Kaupunginhallitus, kokous 14.2.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 44 Lausunnon antaminen ELY-keskukselle Solarwind Finland Oy:n tuulivoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointisuunnitelman tarpeellisuudesta

LAIDno-2022-196

Valmistelija

  • Mika Raula, Tekninen johtaja, mika.raula@laitila.fi

Perustelut

Solarwind Finland Oy on pyytänyt Varsinais-Suomen ELY-keskukselta päätöstä ympäristövaikutusten arviointimenettelyn tarpeesta Laitilan Venälänvuoren tuulivoimahankkeesta. Tämän vuoksi Varsinais-Suomen ELY-keskus pyytää lausuntoa Laitilan kaupungilta. Kyseessä on 6 voimalan hanke jonka nimellisteho olisi 39,6 MV eli se ei olisi hankeluettelon mukainen YVA-hanke. Ympäristövaikutusten arviointi vaaditaan aina, kun yksittäisten laitosten lukumäärä on vähintään 10 kappaletta tai kokonaisteho on vähintään 45 megawattia. Hankekokonaisuuteen katsotaan kuuluvan myös rakentamiseen, käyttöön ja huoltoon tarvittavat rakenteet. Tämä hanke ei ylitä näitä raja-arvoja. Arviointimenettelyä sovelletaan yksittäistapauksessa myös pienempään kuin 10 tuulivoimalan tai kokonaisteholtaan alle 45 MW:n hankkeeseen, mikäli sen ympäristövaikutukset olisivat todennäköisesti merkittävästi haitallisia.

Alue sijaitsee Laitilan kaupungissa Leinmäen kylässä. Alueella ei ole yleis- tai asemakaavaa. Lähin rakennus on noin 1,15 km päässä lähimmästä tuulivoimalasta. Varsinais-Suomen tuulivoimamaakuntakaavassa aluetta ei ole osoitettu tuulivoiman rakentamiseen, eikä sille ole osoitettu muutakaan käyttötarkoitusta.

Esityslistan liitteenä on Solarwind Finland Oy:n laatima hankeselvitys.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kattelus, Kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus toteaa lausuntonaan tuulivoimahankkeen YVA-tarpeesta, ettei se katso sille olevan tarvetta hankkeen koon perusteella. Kaupunki katsoo myös, ettei YVA:n laatimiselle ole muitakaan perusteita, vaan asukkaiden ja muiden osallisten mahdolliset kannanotot tullaan huomioimaan riittävästi kaava- ja rakennuslupaprosesseissa.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Merkittiin pöytäkirjaan, että asiantuntijana läsnä oli tekninen johtaja Mika Raula.

Tiedoksi

Varsinais-Suomen ELY-keskus

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa kuntalain 136 §:n mukaan tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.