanke ei ole sosiaalipalveluiden alaista toimintaa, vaan keskitetty hyvinvointipalveluiden alle, terveyden edistämisen mallia ajatellen.Tämä on mahdollistanut sen, että toiminta jää kuntaan, kun hyvinvointialueelle siirrytään. Kyseinen palvelu ei ole lakisääteinen sosiaalipalvelu, josta hyvinvointialueen tulisi vastata. 

Laitila kuuluu Leader Ravakan toiminta-alueeseen ja heidän kanssaan käytyjen neuvottelujen tuloksena Supernanny – toimintaan voi ehkä olla mahdollisuus hakea hankerahoitusta, koska kyse on uuden toiminnan käynnistämisestä, eikä se kuulu kunnan normaaliin lapsi- ja perhepalveluiden toimintaan. Leader Ravakka ei rahoita kunnan normaalitoimintaa. Mikäli hankehakemus hyväksytään, hankerahoitusta ei myönnetä kattamaan koko toiminnan kustannusta, vaan siihen edellytetään Laitilan kaupungilta omarahoitusosuutta. Ruskolla hankkeen kokonaiskustannukseksi oli laskettu 43 527 euroa. Rahoitusta heille oli myönnetty 75% eli 32 645 € (omarahoitusosuus 10 882 euroa). Laitilan Sosiaali- ja terveystoimi ei ole varannut omarahoitusosuutta hanketta varten vuoden 2022 talousarvioon.

Mikäli hankerahoitusta päädytään hakemaan Leader Ravakalta, tulee heidän kanssaan jatkaa keskustelua mahdollisen hankerahoituksen saamiseksi. Ensimmäiseksi tulee olla yhteydessä Leader-ryhmään, jossa testataan, onko ideasta Leader-hankkeeksi. Leader Ravakka auttaa rahoitusasioissa sekä hanketukimuodon valinnassa. Hanketta ei voi aloittaa ennen kuin tarvittavat asiakirjat ovat kunnossa eli hanke on vireillä. Hankerahoituksen saamiseksi tulee olla kirjattuna hankesuunnitelma sekä hankkeen kustannusarvio. Hankerahoitus kattaa maksimissaan 70% rahoituksesta, kun kunta toimii hakija. Hanke voi olla kestoltaan vuoden 2024 loppuun asti. Hankerahoituksen maksimisuuruudeksi on rajattu 50 000 euroa. Samalla tulee päättää, mikä toimiala hankerahoitusta hakee Sosiaali- ja terveystoimen siirtyessä hyvinvointialueelle. 

 

 

Ehdotus

Esittelijä

Johanna Ahokas, sosiaali- ja terveysjohtaja, johanna.ahokas@laitila.fi

Sosiaali- ja terveysvaliokunta antaa yllä olevan vastauksen kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle Keskustan ja Kristillisdemokraattien valtuustoryhmien valtuustoaloitteeseen koskien Supernanny -toiminnan selvitystyön käynnistämistä ja palvelun ottamista osaksi lapsiperheille tarjottavaa tukea.

Päätös

Asian esittelijänä toimi vs. sosiaali- ja terveysjohtaja Sari Koski.

Ehdotus hyväksyttiin.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta päätti lisätä lauseen, että valiokunta pitää hanketta tarpeellisena, mikäli rahoitus saadaan järjestettyä.

Valmistelija

  • Johanna Ahokas, sosiaali- ja terveysjohtaja, johanna.ahokas@laitila.fi

Perustelut

-

Ehdotus

Esittelijä

  • Heli Kiertokari-Laitinen, hallintojohtaja, heli.kiertokari@laitila.fi

Kaupunginhallitus antaa sosiaali- ja terveysvaliokunnan vastauksen tiedoksi kaupunginvaltuustolle Keskustan ja Kristillisdemokraattien valtuustoryhmien valtuustoaloitteeseen supernanny-toiminnan käynnistämisestä.

Päätös

Merkittiin pöytäkirjaan, että läsnä asian käsittelyn ajan oli sosiaali- ja terveysjohtaja Johanna Ahokas.

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa kuntalain 136 §:n mukaan tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.