Kaupunginhallitus, kokous 14.2.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 53 LISÄPYKÄLÄ: Oikaisuvaatimus; Johtavan psykologin vakanssin muuttaminen vastaavan sairaanhoitajan vakanssiksi ja täyttöluvan myöntäminen (lisäpykälä)

LAIDno-2020-200

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Tuuli Kuisma, ylilääkäri, tuuli.kuisma@laitila.fi

Perustelut

Laitilan terveyskeskuksen mielenterveys- ja päihdeyksikkö tuottaa laitilalaisille matalan kynnyksen psykososiaalisia palveluita. Yksikössä on neljä vakanssia; kolme sairaanhoitajan vakanssia sekä yksi johtavan psykologin virka. Yksikkö tuottaa psykososiaalista tukea niin 13–17 -vuotiaille nuorille kuin laitilalaisille aikuisille. Laitilan terveyskeskuksen tahtotila on ollut kehittää Laitilan mielenterveys- ja päihdeyksikön palveluita, helpottaa saavutettavuutta ja madaltaa kynnystä hakeutua palveluiden piiriin sekä laajentaa moniammatillista yhteistyötä sekä terveystoimen sisällä että eri toimialojen välillä.

Johtava psykologi on irtisanoutunut virastaan 23.1.2022 ja  viimeinen virassaolopäivä on 28.2.2022. Psykologisia tutkimuksia johtava psykologi on tehnyt lääkärin lähetteellä vuositasolla noin 10 kappaletta vuodessa. Psykologien rekrytointi on haastavaa, ammattibarometrin arvioiden mukaan psykologien saatavuus on heikkoa (Työ- ja elinkeinoministeriö 2021).  Mielenterveys- ja päihdeyksikön johtamiskokemusta omaavan psykologin rekrytointi kuvautuu merkittävänä haasteena, vastaavia toimenkuvia perusterveydenhuollossa ei juuri ole. Psykologien määrä Suomessa on 6500 ja aktiivisesti ammatissa toimivia psykologeja on 5000. Yksityisellä sektorilla työskentelee noin 32 % toimivista psykologeista. Sairaanhoitajan rekrytointi, jolla on kokemus mielenterveys- ja päihdetyöstä sekä kehittämis- ja esimieskokemusta kuvautuu rekrytointi prosessina vähemmän haasteellisena. Sairaanhoitajia on suomessa 73 600 kpl (tilastokeskus 2020). Mielenterveys- ja päihdeyksiöiden sairaanhoitajarekrytoinnit ovat aiemmin onnistuneet ajankohtaisessa sairaanhoitajapulassa eri toimiyksiköistä parhaiten. Esimerkkinä; syksyllä 2021 mielenterveys- ja päihdeyksikön sairaanhoitajan määräaikaiseen sijaisuuteen saapui kahdeksan pätevyyden omaavaa hakemusta.

Johtavan psykologin tehtäväkohtainen palkka Laitilan mielenterveys- ja päihdeyksikössä on 4153 eur/kk ja henkilöstökustannukset vuositasolla n. 64 000 eur. Vastaavan sairaanhoitajan tehtäväkohtainen palkka Laitilan terveyskeskuksessa on noin 2968 eur/kk, vuosikustannukset noin 46 000 euroa. Psykologisen tutkimuksen hinta ostopalveluna on noin 700-1300 euroa/kpl. Psykologisten tutkimusten saatavuus ostopalveluna kuvautui ajankohtaisesti tehdyn kyselykierroksen pohjalta hyvänä. Lisämäärärahaa tai talousarvion ylitys ei arviolaskelmien mukaan ole riskinä muutoksessa. Vuonna 2019 mielenterveys- ja päihdeyksikössä toteutettiin 2637 asiakaskäyntiä ja vuonna asiakaskäyntien määrä kasvoi 13 % 2978 asiakaskäyntiin.  Psykologiset tutkimukset vievät resurssia noin kahdeksan tuntia per tutkimus ja siten kahdeksan asiakaskäyntiä yksikön matalan kynnyksen supportiivisesta terapiatyöskentelystä. Kyseisellä muutoksella saadaan vastattua matalan kynnyksen psykososiaalisen tuen kasvavaan tarpeeseen ja samalla varmistamaan psykologisten tutkimusten hankinta ilman lisämäärärahatarvetta.

