Sivistysvaliokunta, kokous 22.6.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 64 Avoimen varhaiskasvatuksen maksut

LAIDno-2021-442

Valmistelija

  • Taija Jalonen, varhaiskasvatusjohtaja, taija.jalonen@laitila.fi

Perustelut

Laitilan varhaiskasvatuksen palvelutarjonnasta puuttuu avoin varhaiskasvatus. Useimmassa lähikunnassa järjestetään kunnallista avointa toimintaa, mutta siihen ei kuitenkaan kuntia velvoiteta. Entinen kaupunginjohtaja Johanna Luukkonen on antanut tehtäväksi suunnitella avoimen varhaiskasvatuksen aloittamista Laitilassa. Avoimen varhaiskasvatuksen aloittaminen on kirjattu varhaiskasvatuksen talousarvioon jo vuonna 2020 ja edelleen vuoden 2021 talousarvioon, mutta tilaongelmien takia sitä ei ole vielä aloitettu.

Avoimen varhaiskasvatuksen toiminta on tarkoitus aloittaa 1.9.2021 Pähkinäpensaan päiväkodissa. Avoimen varhaiskasvatuksen henkilöstömenoihin on saatu opetus- ja kulttuuriministeriöltä hankerahoitusta, jonka omakustannusosuus on 20%.

Avoimen varhaiskasvatuksen kerhotoiminta on suunnattu erityisesti perheille, joissa toinen tai molemmat vanhemmat ovat kotona. Kerhoon ilmoittaudutaan etukäteen eikä perhe menetä kotihoidontukea lapsesta, joka osallistuu avoimeen kerhotoimintaan. Ryhmä on tarkoitettu 2-5-vuotiaille ja se  kokoontuu kerran viikossa keskiviikko aamupäivisin, jolloin toiminta haittaa mahdollisimman vähän kolmannen sektorin palveluntarjontaa. Perhekahvila/ -kerho on kaikille avoin kohtaamispaikka, joka kokoontuu keskiviikko iltapäivisin ja sinne lapset tulevat yhdessä vanhempiensa kanssa. Perhekerhoon ei tarvitse etukäteen ilmoittautua, vaan on tarkoitus järjestää matalan kynnyksen palveluita. 

Avoimen varhaiskasvatuksen maksuja ei määritellä varhaiskasvatuksen asiakasmaksulaissa vaan kunta määrittelee maksut itse. Yleisesti varhaiskasvatuksen asiakasmaksuja alennetaan jälleen 1.8.2021 korottamalla maksujen perusteena olevia tulorajoja 31 prosenttia. Lisäksi sisaruksilta perittäviä maksuja alennetaan siten, että toisesta lapsesta perittävä maksu on 40 prosenttia (nykyisen 50:n sijaan) nuorimman lapsen laskennallisesta kokoaikaisen varhaiskasvatuksen maksusta.

Avoimen varhaiskasvatuksen maksut/ maksuttomuus tulee miettiä tarkoin, jotta avoimesta toiminnasta saadaan houkutteleva. Varhaiskasvatukseen osallistumisen maksut ovat tuloihin perustuvia, mutta avoimessa varhaiskasvatuksessa maksu on kiinteä lukukausimaksu. Monelle päivittäinen varhaiskasvatuksessa olo voi olla maksutonta ja silloin mahdollisuus on myös mm. ruokailuun. Avoimessa toiminnassa lapsilla on omat eväät.

Ehdotus

Esittelijä

  • Susanne Laaksonen, sivistystoimenjohtaja, susanne.laaksonen@laitila.fi

Sivistysvaliokunta päättää, että avoimen varhaiskasvatuksen kerhotoiminnasta peritään maksua 30€/ lukukausi, mutta perhekerho on perheille ilmainen. Kerhotoiminnan maksuttomuutta voi hakea toimittamalla tulotiedot ja vapaa muotoisen hakemuksen varhaiskasvatustoimistoon tai sähköpostilla varhaiskasvatusjohtajalle. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

varhaiskasvatusjohtaja Taija Jalonen, palvelusihteeri Sari Salmila

Muutoksenhaku

Päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen Laitilan sivistysvaliokunnalle, osoite Keskuskatu 30, PL 25 23801 Laitila.

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnanjäsen. Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen ja se on tekijän allekirjoitettava.

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
 
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.
 
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.