Sivistysvaliokunta, kokous 22.6.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 68 Liikuntatilojen maksut tapahtumien aikana

LAIDno-2021-582

Valmistelija

  • Emilia Andersson, vapaa-aikapäällikkö, emilia.andersson@laitila.fi

Perustelut

Laitilassa liikunnan harrastamisen kustannukset ovat kohtuullisella tasolla. Laitilan kaupungin sisäliikuntatiloista peritään käyttäjiltä tuntihinnan mukainen tai päiväkohtainen maksu varauksen mukaan. Ulkoliikuntapaikoista ei peritä maksuja. 

Sivistysvaliokunta on 13.2.2020 § 29 päättänyt, että Finnlamex-hallin kahvio ja keittiö ovat maksuttomasti järjestäjän käytettävissä pelien ja tapahtumien yhteydessä, jolloin käyttäjät maksavat vuokraa liikuntahallin käytöstä. Muuten Finnlamex-hallin kahvio ja keittiö maksavat laitilalaisille 30€/h ja ulkopaikkakuntalaisille 50€/h. 

Laitilassa tapahtumia järjestävät pääasiassa paikalliset yleishyödylliset yhdistykset. Muutamia kertoja vuodessa Laitilan sisä- ja ulkoliikuntapaikkoja käyttävät ulkopaikkakuntalaiset tai elinkeinotoimintaa harjoittavat toimijat. Esimerkiksi Finnlamex-hallilla on erikseen määritelty hinnat laitilalaisille yhdistyksille ja yksityishenkilöille, elinkeinotoimijalle sekä ulkopaikkakuntalaisille. 

Laitilalaiset yleishyödylliset yhdistykset saavat edelleen käyttää ulkoliikuntapaikkoja maksutta, ja ulkoliikuntapaikat ovat kaikkien käytettävissä silloin, kun liikuntapaikkaa ei ole erikseen varattu. Yksityishenkilöt, elinkeinotoiminnanharjoittajat ja ulkopaikkakuntalaiset saavat niin ikään käyttää ulkoliikuntapaikkoja maksutta, mutta varaajalta peritään veden käytöstä vesimaksu. Maksu määräytyy voimassa olevan hinnaston ja todellisen veden kulutuksen mukaan. 

Urheilutalon käytöstä on aikaisemmin määritelty seuraavat hinnat: eteinen 93€/vrk., eteinen+kahvio 168€/vrk. ja eteinen+sali 226€/vrk. Niin ikään juhlien pitoon on aikaisemmin määritelty vuorokausihinta 475€/vrk tai jos tilan tarve on korkeintaan 4h, on hinta 330€. Lisäksi on päätetty hinnat tuolien vuokralle 0.70€/kpl ja pöydille 5.50€/kpl.

Laitilalaiset yleishyödylliset yhdistykset käyttävät Urheilutalon keittiötä, ruokasalia ja eteistä tapahtumien yhteydessä. Pääasiassa Laitilassa järjestetään tapahtumia lapsille ja nuorille. Aiemmin määritellyt hinnat eivät tue paikallisten yhdistysten järjestämää lasten ja nuorten harrastustoimintaa. Urheilutaloa käytetään satunnaisesti myös lasten syntymäpäiväjuhlien vietossa, jolloin juhliin varataan liikuntasali, ja vuokra menee liikuntasalin tuntihinnan mukaan.

Laitilassa on talouden tasapainottamiseksi päivitetty liikuntapaikkojen hintoja. Urheilutalon vuorokausihintoja ei kuitenkaan ole viime vuosina päivitetty. Vuorokausihinnat selkeyttävät ja tasapuolistavat laitilalaisten yhdistysten toimintaa kaupungin omistamissa liikuntatiloissa. Urheilutalon monipuolisen käytön varmistamistamiseksi, on hyvä hinnoitella erikseen eteinen, eteinen+liikuntasali, eteinen+keittiö+ruokasali ja koko Urheilutalo. Hinnat eivät saa olla este lasten ja nuorten harrastamiselle, eikä kaupunki saa kilpailla yksityisten toimijoiden kanssa. 

Hinnat ovat voimassa ainoastaan tapahtumien järjestämisessä. Viikoittaiseen toimintaan on erilliset hinnat, jotka on päätetty Sivistysvaliokunnan 13.2.2020 ja 12.3.2020 kokouksissa, ja hinnat ovat olleet voimassa 1.8.2020 alkaen. Erilliset hinnat yksityisille, ulkopaikkakuntalaisille ja elinkeinotoiminnan harjoittajille ovat perusteltuja, sillä kaupunki ei saa kilpailla yksityisten toimijoiden kanssa. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Susanne Laaksonen, sivistystoimenjohtaja, susanne.laaksonen@laitila.fi

Sivistysvaliokunta päättää että, Laitilan kaupungin ulkoliikuntapaikoista ei peritä vuokraa, mutta yksityishenkilöt, elinkeinotoiminnanharjoittajat ja ulkopaikkakuntalaiset toimijat maksavat veden käytöstä todellisen kulutuksen mukaan. Hinta määräytyy Laitilan kaupungin voimassaolevan vesimaksun mukaan. 

Lisäksi sivistysvaliokunta päättää Urheilutalon vuorokausihinnoista, jotka ovat voimassa tapahtumissa seuraavasti:

Laitilalaiset yleishyödylliset yhdistykset: eteinen 10€/vrk.,eteinen+liikuntasali 30€/vrk., eteinen+ruokasali+keittiö 20€/vrk. ja koko Urheilutalo 50€/vrk.

Yksityishenkilöt, elinkeinotoiminnan harjoittajat ja ulkopaikkakuntalaiset yhdistykset: eteinen 95€/vrk, eteinen+liikuntasali 230€/vrk, eteinen+ruokasali+keittiö 170€/vrk ja koko Urheilutalo 475€/vrk. Poikkeuksena laitilalaisten lasten, 0-13v. syntymäpäiväjuhlat, jolloin maksu on liikuntasalin tuntihinnan mukaan ja se sisältää mahdollisuuden käyttää keittiötä ja ruokasalia.

Koulujen liikuntasalien vuorokausivuokrissa käytetään samaa hinnoittelua kuin Urheilutalon liikuntasalissa.

Edelleen sivistysvaliokunta päättää, että Urheilutalon pöytiä ja tuolia vuokrataan erikseen hintaan 0.70€/tuoli ja 5.50€/pöytä.

Kaikki hinnat sisältävät toiminnanmukaisen (liikuntakäyttö alv. 10%, muu käyttö, sekä pöydät ja tuolit alv. 24%) arvonlisäveron. Hinnat ovat voimassa 1.8.2021 alkaen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Liikuntatoimi

Muutoksenhaku

Päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen Laitilan sivistysvaliokunnalle, osoite Keskuskatu 30, PL 25 23801 Laitila.

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnanjäsen. Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen ja se on tekijän allekirjoitettava.

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
 
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.
 
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.