Kaupunginhallitus, kokous 25.1.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 30 LISÄPYKÄLÄ: Yhteistyösopimus koskien Tuki oikeasta paikasta (TOP) Stöd från rätt plats Länsi-Suomen lastensuojelun monialainen vahvistaminen 2020-2022 -hanketta (lisäpykälä)

LAIDno-2020-225

Valmistelija

  • Johanna Ahokas, sosiaali- ja terveysjohtaja, johanna.ahokas@laitila.fi

Perustelut

Varsinais-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Oy Vasso Ab:lle on myönnetty Sosiaali- ja terveysministeriön myöntämää valtionavustusta Tuki oikeasta paikasta (TOP) Stöd från rätt plats Länsi-Suomen lastensuojelun monialainen vahvistaminen 2020-2022 -hankkeelle 966 880 euroa. Lastensuojelun monialainen kehittäminen on osa Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelmaa, joka muilta osin toteutetaan pääasiassa osana Tulevaisuuden sote-keskus ohjelmaa. Vuosille 2021 ja 2022 avustus myönnetään ehdollisena edellyttäen, että eduskunta vahvistaa avustuksen perusteena olevan määrärahan valtion talousarvioon. 

TOP-hanketta toteutetaan Varsinais-Suomen, Pohjanmaan ja Satakunnan maakunnissa. Hankkeen osatoteuttajat ovat sosiaalialan osaamiskeskus Kanta-Hämeessä, Pirkanmaalla ja Satakunnassa Pikassos Oy, Pohjanmaan maakuntien sosiaalialan osaamiskeskus SONet BOTNIA, Ab Det finlandssvenska kompetenscentret inom det sociala området FSKC, Satakunnan lastensuojelun kehittämisyksikkö, Turun yliopiston sosiaalitieteiden laitoksen sosiaalityön oppiaine, Turun yliopistollisen keskussairaalan psykiatrian toimialue ja Turun kaupungin hyvinvointitoimiala. Hankkeen hallinnoijana toimi Varsinais-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus. Hankkeen toimintaan osallistumisen ovat hyväksyneet kaikki YTA-alueen kunnat.                     

TOP-hankkeen päätavoite on kehittää erityisesti lastensuojelun sijaishuollossa olevien lasten ja nuorten kasvua ja kehitystä tukevia palveluja. Hankkeessa keskitytään lastensuojelussa sijaishuollon, koulun ja varhaiskasvatuksen sekä päihde- ja mielenterveyspalveluiden liittymäpintojen asiakaslähtöiseen kehittämiseen. Hankkeen varsinainen kohderyhmä koostuu kuntien lastensuojelun, koulu- ja sivistystoimen, lasten ja nuorten mielenterveyden ja riippuvuuksien sekä päihdehuollon ammattilaisista. Hankkeessa kehitettävien palvelujen hyödyn saajina ja välillisenä kohderyhmänä ovat lastensuojelun asiakkaina olevat lapset, joiden palvelut paranevat ja vastaavat paremmin heidän tarpeisiinsa. 

Hanke tuottaa myös maakunnallista koordinaatiota systeemisen lastensuojelun kehittämiselle, ja se toteutetaan yhteistoiminta-alueen maakunnallisena yhteistyönä. Maakunnilla on omat kehittämisen painopisteensä, mutta kehittämistyötä levitetään yhteisellä verkkoalustalla. Hankkeen toimenpiteet toteutetaan virtuaalisina etätapaamisina ja yhteisiä virtuaalisia työtiloja hyödyntäen. Hankkeessa järjestetään muun muassa työpajoja, koulutustilaisuuksia ja sijoitettujen nuorten kuulemistilaisuuksia ja toimitaan tiiviissä yhteistyössä muiden kehittämishankkeiden kanssa. Ruotsinkielinen sosiaalihuollon erityisasiantuntija tukee ruotsinkielistä toteutusta hankkeen työpaketeissa.       

Tavoitteiden toteutumiseksi hankkeen toteutus on jaettu kolmeen työpakettiin, joita ovat:

Työpaketti 1: Monialaisen osaamisen tuki ja palveluiden sujuvuus
Työpaketti 2: Systeemisen lastensuojelun vahvistaminen alueella
Työpaketti 3: Kokonaisvaltainen hankeyhteistyö kokemusasiantuntijoiden kanssa

Hankkeen kokonaiskustannukset ovat 1 204 232 euroa. Hankkeelle on myönnetty  966 880 euroa valtionavustusta ja omarahoitusosuus on koko hankeajalta (31.12.2022 asti) 237 352 euroa.

Hankkeessa mukana olevat kunnat ja kuntayhtymät sitoutuvat osaltaan osallistumaan omarahoitukseen. Laitilan osuus hankekustannuksista on seuraava:

Kunta

% väestöstä

2020

2021

2022

Yht.

Laitila

0,03

0€

382€

382€

765€

Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa omarahoitusosuutta kerrytetään työpanoksin.

Ehdotus

Esittelijä

  • Heli Kiertokari-Laitinen, hallintojohtaja, heli.kiertokari@laitila.fi

Kaupunginhallitus päättää hyväksyä yhteistyösopimuksen Tuki oikeasta paikasta (TOP) Stöd från rätt plats Länsi-Suomen lastensuojelun monialainen vahvistaminen 2020-2022 -hankkeen toteuttamisesta. 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Merkittiin pöytäkirjaan, että sosiaali- ja terveysjohtaja Ahokas oli kokouksessa asiantuntijana läsnä tämän asian käsittelyn ajan.

Tiedoksi

sosiaali- ja terveysjohtaja, johtava sosiaalityöntekijä, sivistystoimenjohtaja, Varsinais-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Oy Vasso Ab

Muutoksenhaku

Päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen Laitilan kaupunginhallitukselle, osoite Keskuskatu 30, PL 25 23801 Laitila.

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnanjäsen. Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen ja se on tekijän allekirjoitettava.

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
 
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.
 
Kaavan tai rakennusjärjestyksen hyväksymistä koskevasta päätöksestä kunnan jäsenen ja muiden katsotaan saaneen tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
 
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.