Kaupunginhallitus, kokous 25.1.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 15 Laitilan kaupungin lausunto vt8:n tiesuunnitelmasta

LAIDno-2020-453

Valmistelija

  • Mika Raula, Tekninen johtaja, mika.raula@laitila.fi

Perustelut

Valtie 8 tiessuunnitelmat ovat olleet esillä 30.9.2020–30.10.2020 ja niihin tulleisiin muistutuksiin on kaupunki antanut vastineensa 14.12.2020 § 162. Kaupungilta on pyydetty myös oma lausunto tiesuunnitelman johdosta. Lausuntopyynnössä on esitetty kysymyksiä, joihin otetaan kantaa.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Heli Kiertokari-Laitinen, hallintojohtaja, heli.kiertokari@laitila.fi

Kaupunginhallitus päättää antaa valtatie 8 tiesuunnitelmasta seuraavan lausunnon:

- Suunnitelma pidettiin yleisesti nähtävänä 30.9.2020–30.10.2020 välisen ajan ELY-keskuksen tietoverkossa sekä suunnitelmaan oli mahdollista tutustua myös laitilan kaupungintalolla. 

- Suunnitellualueella on voimassa oikeusvaikutteinen yleiskaava (hyv.8.6.2009) Vaikutusalueen kaikki kuusi asemakaavaa päivitetään tiesuunnitelman mukaiseksi. Kaikki kaavat ovat olleet luonnosvaiheessa nähtävillä ja osa ehdotusvaiheessa. Ensimmäiset kaksi asemakaavaa tullaan esittämään kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi 1.2.2021 ja loput mahdollisimman pian.

- Kaupunki laatii omat suunnitelmansa, jotka liittyvät tiesuunnitelmaan hankkeen toteuttamisen edellyttämässä aikataulussa.

- Kaupunki pitää suunniteltuja meluvalleja maisemallisesti erittäin huonoina ratkaisuina. Maisemakuvan säilyttämiseksi kaupunki katsoo välttämättömäksi, että maatalousyhtymä Isotuvan kanalakiinteistö lunastettaisiin, jolloin voitaisiin välttää tältä osin massiivisten kaupunkikuvan näkyväisyyden estävien meluvallien tekeminen. Muutenkin kaupunki katsoo, että melusuojausten osalta toteutusten tulee olla sellaisia, että niillä mahdollisimman vähän estettäisiin näkyvyyttä eli läpinäkyviä meluaitoja umpinaisten rakenteiden sijaan.

- Kaupunki sallii suunnitelman edellyttämät asemakaava-aluella tarvittavat kuivatusjärjestelyt.

- Kaupunki osallistuu rakentamis- ja kunnossapitokustannuksiin esitetyllä tavalla. Hankkeen kokonaiskustannuksiksi on arvioitu 33,85 milj. euroa, josta kaupungin osuudeksi on esitetty 4,37 milj. euroa.

- Kaupunki hankkii ja luovuttaa maa-alueen maantien rakentamisesta aiheutuvien asemakaavan mukaisten katujen tekemistä varten.

- Kaupunki toteuttaa katujärjestelyt Meijerintiellä, Ilomäentiellä, Garpintiellä, Pilppulantiellä, Erik Sorolaisentiellä ja Vihtorinkadulla samanaikaisesti tietöiden kanssa.

- Kaupunki sitoutuu siihen, että ELY-keskus/Väylävirasto toimii hankkeen urakkasopimuksen mukaisena rakennuttajana myös tiehankkeen aiheuttamien välttämättömien katujärjestelyiden osalta.

- Kaupunki suostuu vastaamaan valtion toimesta asemakaava-alueelle rakennetavan tievalaistuksen käyttö- ja kunnossapitokustannuksista valta- ja kantateitä lukuunottamatta.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Merkittiin pöytäkirjaan, että tekninen johtaja Raula oli kokouksessa asiantuntijana läsnä tämän asian käsittelyn ajan.

Tiedoksi

ELY-keskus

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa kuntalain 136 §:n mukaan tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.