Kaupunginhallitus, kokous 8.11.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 343 Osallistuminen Varsinais-Suomen tulevaisuuden sote-keskus –ohjelman alueelliseen valtionavustushakuun

LAIDno-2020-225

Valmistelija

  • Johanna Ahokas, sosiaali- ja terveysjohtaja, johanna.ahokas@laitila.fi

Perustelut

Pääministeri Sanna Marinin hallituksen sote-uudistuksessa tavoitteena on vahvistaa perustason palveluja sekä siirtää painopistettä ehkäisevään työhön. Tavoitteen saavuttamista tukemaan on sosiaali- ja terveysministeriö käynnistänyt Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelman, jota toteutetaan vuosina 2020-2023.  

Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmassa kehitetään sekä perustason sosiaalipalveluja että terveyspalveluja. Ohjelmalla on viisi tavoitetta:   

  1. Palveluiden yhdenvertaisen saatavuuden, oikea-aikaisuuden ja jatkuvuuden parantaminen
  2. Toiminnan painotuksen siirtäminen raskaista palveluista ehkäisevään ja ennakoivaan työhön
  3. Palveluiden laadun ja vaikuttavuuden parantaminen
  4. Palveluiden monialaisuuden ja yhteentoimivuuden varmistaminen
  5. Kustannusten nousun hillitseminen 

Ohjelman toteuttamista tuetaan sosiaali- ja terveysministeriön valtionavustuksilla vuosina 2020–2023. Valtionavustukset suunnataan tulevilla hyvinvointialueilla sijaitsevien kuntien ja kuntayhtymien yhteiseen perusterveydenhuollon ja sosiaalihuollon kehittämisen hankekokonaisuuteen. Ensimmäisen vaiheen valtionavustuspäätöksissä (käytettävissä vuosina 2020–2022) myönnettiin Varsinais-Suomen alueelle rahoitusta 5 550 386 euroa. Hankkeen ensimmäisessä vaiheessa hankkeeseen ovat osallistuneet kaikki Varsinais-Suomen kunnat sekä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri ja Varsinais-Suomen erityishuoltopiirin kuntayhtymä. Hankkeen hallinnoijana toimii Turun kaupunki.

Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskusohjelmaa on jatkettu täydentävällä valtionavustushaulla, joka on suunnattu niille hankkeille, joille on myönnetty ensimmäisen vaiheen rahoitusta. Avustuksella täydennetään, syvennetään, laajennetaan ja jatketaan käynnissä olevia hankekokonaisuuksia kunkin hyvinvointialueen tilanteen mukaisesti. Täydentävässä valtionavustushaussa painotetaan erityisesti palvelujen saatavuutta edistäviä toimia. Täydentävässä haussa rahoituksen enimmäismäärä on 141 miljoonaa euroa ja se on käytettävissä vuoden 2023 loppuun asti. Täydentävä avustus voidaan myöntää vain hakijoille, jotka hallinnoivat vuonna 2020 myönnettyä Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelman mukaista valtionavustusta.

Valtionavustus maakunnan hankekokonaisuudelle myönnetään täysimääräisenä hankkeen valtionavustukseen oikeuttaviin kustannuksiin. Osallistuvilta kunnilta ja kuntayhtymiltä ei edellytetä omarahoitusosuutta. Valtioavustus maksetaan arvonlisäverottomista kustannuksista. Vuoden 2021 täydennyshaussa Varsinais-Suomelle hakemuksesta maksettava hankerahoitus on väestöosuuden mukaisesti enintään 11 181 000 euroa.

Varsinais-Suomen kunnat ja sote-kuntayhtymät ovat laatineet yhteistyössä Varsinais-Suomen Tulevaisuuden sote-keskushankkeelle täydentävän hankehakemuksen. Hankkeen ensimmäisessä vaiheessa on keskitytty ennaltaehkäisevään työhön, peruspalvelujen saatavuuden parantamiseen sekä palvelujen oikea-aikaisuuden ja vaikuttavuuden kohentamiseen. Käytännön kehittämiskohteina ovat olleet maakunnallinen digiklinikka, henkilökohtainen asiakasohjauspalvelu, perhekeskuksen kehittäminen, lasten ja nuorten matalan kynnyksen mielenterveys- ja päihdepalvelujen kehittäminen sekä hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen.

Täydennyshaun myötä näitä kokonaisuuksia täydennetään ja laajennetaan ja lisäksi kokonaisuutta täydennetään sosiaalihuollon ja ikäihmisten palvelujen kehittämisen osahankkeilla. Lisäksi täydennyshaussa on keskitytty ensimmäisen vaiheen kehittämiskohteiden lisäksi ammattilaisten välisen yhteistyön lisäämiseen, alueellisten yhtenäisten palvelujen kehittämiseen sekä hoidon saatavuuden parantamiseen.

Täydennyshaun hakemuksessa käytännön kehittämiskohteita osakokonaisuuksittain ovat:

  1. Hoidon saatavuuden parantaminen
  2. Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen
  3. Lasten, nuorten ja perheiden palvelujen kehittäminen
  4. Mielenterveys- ja päihdetyön kehittäminen
  5. Sosiaalipalvelujen kehittäminen
  6. Ikäihmisten palvelujen kehittäminen

Valtionavustusta haetaan yhteensä 11 181 000 euroa. Koska hankerahoitus kattaa 100 prosenttisesti valtionapuun oikeutetut kustannukset, ei kunnille muodostu maksettavaksi hankkeen omavastuuosuuksia.

Kuntia ja sote-kuntayhtymiä pyydetään päivittämään osallistumisensa hankkeeseen liitteissä esitettyjen suunnitelmien mukaisesti. Kuntien päätökset hankkeeseen osallistumisesta pyydetään toimittamaan sähköisesti 23.11.2021 mennessä osoitteeseen: turun.kaupunki@turku.fi sekä tiedoksi hankejohtaja Pia Kirjoselle, pia.kirjonen@turku.fi

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kattelus, Kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus päättää, että Laitilan kaupunki osallistuu Varsinais-Suomen tulevaisuuden sote-keskus -hankkeeseen liitteissä esitettyjen suunnitelmien mukaisesti.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Merkittiin pöytäkirjaan, että asiantuntijana läsnä tämän asian käsittelyn ajan oli sosiaali- ja terveysjohtaja Johanna Ahokas.

Tiedoksi

Turun kaupunki, Pia Kirjonen Turku, ikäihmisten palvelujohtaja Sari Koski, johtava sosiaalityöntekijä Sanna Erholm, ylilääkäri Tuuli Kuisma, johtaja-sosiaalipalveluohjaaja Anitta Keskitalo, sosiaali ja terveysjohtaja Johanna Ahokas

Muutoksenhaku

Päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen Laitilan kaupunginhallitukselle, osoite Keskuskatu 30, PL 25 23801 Laitila.

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnanjäsen. Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen ja se on tekijän allekirjoitettava.

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
 
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.
 
Kaavan tai rakennusjärjestyksen hyväksymistä koskevasta päätöksestä kunnan jäsenen ja muiden katsotaan saaneen tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
 
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.