Muuttamalla johtavan psykologin virka vastaavan sairaanhoitajan toimeksi voidaan mielenterveys- ja päihdeyksikön palveluja vahvistaa ajankohtaiseen kasvaneeseen tarpeeseen sekä hoitoon pääsyä parantaa kuitekaan heikentämättä palveluvalikoimaa. Hyvinvointialueen liittymisen myötä ostopalveluiden tarve psykologisille tutkimuksille väistyy, mm. Vakka-Suomen alueella on perusterveydenhuollossa psykologin vakansseja ja tarvittavat tutkimukset voitaneen yhdistymisen myötä hankkia sisäisesti.

Ehdotus

Esittelijä

Lauri Kattelus, Kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus päättää muuttaa Laitilan terveyskeskuksen mielenterveys- ja päihdeyksikön johtavan psykologin viran vastaavan sairaanhoitajan toimeksi ja myöntää tähän täyttöluvan 1.3.2022 alkaen. 

Päätös

Asian käsittelyn aikana kaupunginhallituksen jäsen Janne Kuusisto esitti, että johtavan psykologin virkaa ei muuteta vastaavan sairaanhoitajan toimeksi ja että myönnetään täyttölupa ko. virkaan. Kaupunginhallituksen jäsen Nina Arokoivu kannatti Janne Kuusiston tekemää muutosehdotusta.

Koska keskustelun kuluessa oli tehty kannatettu muutosehdotus, asiassa oli suoritettava äänestys. Puheenjohtaja määräsi suoritettavaksi äänestyksen siten, että ne, jotka kannattavat esittelijän ehdotuksen hyväksymistä, äänestävät "jaa" ja ne, jotka kannattavat Janne Kuusiston tekemän muutosehdotuksen hyväksymistä, äänestävät "ei".
Äänestysesitys ja -menettely hyväksyttiin.
Suoritetussa äänestyksessä annettiin 6 jaa-ääntä ja 3 ei-ääntä.

Todettuaan äänestystoimituksen päättyneeksi puheenjohtaja ilmoitti, että kaupunginhallitus oli hyväksynyt esittelijän ehdotuksen äänin 6-3.

Merkittiin pöytäkirjaan, että asiantuntijoina läsnä tämän asian käsittelyn ajan olivat sosiaali- ja terveysjohtaja Johanna Ahokas ja ylilääkäri Tuuli Kuisma.

Äänestystulokset

  • Jaa 6 kpl 67%

    Juha Kiviö, Heikki Peltola, Pekka Kuusisto, Riikka Saarela, Tiina Saari, Mika Kinnala

  • Ei 3 kpl 33%

    Hanna Lahtonen, Janne Kuusisto, Nina Arokoivu

Valmistelija

  • Tuuli Kuisma, ylilääkäri, tuuli.kuisma@laitila.fi

Perustelut

Vastine: Tita Koski-Stenholm oikaisuvaatimus 7.2.2022 koskien kaupunginhallituksen käsittelyä KH 31.1.2022  § 34 
 

1. Vakanssin muutoksella ei ole tarkoitus siirtää psykologille kuuluvia tehtäviä sairaanhoitajalle. Perusterveydenhuollon matalankynnyksen mielenterveys- ja päihdepalveluiden esimiestyöt eivät ole erikseen psykologille kuuluvia töitä. Niitä kykenee tekemään ja niitä tavallisesti ja yleisesti tekeekin sairaanhoitaja-taustainen työntekijä. Esityksen valmistelleella on laaja-alaista kokemusta eri kuntien mielenterveys- ja päihdeyksiköistä, joissa menestyksellisestä johtamisesta on vastannut sairaanhoitajataustainen henkilö; U-sote, Kokkola, Harjavalta, A-klinikka, Turku, Eura, Sodankylä, Rovaniemi. Lisäksi selvitystyössä ei tullut vastaan yhtään yksikköä, jossa yksikön hoitotyön esimiestyöstä olisi vastannut psykologi.Kuten oikaisuvaatimuksessa tuotiin esiin, psykologin ja sairaanhoitajan koulutus on hyvin erilainen. 

