Kaupunginhallitus, kokous 24.8.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 24 Työterveyshuollon toimintasuunnitelma 1.9.-31.12.2020

LAIDno-2020-6

Valmistelija

  • Tarja Saarela, Tietopalvelu- ja työhyvinvointipäällikkö, tarja.saarela@laitila.fi

Perustelut

Yhtt 19.11.2019 § 42

Työterveyshuolto tukee Laitilan kaupungin työntekijöiden työ- ja toimintakykyä, tunnistamalla, ehkäisemällä ja hallitsemalla työkykyyn liittyviä riskejä. Toiminta perustuu hyvään työterveyshuoltokäytäntöön ja työterveyslakiin. Työterveyshuoltoa toteutetaan moniammatillisesti.

Työterveyshuollon tavoitteena on terveellinen ja turvallinen työympäristö, toimiva työyhteisö sekä hyvässä fyysisessä kunnossa oleva henkilöstö.

Laitilan työterveyden palveluja voivat käyttää kaikki Laitilan kaupunkiin työsuhteessa olevat henkilöt. Kaupungin määräaikaiset työntekijät voivat käyttää erikoislääkäripalveluja vasta 6 kk:n työssäolon jälkeen. Työllistetyt eivät voi käyttää erikoislääkäripalveluja. Molemmat ryhmät voivat käyttää sairaan- ja terveydenhoitajapalveluja sekä yleislääkäritasoisia palveluja.

Henkilön omasta aloitteesta anoman vapaan aikana (vuorottelu-, opinto-, hoito- tai muu työvapaa) aikana henkilöllä ei ole oikeutta käyttää työterveyshuollon palveluja.

Työterveyshuollon sisältö

* lakisääteinen työterveyshuolto

* ehkäisevä ja työkykyä ylläpitävä toiminta, työkykyarviot

* sairaanhoito

* sairaanhoidon sisältö:

  - hoitajatasoinen sairaanhoitosopimus

  - yleislääkäritasoinen sairaanhoitosopimus

  - lääkärin erikoislääkärikonsultaatiomahdollisuus.

 

Työterveyshuollon kanssa tehtävän yhteistyön yleiset tavoitteet

1.  Työstä johtuvien terveys- ja turvallisuusriskien vähentäminen

Keinoina työjärjestelyihin ja työympäristöön liittyvät toimenpiteet, joilla vähennetään työn kielteisiä vaikutuksia terveyteen ja turvallisuuteen sekä ylläpidetään henkilöstön työ- ja toimintakykyä. Erityistä huomiota kiinnitetään väkivallan uhkatilanteiden ennaltaehkäisyyn työpaikkaselvitysten, koulutuksen ja työnantajan laatiman yksikkökohtaisen ohjeistuksen avulla.

2.  Sairauspoissaolojen hallinta

Keinoina toimenpiteet, joilla ehkäistään ja hoidetaan sairauksia sekä vähennetään niihin liittyvää sairauslomatarvetta ja sairauslomien pitkittymistä.
Erityistä huomiota kiinnitetään työtapaturmien ennaltaehkäisyyn, läheltä piti - tilanteiden selvittämiseen sekä tapahtuneiden työtapaturmien läpikäymiseen työyksiköissä.

3.  Pysyvän työkyvyttömyyden ehkäisy

Keinoina toimenpiteet, joilla vähennetään työntekijän työkyvyn heiketessä tarvetta joutua työkyvyttömyyseläkkeelle ja eläkkeistä aiheutuvia kustannuksia.

4.  Työhyvinvoinnin ja tuottavuuden edistäminen

Keinoina esimiesten ja työntekijöiden valmentaminen, konsultointi ja yhteistyö terveyteen ja työn sujuvuuteen liittyvissä asioissa yksilö-, työyhteisö- ja työympäristötasolla.

5.  Myönteisen työnantaja- ja yrityskuvan ylläpito

Keinoina työterveyspalvelut, josta on saatavissa lisäarvoa sekä nykyisille että tuleville työntekijöille.

6.  Kehittämistoimenpiteet

Kehittämistoimenpiteet vuosittaisessa henkilöstökertomuksessa esiin tulleiden epäkohtien perusteella.

  • Vuonna 2020 seurataan sairauspoissaoloja siten, että listataan kolme yksikköä joissa poissaoloja on ollut eniten. Näiden yksiköiden esimiesten kanssa käydään asiasta keskustelua.
  • Työterveyshoitaja ja työfysioterapeutti käyvät niissä kolmessa yksikössä, joissa on eniten tuki- ja liikuntaelinvaivoja. Vuonna 2020 nämä yksiköt ovat siivoustoimi, kotihoito ja ikäihmisten asumispalvelut.
  • Mikäli työntekijällä on työperäinen mielenterveyteen liittyvä sairauspoissaolo, kutsutaan työterveysneuvottelu koolle mahdollisimman pian.

 

Liite 1:  Esityslistan liitteenä on luonnos työterveyshuollon toimintasuunnitelmaksi ajalle 1.1.-31.8.2020.

Ehdotus:    Yhteistyötoimikunta esittää kaupunginhallitukselle hyväksyttäväksi liitteen mukaisen työterveyshuollon toimintasuunnitelman ajalle 1.1.-31.8.2020.

Päätös:       Ehdotus hyväksyttiin.

                                                                                                   

KH 2.12.2019 § 322

Liite 5:   Esityslistan liitteenä on luonnos työterveyshuollon toimintasuunnitelmaksi ajalle 1.1.-31.8.2020.

KJ  Ehdotus:    Kaupunginhallitus hyväksyy yhteistyötoimikunnan ehdotuksen mukaisesti liitteen mukaisen työterveyshuollon toimintasuunnitelman ajalle 1.1.-31.8.2020.

Päätös:   Ehdotus hyväksyttiin.

                                                                                                    

Yhtt 17.8.2020 § 32                                                                                

Liite 1:  Esityslistan liitteenä on luonnos työterveyshuollon toimintasuunnitelmaksi ajalle 1.9.-31.12.2020.

Ehdotus:    Yhteistyötoimikunta esittää kaupunginhallitukselle hyväksyttäväksi liitteen mukaisen työterveyshuollon toimintasuunnitelman ajalle 1.9.-31.12.2020.

Päätös:       Ehdotus hyväksyttiin.

                                                                                                 

Esityslistan liitteenä on luonnos työterveyshuollon toimintasuunnitelmaksi ajalle 1.9.-31.12.2020.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Heli Kiertokari-Laitinen, Vt. kaupunginjohtaja, heli.kiertokari@laitila.fi

Kaupunginhallitus hyväksyy yhteistyötoimikunnan ehdotuksen mukaisesti liitteen mukaisen työterveyshuollon toimintasuunnitelman ajalle 1.9.-31.12.2020.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen Laitilan kaupunginhallitukselle,
osoite Keskuskatu 30, PL 25 23801 Laitila.

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnanjäsen. Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen ja se on tekijän allekirjoitettava.

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
 
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.
 
Kaavan tai rakennusjärjestyksen hyväksymistä koskevasta päätöksestä kunnan jäsenen ja muiden katsotaan saaneen tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
 
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.