Sivistysvaliokunta, kokous 22.10.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 20 LISÄPYKÄLÄ: Osavuosikatsaus 1-9/2020 (lisäpykälä)

LAIDno-2020-252

Valmistelija

  • Heli Kiertokari-Laitinen, sivistystoimenjohtaja, heli.kiertokari@laitila.fi

Perustelut

Hallintokunnat raportoivat 30.9.2020 mukaisen taloudellisen toteuman ja näissä esiintyvät poikkeamat (eurot) suhteessa kaupungin valtuustossa vahvistettuun taloussuunnitelmaan vuodelle 2020. Valiokuntakäsittelyn jälkeen kaupunginhallitukselle ja edelleen valtuustolle esitetään hallintokuntien toteumat yhteenvetoraporttina.

Sivistysvaliokunnan toteuma ajalla 1.1.-30.9.2020 on tuottojen osalta 83,8 %, kulujen osalta  70,8 %.

Poikkeamat talousarvion toteumassa

Varhaiskasvatus: Tuotot ovat ylittyneet hankerahoitusten vuoksi. Maksutuotot ovat alle budjetoidun johtuen alkuvuoden koronasta johtuvista maksuhyvityksistä. Menomäärärahojen toteuma on hieman alle tavoitteen. Suurimpina syinä ovat kotihoidontuen vähäinen käyttö sekä yksityisen varhaiskasvatuksen väheneminen.

Kirjastotoimi: Toimintatuotot alittuneet, koska  kirjasto oli koronaepidemian vuoksi suljettuna 18.3.-31.5.2020. Saamatta jäi mm. viivästysmaksutuottoja ja Monikon vuokratuottoja. Edelleen myyntituotot kunnilta jäivät saamatta, koska kirjastoauto ei liikennöinyt. Toimintakuluissa kirjaston lehdet -tili ylittyi johtuen siitä, että tilaukset maksettiin tammikuussa.

Kulttuuritoimi: Kustaa Hiekka -kulttuuriviikon tulot nostivat toteutumisprosenttia heti alkuvuodesta. Sisäisen vuokran virheellinen summa talousarviossa (summa noin 19 000 e pienempi kuin teknisentoimen laskutus) vaikuttaa siihen, että kulttuuritoimen käyttötalous tullee ylittymään saman verran.

Nuorisotoimi: Tuotot ovat ylittyneet etsivän nuorisotyön järjestämiseen saadun valtionavustuksen vuoksi. Menomäärärahojen kokonaistoteuma on hieman alle seurantatason (68%)). Menomäärärahoissa näkyy kevään toiminnan keskeytys koronapandemian vuoksi. Etsivän nuorisotyön osalta kulutoteuman ylitys johtuu henkilöstökuluista, joita ei voitu ennakoida talousarvion suunnitteluvaiheessa koska palvelu ostettiin aiemmin Laitilan Nuorisoverstas ry:ltä. Henkilöstökulut etsivän nuorisotyön osalta katetaan lähes kokonaan saadun valtionavustuksen turvin. Tulolisäyksiä ei ole aikaisempaan osavuosikatsaukseen verrattuna, koska retkiä ei ole järjestetty koronan aikana eikä nuorisotaloa ole vuokrattu nuorisotalon remontin vuoksi.  Nuorisotoimen tuotot 5140,7 % ja kulut 68%.

Liikuntatoimi: Toiminnan tuotoista puuttuu sisäliikuntapaikkojen ja uimahallin laskutettavat käyttömaksut. Kuluissa rakennusmateriaalien ylitys voi johtua tiliöintivirheestä. Tiliöinnit tarkastetaan ja mahdolliset virheet korjataan.

Kansalaisopisto: Opintomaksutuotot ovat  pienemmät kuin esim. vuosi sitten johtuen koronaviruksen aiheuttamasta kurssiosallistumisten hidastumisesta. Myyntituotot osakaskunnilta tavoitteen mukaiset, sen sijaan Tuet ja avustukset tot-% jopa 370 % eli jopa yli 60 000 eur tavoitetta suurempi.

Musiikkiopisto: Tulot ylittyneet johtuen OKMn ja OPHn hankeavustuksista. Menot ylittyneet johtuen OKMn hankkeeseen liittyvistä kalustohankinnoista.

Yhteenveto osavuosikatsauksesta on pykälän liitteenä. Lisämäärärahatarpeita ei tässä vaiheessa ole.

Ehdotus

Esittelijä

  • Heli Kiertokari-Laitinen, sivistystoimenjohtaja, heli.kiertokari@laitila.fi

Sivistysvaliokunta merkitsee tiedoksi talousarvion taloudellisen toteutuman ajalta 1.1.-30.9.2020 ja lähettää sen edelleen kaupunginhallitukselle ja -valtuustolle.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

kaupunginhallitus ja -valtuusto

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa kuntalain 136 §:n mukaan tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.