Muuttamalla vakanssi vastaavan sairaanhoitajan vakanssiksi taataan muutoksella se, että yksikön esimiehellä on selkeä käsitys ja ymmärrys henkilöstönsä osaamisesta sekä siitä koulutuksesta, jonka peruskoulutus ja työkokemus ovat heille antaneet.  Psykologin töitä ei ole tarkoitus muutoksen myötä siirtää sairaanhoitajalle, vaan hoitotyön esimiestyöt on tarkoitus siirtää sairaanhoitajalle. Psykologin tutkimuksia ja arvioita yksikössä teetetään edelleen ja tämän muutoksen jälkeen Lailan mielenterveys- ja päihdeyksikkö pystyy tarjoamaan enemmän sairaanhoitajan tarjoamia vastaanottoja ja muita hoitomuotoja kasvaneella sairaanhoitajaresurssilla. Tämän lisäksi meillä on mahdollista tarjota psykologiset tutkimukset ja konsultaatiot ilman lisärahoitusta.  
 

2. Muutoksen jälkeen moniammatillista työtä on tarkoitus jatkaa. Psykologin arvioita sekä tutkimuksia Laitilan mielenterveys- ja päihdeyksiköllä on tarkoitus ostaa ja tilata aina tarvittaessa. Muutoksen jälkeen yksiköllä on kolmen sairaanhoitajan sijasta neljä sairaanhoitajaa sekä edelleen psykologiset arviot ja testit käytettävissä. Lisäksi mielenterveys- ja päihdeyksikössä on jo useamman vuoden ajan käynyt ulkopuolinen ostopsykologi 3-4viikon välein työnohjauksellisissa potilastapauspalavereissa, jolloin ulkopuolisen psykologin johdolla on käyty läpi potilastapauksia ja pohdittu hoitomahdollisuuksia moniammatillisesti. Jatkossa näitä potilastapauspalavereita on mahdollista laajentaa edelleen niin, että myös yksikön lääkäreillä on mahdollisuus osallistua näihin psykologivetoisiin potilastapauspalavereihin. 

 
3.Psykologin palveluita voidaan jatkossa ostaa mm. Laitilan Lääkäripalveluista, jolloin myös psykologiset palvelut voidaan tuottaa myös lähipalveluna. Lisäksi kohdassa 2. mainittu potilastapauspsykologi on toiminut fyysisesti mielenterveys- ja päihdeyksikön tiloissa Laitilassa. Lisäksi etävastaanottoja on tarkoitus kehittää ja laajentaa jatkossa niin, että niiden avulla voidaan tarjota asiakaskohtaisesti ja asiakkaan niin toivoessa entistä monipuolisemmin lähipalveluita.  
 
Myös nettiterapiamahdollisuudet ovat asiakkaiden käytössä lääkärin lähetteellä ja niiden laajempaan tarjontaan jatkossa panostetaan. Nettiterpiassa asiakas voi kotisohvaltaan käsin osallistua tehokkaaksi todettuun matalan kynnyksen hoitoon.  Nettiterapiat ovat Helsingin yliopistollisen sairaalan (HUS) tuottamia ja Suomessa asuville ilmaisia. Nettiterapiassa tukena toimii nettiterapeutti, joka on psyykkisiin oireisiin erikoistunut psykologi tai sairaanhoitaja. Edellä mainituin keinoin psykologin tavoitettavuus säilyy Laitilassa erinomaisella tasolla. 
 
4. Psykologiliiton vuonna 2021 laatimaa tarvekartoitusta sekä STM:n, elinkeinoministeriön ja TE-keskuksen laatimaa ammattibarometria käytettiin päätösesityksen pohjatietojen keräämisessä. Psykologiliiton tarvekartoitus on laadittu kokonaiskäsityksen saamiseksi mm. ”miten paljon tarvetta psykologeille on ja miten rekrytointi onnistuu työnantajien näkökulmasta.” Lähde: Tarvekartoitus-raportti.pdf (psyli.fi).  
  
5. Siirtyminen hyvinvointialueelle ei tee sosiaali- ja terveyspalveluista Laitilan kaupungille jatkossakaan ilmaisia. Sote-uudistuksen yhteydessä kuntien verotuloja siirretään valtiolle hyvinvointialueiden toiminnan rahoittamiseksi. Hyvinvointialueiden verotuksellinen asema tuloverotuksessa vastaa jatkossa muiden julkisyhteisöjen verotuksellista asemaa. Hyvinvointialueiden sosiaali- ja terveyspalveluiden taloudellinen ja kustannustehokas järjestäminen on kaikkien laitilalaisten etu jatkossakin.  

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kattelus, Kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus päättää hylätä oikaisuvaatimuksen.

Päätös

Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti hylätä oikaisuvaatimuksen, mutta samalla päätti perustaa psykologin vakanssin ja antaa sille täyttöluvan toistaiseksi voimassa olevaa täyttöä varten. 

Merkittiin pöytäkirjaan, että asiantuntijana läsnä oli sosiaali- ja terveysjohtaja Johanna Ahokas.

Tiedoksi

Tita Koski-Stenholm, Tuuli Kuisma, Johanna Ahokas

Muutoksenhaku

Päätökseen voidaan hakea muutosta Turun hallinto-oikeudelta kirjallisella valituksella. Valituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen. Oikaisuvaatimuksen johdosta annettuun päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksin vain se, joka on tehnyt oikaisuvaatimuksen. Mikäli päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksin myös asianosainen sekä kunnan jäsen.

Valituskirjassa on ilmoitettava
- valittajan nimi, ammatti, asuinkunta ja postiosoite
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä osin päätöksestä valitetaan ja muutos, joka siihen vaaditaan tehtäväksi
- muutosvaatimuksen perusteet

Valituskirja on valittajan tai valituskirjan muun laatijan omakätisesti allekirjoitettava. Jos ainoastaan laatija on allekirjoittanut valituskirjan, siinä on mainittava myös laatijan ammatti, asuinkunta ja postiosoite.

Valituskirjaan on liitettävä päätös, josta valitetaan, alkuperäisenä tai viran puolesta oikeaksi todistettuna jäljennöksenä sekä todistus siitä päivästä, josta valitusaika on luettava. Valitusasiakirjat on toimitettava valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä. Omalla vastuulla voi valitusasiakirjat lähettää postitse tai lähetin välityksellä. Postiin valitusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille ennen valitusajan päättymistä.

Valitusaika on 30 päivää päätöksen tiedoksisaannista.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.

Kaavan tai rakennusjärjestyksen hyväksymistä koskevasta päätöksestä kunnan jäsenen ja muiden katsotaan saaneen tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Turun hallinto-oikeuden postiosoite on PL 32, 20101 Turku ja käyntiosoite Sairashuoneenkatu 2-4, 20100 Turku, sähköposti turku.hao@oikeus.fi, puh. 0295642400 ja fax 0295642414. Sähköinen asiointi osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Tuomioistuinten ja eräiden oikeushallintoviranomaisten suoritteista perittävistä maksuista annetun lain (701/93) 3 §:n nojalla muutoksenhakijalta peritään oikeudenkäyntimaksua hallinto-oikeudessa 260 euroa.